Connect with us

Politika

OHR za 700 KM može da objavljuje svoje odluke u Službenom glasniku RS

Visoki predstavnik moći će da objavljuje svoje odluke u Službenom glasniku RS i ako Narodna skupština na današnjoj posebnoj sjednici usvoji izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa kojima „prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH“, otkriva CAPITAL.

Naime, predloženim izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS iz člana 3. briše se alineja „Visoki predstavnik za BiH“, ali ostaje na snazi član 13. ovog zakona.

Taj član kaže da se „u Službenom glasniku RS mogu, uz naknadu, objavljivati propisi i drugi akti organa i organizacija iz Republike Srpske i BiH, čije objavljivanje po zakonu nije obavezno, a ne ugrožava osnovnu djelatnost javne ustanove, kao izdavača“.

To praktično znači da OHR po cjenovniku Službenog glasnika RS, što iznosi 700 KM po stranici može ubuduće da objavljuje svoje odluke.

Prema tumačenju pravnika, OHR će moći da objavljuje svoje odluke, ali u oglasnom, a ne u službenom dijelu Službenog glasnika RS.

„Ipak, to neće umanjivati pravosnažnost tih odluka u smislu da neće postojati obaveza njihovog poštovanja zato što nisu objavljene u službenom dijelu Službenog glasnika RS. Druga stvar je politički stav da se osporava legitimitet Kristijana Šmita, što se navodi u obrazloženju predloženih izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS“, kaže naš sagovornik.

U pomenutom obrazloženju se kaže da „imajući u vidu da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10, on se ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH i to je razlog zašto Republika Srpska ne priznaje visokog predstavnika i zbog čega neće više objavljivati propise i druge akte koje donosi visoki predstavnik u BiH u Službenom glasniku RS“.

Politika

STANAREVIĆ O NOVOJ PARTIJI “Pored svih likova koje SNSD posjeduje, FALI TIP POPUT MENE”

Stanarević ističe da odluka da napusti DEMOS, stranku kojoj je dao mnogo, nije došla preko noći.

“Moja odluka nije bila ishitrena i nije donesena preko noći. To je trajalo jedan duži period. Nije bilo lako to uraditi, jer ipak sam ja bio tu od osnivanja DEMOS-a i dao sam pun doprinos u razvoju te stranke, kako od ličnih sredstava, tako ljudstva i ostalog. To je išlo sve do jednog trenutka, kada sam vidio da sam smetnja stranci, ne znam iz kojih razloga. Osobu koja ima najveći broj glasova na prošlim izborima, smijenite sa mjesta predsjednika Gradskog odbora. Takođe, iako sam imao najviše glasova, nisam bio na listi za predstojeće izbore. Onda shvatim i vidim, da mi tu više nije mjesto. Nije bilo ružnih riječi, razišli smo se kao prijatelji. Ja sam izabrao svoje, oni svoje staze”, kaže Stanarević.

Stanarević ističe da u SNSD za njega ima mjesta, te je naglasio da će već na narednoj Skupštini grada nastupati u Klubu odbornika nove političke opcije.

“Nastavljam dalje, prelazim u SNSD, najveću stranku u Republici Srpskoj. Što bi se fudbalski reklo, bilo bi glupo da idem iz Malage u Seltu, nego iz Malage u Real. Smatram da u Gradskom odboru u Banjaluci, ima prostora za mene. Pored svih likova koje SNSD posjeduje, smatram da fali tip poput mene. Tu je presudilo mnogo faktora. Imam dosta prijatelja u toj opciji. Politika koja se vodi na višem nivou, odgovara mom gledanju stvari. Obavio sam razgovore sa Gradskim odborom SNSD Banjaluka, ali sam razgovarao i na višem nivou. Već na narednoj Skupštini, nastup u Klubu odbornika SNSD”, jasan je Stanarević.

Nastavi čitati

Politika

RAMO PREŠAO SVE GRANICE! Postao nepodnošljiv teret Vladi FBiH

Sarajevski mediji uveliko spekulišu da se u zadnjih nekoliko dana u strogoj tajnosti dogovara rekonstrukcija Vlade Federacije BiH.

Iako premijer FBiH, Nermin Nikšić, smiruje javnost da je brod kojim upravlja apsolutno stabilan i dobro navođen, demantuju ga informacije iz izvora u njegovom timu.

Dvojica ministara su, navodno, postali nepodnošljivi teret Vladi FBiH. To su Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova i Nediljko Rimac, ministar zdravlja FBiH.

Iz redova Trojke i HDZ sada se tvrdi kako je Isak tragikomična politička figura i imenovanje takve osobe s nasilničkom prošlošću je samo po sebi bilo zastrašujuće. Njegovi istupi u javnosti su u kontinuitetu izazivali ogorčenje pa i sramotu ne samo javnosti, nego i njegovih kolega na političkoj sceni.

Isak svakodnevno srlja izjavama i podiže buru u javnosti istupima kako je spreman uhapsiti predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, i to na teritoriji Republike Srpske. Svaka druga riječ u javnim nastupima je bila vezana za rat, ali i izjavom da je spreman poginuti za BiH jer se tako postaje “šehid”.

Pitanje je ko i koliko vjeruje ministru koji radije posjećuje teretane i vozi se u službenom helikopteru sa sinovima.

– Šokantno je da ministar unutarnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih službenika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška krivična djela. Policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se odbranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona – upozorili su Isaka i američke Ambasade u BiH.

Pitanje je i kako se uopšte dogodilo da Nikšić izabere Isaka za ministra, znajući za detalje iz Isakove prošlosti.

S druge strane HDZ bi mogao zadovoljno trljati ruke jer u paketu s ministrom Isakom bi trebao ići i Nediljko Rimac, ministar zdravlja u Nikšićevoj vladi. Njegov neoprostivi krimen, za Čovića i Nikšića je dr. Ismet Gavrankapetanović, sarajevski ortoped predodređen od Elmedina Konakovića NiP za funkciju direktora Kliničkoga centra u Sarajevu.

Njemu Rimac uporno odbija dati pisanu saglasnost, jer ne ispunjava proceduralne uslove. Natezanje traje mjesecima i vladajućoj garnituri je prekipjela Rimčeva tvrdoglavost pa su navodno odlučili i njega smijeniti.

Dakle, iz Vlade FBiH bi trebali ‘letjeti’ Isak i Rimac, a iz federalne vladajuće većine HDZ. Ako se obistine ove spekulacije u novu većinu uskače NES sa svoja četiri predstavnika.

Čelnik HDZ BiH, Dragan Čović, pristao je odigrati igru protiv “devedesetke” jer će dobiti Ministarstvo zdravlja. U nekim krugovima se čak spominje i razmjena oko imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, dakle u paketu s ustoličenjem Ismeta Gavrankapetanovića na čelo sarajevskoga KUCS, piše Slobodna Bosna.

No, još uvijek je u igri i siva eminencija SDP, Damir Hadžić, direktor hercegovačke kompanije AGRAM koji želi da vršilac dužnosti direktora KCUS Alen Pilav dobije puni mandat.

Nastavi čitati

Politika

BASARA O JELENI TRIVIĆ “U medije može samo preko imena DRAŠKA STANIVUKOVIĆA, jer ništa drugo nema da ponudi”

-Zanimljivo je kako “Đajićev front” napada isključivo gradonačelnika Banjaluka čak i kada su odgovorni drugi, rekla je Adriana Basara potpredsjednik GrO PDP Banjaluka.

Ona dalje navodi da je čak i Vlada Republike Srpske mogla je intervenisati u slučaju izgradnje mosta u Docu, ali nije, te da Jeleni Trivić to ne smeta.

-Da su provjerili prije nego što su izašli u javnost vidjeli bi da su problem imovinsko-pravni odnosi i da postoji čovjek koji neće da proda svoju imovinu. S obzirom na to da se taj čovjek preziva Šmit, a mnogi mediji su pisali o tome, Jelena je ovo mogla da provjeri bar na Googlu, ali nije!  Nije jer je važno da se pomene Stanivuković, kako bi dospjela u javnost preko imena gradonačelnika Banjaluke, jer očigledno drugačije ne može. Dokle ide opčinjenost jednim čovjekom govori i to da su Stanivukovića kritikovali čak i kada je riječ o izgradnji kolektora na Vrbasu, a znaju da je taj projekat zakočila skupštinska većina, kojoj očigledno pripadaju i odbornici Narodnog Fronta. Nevjerovatno je da ponovo spominju sportsku gimnaziju, zar je moguće da se toliko protive njenoj izgradnji, upitala je Basara.
Za kraj potpredsjednica GrO PDP Banjaluka poručuje Trivićevoj da umjesto što se bavi stvarima o kojima ništa ne zna, bolje da odgovori odakle joj novac da plaća odbore i medije, jer na to pitanje izbjegava odgovor mjesecima.

-Pitam je i da li će pred narod na izbore izaći  sa odbornicima koji ćute, jer njena uzdanica odbornik sa poklonjenim mandatom Nemanja Kondić skoro tri godine sjedi u skupštinskoj sali, a nije imao nijednu diskusiju? Nijedna diskusija za skoro 30 odborničkih plata? Da, to je politika s kojom će Jelena Trivić pred Banjalučane u oktobru, ističe Basara.

Nastavi čitati

Aktuelno