Connect with us

Banjaluka

Šteta i problemi zbog nevremena: Tri objekta zabranjena za upotrebu, porodice iseljene zbog klizišta

Timovi svih odjeljenja Gradske uprave Banja Luka od sinoć borave na terenu u mjesnim zajednicama koje su najviše pogođene obilnim padavinama i rade na saniranju šteta koje su nastale u toku jučerašnjeg dana.

Dragoljub Vukajlović iz Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne brigade rekao je da je situacija sinoć zahtijevala veći angažman pripadnika svih službi.

– Sve raspoložive službe od sinoć su na terenu. Ovo su klizišta koja su se i ranije pojavljivala, a sada su se opet reaktivirala. Nadležni inspektor koji je sinoć bio na terenu, zabranio je upotrebu tri objekta , odakle su porodice iseljene u Ulici Starčevica. Ponudili smo im alternativni smještaj, ali oni su odlučili da borave kod rodbine – rekao je Vukajlović i dodao da je u izradi katastar klizišta u vrijednosti od 50.000 KM. Iz Grada je rečeno da se izdvaja dosta novca kako bi se uredili vodotokovi na području grada.

– Izdvaja se šest miliona 6 miliona KM za kilometar i po u Priječanima i Zalužanima, na tome sada radimo. Naredne godine u planu nam je da radimo i dio iznad Rebrovca i Tuzlanske ulice. Ipak, za ovakve situacije neophodna je pomoć Vlade Republike Srpske, s obzirom da zaista imamo jasan plan kako da riješimo ove probleme. Moram da dodam i da se u određenim dijelovima grada, kao što je ovaj u Potoku i dio iznad Tuzlanske ulice, kuće nalaze u koritima i na klizištima – rečeno je iz Grada i podsjećaju da u Mišinom Hanu i Piskavici, na lokacijama gdje su uređeni vodotokovi, više nema problema ove vrste.

U Banjaluci je juče usljed obilnih padavina došlo do izlijevanja bujičnih potoka u pojedinim dijelovima grada, zbog čega je angažovan Tim za hitne intervencije Civilne zaštite. Vatrogasna brigada imala je 23 intervencije, od kojih se čak 16 odnosi na ispumpavanje vode iz kuća i podruma u pojedinim ulicama, te sedam tehničkih intervencija na području mjesnih zajednica Obilićevo i Starčevica.

(SrpskaInfo)

Banjaluka

“BAKO, BAKO ZAŠTO SU TI TAKO VELIKE OČI”? Đajić pije 50 kafa dnevno, šećer je vjerovatno U PRAHU (FOTO)

Vlado Đajić, direktor UKC RS i predsjednik Gro SNSD Banjaluka saslušan je kao svjedok Tužilaštva na suđenju Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženima u predmetu “Korona ugovori” kojima se na teret stavlja da su oštetili Republiku Srpsku za najmanje 1,3 miliona maraka.

Đajić je tom prilikom rekao da dnevno popije između 30 i 50 kafa, a Zeljković je jedan od rijetkih ljudi u gradu sa kojima nikada nije popio kafu.

Ova izjava pokrenula je zanimljivu polemiku na tviteru.

Politički analitičar Slobodan Popadić šaljivo je komentarisao da je to zapravo razlog zašto je cijena kafe u Banjaluci porasla i iznosi čak 3 KM.
Drugi tviteraš konstatovao je da, sudeći prema izjavi, doktor mjesečno potroši na kafu do 4500 KM, te da nije ni čudo “zašto se doktor navukao na drogu”.

Popadić je dalje ustvrdio da vjerovatno doktor “uglavno srče”, te da “ne plaća sve”.

U svakom slučaju, ovo je još jedna u nizu nesmotrenih doktorovih izjava, a velike količine kafe nisu dobre za zdravlje što bi doktor trebalo da zna.

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

SVE ZBOG POŽARA! Hotel Bosna od Elektrokrajine traži 4,8 MILIONA MARAKA

Pravni zastupnici banjalučkog hotela „Bosna“ traže od „Elektroprivrede RS“, „Elektrokrajine“ i „Triglav osiguranja“ odštetu od 4,8 miliona maraka, otkriva CAPITAL.

Tužba je podnesena zbog štete izazvane u oktobru prošle godine požarom koji je izbio u objektu u vlasništvu „Elektrokrajine“ i proširio se na hotel.

„Elektrokrajina je odgovorna kao vlasnik predmetnog poslovnog prostora u kojem je izbio požar, jer je požar u njenoj nepokretnosti prouzrokovao štetu vlasniku i korisniku susjedne nepokretnosti“, navodi se u tužbi.
U tužbi koju je u ime hotela “Bosna” podnio advokat Aleksandar Popović precizira se da je „Elektrokrajina“ bila u obavezi da održava instalacije u svom objektu i stara se o njihovoj ispravnosti, kao i da obezbijedi i održava u funkcionalnom stanju odgovarajuće mjere sprečavanja izbijanja i suzbijanja požara, pogotovo sistem otkrivanja i dojave požara, a to sve nije funkcionisalo na odgovarajući način.

Dalje se navodi da je „Elektroprivreda RS“ jednako odgovorna, jer je kao korisnik predmetnog poslovnog prostora u kojem je izbio požar takođe bila obavezna da obezbijedi i održava odgovarajuće mjere sprečavanja izbijanja i suzbijanja požara.
„To znači da se odgovornost Elektrokrajine i Elektroprivrede RS zasniva na nepreduzimanju mjera sprečavanja izbijanja, širenja i suzbijanja požara, te na tome što se predmetni požar ne može smatrati višom silom s obzirom na to da je izbio i proširio se na susjedni objekat u vlasništvu hotela Bosna, jer se širenje požara nije spriječilo upravo opisanom krivicom tuženih i njihovim propustima“, navodi se u tužbi.
Kada je riječ o tužbenom zahtjevu prema Triglav osiguranju, advokati navode da je ova osiguravajuća kuća hotelu Bosna isplatilo samo dio od ukupno utvrđene štete, što je, kako smatraju, suprotno potpisanoj polisi osiguranja, zbog čega traže da solidarno sa „Elektrokrajinom“ i „Elektroprivredom RS“ plati odštetni zahtjev.

Direktor „Elektrokrajine“ Dragan Čavić potvrdio je za CAPITAL da je stigla tužba od hotela Bosna za naknadu štete izazvane požarom i da su angažovali advokate, ističući da je odštetni zahtjev krajnje nerealan.

„Taj odštetni zahtjev apsolutno nije opravdan. Cijeli hotel ne vrijedi toliko“, kaže Čavić.

Nastavi čitati

Banjaluka

USKORO NAM STIŽE LJETO! Pripreme za početak nove sezone na Akvani uveliko teku (FOTO)

Pripreme za početak nove sezone na Vodenom parku “Akvana” uveliko teku.

Tim povodom, na društvenim mrežama oglasili su se iz Gradske uprave i najavili početak sezone.

– JP “Akvana” uveliko se priprema za početak nove sezone, koja na Vodenom parku počinje 1. juna – naveli su iz Gradske uprave i dodali:

– Podsjećamo da se do kraja ovog mjeseca mogu kupiti sezonske karte, a prodajna mjesta su Vodeni park „Akvana“ (uprava) i Gradski olimpijski bazen (recepcija).

Nastavi čitati

Aktuelno