Connect with us

Region

Hrvati prevode srpsku seriju “Južni vjetar”: Tvrde da su na to obavezni zakonom (VIDEO)

Hrvati nastavljaju da titluju srpske filmove i seriji, a posljednji u nizu prevoda koji će vas nasmijati je doživjela franšiza “Južni vjetar”. Na Fejsbuk stranici televizije RTL lako je pronaći ove klipove, jer su Maraš i Baća omiljeni likovi kod komšija.

Na ovo emitere, kako se saznaje, izgleda tjera zakon.

– Nisu to radili dosad. Mora da je to neka novina – kaže reditelj serije Miloš Avramović.

Srpske serije posljednjih godina su veliki hit i u Hrvatskoj, a trenutno se na nacionalnom kanalu RTL u udarnom terminu prikazuje “Južni vjetar”, a bile su do skora reprizirane “Andrija i Anđelka” i “Vratiće se rode”.

Zanimljivo da ova kuća ima i poseban kanal gdje joj je cijeli program baziran na igranom sadržaju, a tamo su otkupljena prva za prikazivanje više od 20 serija iz Srbije. Daleko smo još od toga da Hrvatska nacionalna radio-televizija kupi ili finansira srpske serije, ali privatni emiteri nemaju taj problem.

Najviše naslova dolazi iz kataloga Telekoma Srbija: “Hotel Beograd” (film i serija), “Državni službenik”, “Dug moru”, “Kalup”, “Pjevačica”, “Aviondžije”, “Ubice mog oca 5”, “Kalkanski krugovi”, “Tajkun”, “Močvara”, “Klan”, “Crna svadba”, “Bilježnica profesora Miškovića”, “Jedini izlaz”, a prije emitovanja otkupljene su i “Zlatni dečko” i “Toma”. Spisku treba i dodati projekat “Porodica”, koji je nastao u “Fajerflaj produkciji”.

Da publika dobro razumije Baću i Maraša, dokazuju veliki broj fanova u Hrvatskoj.

Kaznu što ne prevodi ostvarenja iz Srbije umalo prije nekoliko godina nije platila televizija RTL. Kultna komedija “Žikina dinastija”, podsjetimo. skinuta je s programa jer je Vijeće za elektronske medije upozorilo emitera da film mora imati titlove na hrvatskom, piše Kurir.

Insistiranje Hrvata da prevode srpske filmove datira od filma “Rane”, koji je u tamošnjim bioskopima prikazivan kao “Ozljede”. U moru bisera onoga ko je htio da baš na ovom filmu razgraniči srpstvo i hrvatstvo našli su se i sljedeći prevodi: “isti k…., drugo pakovanje – isti k…., drugi tetrapak”, “ko vam j… kevu – tko vam j… mater”, kao i još mnogo sličnih konstrukcija koje plastično dokazuju besmisao tog posla.

 

Region

POSTAVLJENA RUČNA BOMBA u dvorište srpske porodice na KiM

Porodici Ivice Đuzića iz sela Mogila kod Vitine postavljena je ručna bomba u dvorište kuće i samo pukom srećom nije došlo do težih posljedica, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ističući da je riječ o novom zastrašivanju i pritisku na Srbe.

Kako se navodi u saopštenju, porodica Đuzić se već duže vrijeme nalazi na meti lokalnih Albanaca, a Ivičinog sina Bobana Đuzića početkom prošle godine je napala i ubola nožem grupa albanskih mladića.

Ističe se da Đuzići, uprkos tome i dalje odolijevaju svim napadima i “istrajni su da ostanu svoj na svome”.

Iz Kancelarije poručuju da je riječ o novom zastrašivanju i pritisku na Srbe da napuste svoj kućni prag, „kako bi se ostvario san tvorca svog progona srpskog naroda, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da etnički očisti prostor KiM“.

-Beograd insistira na zaštiti srpskog naroda i traži od institucija koje imaju mandat da obezbijede bezbjedan život Srba na Kosmetu, da povećaju pozornost na terenu i da nadležni organi procesuiraju odgovorne za etnički motivisane napade na Srbe – naglašava se u saopštenju.

Iz Kancelarije ukazuju na to da je srpski narod na KiM u istoriji preživio i teža iskušenja od “instruisanih provokacija Aljbina Kurtija” i da će “opstati na svojim vijekovnim ognjištima i nakon njegovog zuluma i terora”.

Nastavi čitati

Region

“U Srbiji sve ODJEKUJE OD PONOSA, među zagovornicima Rezolucije MUK”

U Srbiji, poslije glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, odjekuje sve od ponosa i dostojanstva, dok je kod onih koji su je spremali muk, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da se svaki Srbin i građanin Srbije osjeća dostojanstveno, te da je ponosan na to što nisu uspjeli da je sruše iako su pokušali.

On je rekao da se po napadima iz regiona, zbog njegove borbe protiv ove rezolucije, vidi da je Srbija makar nešto uspjela.

Vučić je naveo da su Srbi pokazali da su, kada je teško, u stanju da ujedine svoju naciju i narod, da pokažu da kada su jedinstveni da im ne mogu ništa.

– Glasali su protiv nas zbog specifičnosti teme i Indonezija i Malezija, Katar Irak, Turska… , ali i opet je mala Srbija izašla sa 25 glasova više, nego svi oni zajedno. I to vam pokazuje da kada smo zajedno ujedinjeni, možemo sve – rekao je Vučić.

On je istakao da srpski narod i građani Srbije moraju da se drže zajedno, da svađe nisu potrebne već mir i stabilnost.

Nastavi čitati

Region

JEZIVA NESREĆA KOD ZRENJANINA: Poginula žena, teško povrijeđena djevojčica

Žena koja je bila na biciklu, kao i njenih dvoje djece, poginula je kada ih je udario automobil na putu između Novog Bečerja i Kumana, a jedanaestogodišnja kćerka je teško povrijeđena.

Policija iz Zrenjanina uhapsila je vozača “mercedesa” čiji su inicijali M.M. (42) koji je osumnjičen da je sinoć oko 21.00 čas vozilom naletio na bicikliste koji su se osvijetljeni kretali putem, saopšteno je iz Policijske uprave Zrenjanin.

Tridesetšestogodišnja žena je od zadobijenih povreda preminula u bolnici u Zrenjaninu, jedanaestogodišnjoj djevojčici konstatovane su teške povrede, dok trinaestogodišnji dječak nije povrijeđen.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Hapšenje je izvršeno po nalogu glavnog javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju zbog sumnje da je M.M. izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Nastavi čitati

Aktuelno