Connect with us

Banjaluka

NAKON 15 GODINA OPET U PUNOM SJAJU Replika fontane otvorena u parku “Mladen Stojanović”

Nakon što je srušena 2006. godine, a izgrađena davne 1958. godine, replika fontane iz parka “Petar Kočić” ponovo je ugledala svjetlost dana, ovog puta u drugom najpoznatijem parku “Mladen Stojanović”.

Uz prigodan kulturno-umjetnički program, fontanu su otvorili gradonačelnik Draško Stanivuković, savjetnica za društvene djelatnosti Milada Šukalo uz veliki broj Banjalučana.

Građanin kojeg smo zatekli na otvaranju ove fontane rekao nam je da je zadovoljan što se i stari simboli vraćaju u Banjaluku .

– Predivno je večeras. Oduševljen sam cjelokupnim događajem – rekao je za Srpskainfo Slaviša D.

Projekat izgradnje stare fontane došao je na inicijativu samih građana.

Podsjećamo, nakon što je pokrenut projekat da se stara fontana vrati u grad, Gradska uprava je imala niz poteškoća da sve dovede u red.

Ranije su za Srpskainfo iz Gradske uprave istakli da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske intervenisalo isključivo po pitanju nadležnosti za izdavanje građevinske dozvole, smatrajući da su oni nadležni, a ne Grad Banjaluka.

Prije dva dana, ova fontana je puštena nakratko u funkciji na oduševljenje prisutnih.

Banjaluka

VEČERAS AKCIJA suzbijanja komaraca u Banjaluci

U Banjaluci će večeras biti sprovedena akcija suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje, saopšteno je iz “Eko-bela”.

Akcija je trebalo da bude sprovedena 1. jula, ali je odgođena zbog loših vremenskih uslova.

Akcija će trajati od 19.30 do 22.30 časova u naseljima Derviši, Zalužani, Nova Varoš, Rosulje, Paprikovac, Lauš, Starčevica, Obilićevo, Ramići, Kuljani, Dragočaj i Barlovci, te na području oko Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske – Ulice Ranka Šipke, Romanijska, potok Podstranac.
Nadležni upozoravaju pčelare da preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela i natkriju pčelinja društva kartonom ili drugim sredstvima.

Nastavi čitati

Banjaluka

DVIJE SREĆE U JEDNOM DANU! Podijeljene nove kartice za besplatan prevoz i rješenja o BESPLATNOJ LEGALIZACIJI

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je nova rješenja o legalizaciji objekata našim sugrađanima, ali i kartice za besplatan javni prevoz penzionerima i licima starijim od 65 godina.

-I sa današnje podjele trajno besplatnih kartica za javni prevoz naši penzioneri otišli su srećni i zadovoljni, a to je naš zadatak. Sa podjelom nastavljamo i sutra, a uskoro počinjemo i sa uručivanjem “Kartica prijateljstva” za povoljniju kupovinu lijekova, bijele tehnike i prehrambenih proizvoda – poručio je gradonačelnik.

Banja Luka brine o svojim sugrađanima, jer Banja Luka je porodica, poručeno je sa još jedne dodjele rješenja o besplatnoj legalizaciji objekata. Do sada je legalizovano oko 6.000 porodičnih domova, čime je obezbijeđen siguran krov nad glavom za preko 20.000 naših građana.

Kroz mjeru besplatne legalizacije sugrađani ostvaraju uštede i do nekoliko desetina hiljada KM.

Nastavi čitati

Banjaluka

VEČE POD SVJETLIMA KASTELA U NEDJELJU! Nakon više od pet vijekova tvrđava u punom sjaju, budite dio istorijskog trenutka

Manifestacijom „Veče pod svjetlima Kastel“ biće ozvaničen završetak radova na osvjetljenju ovog gradskog simbola, koji će prvi put u istoriji dobiti svoj puni, dugoočekivani sjaj.

Tim povodom biće upriličen i fenomenalan program, sjajna zabava i muzički nastupi u nedjelju, 7. jula od 21.00 čas na platou ispred tvrđave Kastel.

Sve prisutne sugrađane, ali i mnogobrojne turiste koji borave u našem gradu očekuje sjajan koncert klasične i filmske muzike uz nastupe Maje Manojlović uz pratnju Sanje Čolić Zelić, Natalije Todorović na violini, te pijaniste Vlade Danića.

Nema sumnje da će okončanjem ovog projekta, koji ujedno predstavlja i revitalizaciju kulturnog nasljeđa našeg grada, biti zaokružena jedna potpuno nova ambijentalna cjelina u našem gradu.

Kako je i ranije naglasio gradonačlenik Draško Stanivuković – osim projekta osvjetljenja tvrđave Kastel, dodatno se radi i na tome da bude nastavljena rehabilitacija i očuvanje zidina ove tvrđave, kao i obnova kasarne i artiljerije.

Pridružite se i budite dio istorijskog trenutka za naš grad.

Nastavi čitati

Aktuelno