Connect with us

Banjaluka

Mjesta za otpad u Ramićima kod Banjaluke ima do kraja godine

Najnovija procjena o kapacitetu regionalne deponije u Ramićima, koju su uradila stručna lica, pokazala je da mjesta za otpad ima do kraja ove godine, a ne do juna, kako je ranije rečeno.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” gradski menadžer Bojan Kresojević te istakao da je od preduzeća “De­p-ot”, koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima, traženo da im dostave tu procjenu.

– Kada smo na sastanku dobili dokument u kojem piše da ima mjesta za odlaganje smeća do kraja 2023, tražili smo da komisija, koju će činiti predstavnici grada i drugih lokalnih zajednica, analizira taj dokument i da se tačno vidi koliko možemo čekati, te da se odluči na koji se način može reagovati – rekao je Kresojević. Na pitanje kada je sljedeći sastanak o ovoj temi, rekao je da još nema tu informaciju jer nisu dobili svu dokumentaciju, uključujući i projektnu dokumentaciju za sanaciju.

– Po našem mišljenju, pristup “De­p-o­ta” nije dovoljno sistematičan. Oni su u avgustu izašli sa informacijom da će doći do blokade u odlaganju otpada, a u novembru su izradili elaborat koji kaže da se otpad može odlagati do kraja 2023. godine – rekao je Kresojević. Dodao je da su taj dokument njima dostavili tek na nedavnom sastanku.

– To nam daje sumnju da “De­p-ot” iz nekih razloga želi da napravi vještačku krizu – kazao je Kresojević.

Tehnički direktor “De­p-o­ta” Milenko Jaćimović za “Glas Srpske” rekao je da se sanitarna kaseta ne može napraviti za kratko vrijeme, te istakao da je gradu dostavljen dokument koji je sačinila stručna organizacija.

– Ako sumnjaju u stručnu organizaciju koja ima odobrenje od nadležnog ministarstva i koje imaju licence, to je nešto drugo. Zar je loše što se uprava preduzeća na sve načine bori da poveća kapacitet deponije – rekao je Jaćimović. Pojasnio je da su od stručne organizacije “Geo Astor” naručili istraživanje, snimanje kota i visina, pa su rezultate prezentovali na tom sastanku Kresojeviću, ali i predstavnicima ostalih lokalnih zajednica koje koriste deponiju u Ramićima.

– Od sastanka je prošlo 15 dana i još nemamo povratnu informaciju. Mi smo analize dostavili i čekamo sastanak, gdje će “Čistoća”, “De­p-ot” i grad potpisati sporazum prema kojem se može ići u proširenje sanitarne kasete – kaže Jaćimović. Podsjetio je da, osim Banjaluke, na deponiji u Ramićima smeće odlažu i Gradiška, Laktaši, Prnjavor, Čelinac, Srbac, Kotor Varoš i Kneževo. Dnevni kapacitet deponije je oko 360 tona otpada.

– Dešavalo se da u jednom danu bude čak 500 tona smeća. Pojačali smo aktivnosti radnika mašinista te iskoristili specijalne mašine koje kompaktuju otpad. Možemo malo još prolongirati s obzirom na to da smo išli na zbijanje otpada. Na pola sadašnje površine smo već dostigli visinu, a na drugoj polovini ima prostora koji se može dobrim kompaktovanjem produžiti još nekoliko mjeseci – rekao je Jaćimović.

“Čistoća”

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić kaže da je gradski menadžer naredio da bude urađena analiza postojećeg stanja i mogućnosti za deponovanje.

– Imamo informaciju da je “De­p-ot” uradio analizu i da sanitarna kaseta može da izdrži do kraja ove godine. Komunalna preduzeća mogu nesmetano da koriste deponiju, a do tada ćemo imati konkretan stav o pitanju svega, te će se naći rješenje između ova tri pravna subjekta – rekao je Bajić.

(Glas Srpske)

Banjaluka

UVIJEK DRAGI GOSTI! Stanivuković ugostio delegaciju Modina predvođenu gradonačelnikom Haimom Bibasom

Gradonačelnik Draško Stanivuković ugoastio je danas u Gradskoj upravi delegaciju izraelskog grada Modina, koju je predvodio gradonačelnik Haim Bibas.

Tom prilikom Stanivuković je poručio kakao ovaj grad i Banja Luka dugi niz godina njeguju bratske odnose.

–Gradonačelnik našeg prijateljskog grada Modina, Haim Bibas, posjetio je Banju Luku povodom Dana grada. Banja Luka i Modin punih 14 godina njeguju bratske odnose, koje ćemo u budućnosti, siguran sam, još više osnažiti – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

MEĐUNARODNI DAN VATROGASACA! I današnji dan provode radno

Danas se obilježava Međunarodni dan vatrogasaca – 4. maj, dan koji je upravo posvećen vatrogascima, koji svojim odgovornim i nesebičnim zalaganjem, trudom i požrtvovanošću štite živote građana i njihove imovine.

U radnoj atmosferi banjalučki vatrogasci obilježavaju i ove godine obilježavaju ovaj dan.

Pripadnici Vatrogasne brigade zaduženi su za intervencije u požarima, zemljotresima, poplavama, kao i prilikom saobraćajnih nezgoda i građanima stoje na usluzi 24 časa dnevno.

Posao vatrogasaca je humano, ali i veoma opasno zanimanje s obzirom na to da se na terenu susreću sa različitim opasnostima i poteškoćama.

-Želim svim vatrogascima, našim kolegama da čestitam današnji dan. Ovaj dan mi obilježavamo radno, kao i svaki drugi dan, bez ikakve promjene. Ovih dana nije bilo intervencija, za razliku od prethodnih godina – kazao je komandant Vatrogasne brigade, Miroslav Malinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

RADOST VASKRSA U BANJALUCI! Ovako se najmlađi uče OBIČAJIMA I TRADICIJI (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je sa najmlađim sugrađanima učestvovao u šaranju vaskršnjih jaja u pripremi za najradosniji hrišćanski praznik.
-Radost Vaskrsa u Banjaluci. Šaramo vaskršnja jaja, učimo o našoj vjeri i tradiciji.Ovako je to danas izgledalo u Parku Petar Kočić u društvu najmlađih, napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Aktuelno