Connect with us

Banjaluka

Povodom Vidovdana Stanivuković prisustvovao tradicionalnom Crkveno-narodnom saboru u manastiru Gomionica

Vidovdan postaje nezamisliv bez odlaska u manastir Gomionicu – duhovni dragulj naše Banje Luke koji nas sabira u molitvi i koji je prava oaza mira.

Poručio je ovo gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, koji je prisustvovao Crkveno – narodnom saoboru, koji se u ovom manastiru tradicionalno održava povodom Vidovdana.

Tokom današnje posjete Stanivuković je razgovarao i sa mještanima Kmećana o njihovim potrebama i prioritetima.

-Tradicionalni narodni zbor u duhu naše vjere i običaja je nešto što nas i danas na ovaj važan dan okuplja. Tako smo, pored mnogih obaveza, odvojili vrijeme za druženje i razgovor sa mještanima ovog prelijepog dijela naše Banje Luke, rekao je Stanivuković.

Banjaluka

FILOZOFSKI FAKULTET I BANSKI DVOR organizuju predavanje „Djeca i ekrani – kada je previše?“

Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Kulturni centar Banski dvor organizuju 20. juna predavanje pod nazivom „Djeca i ekrani – kada je previše?“. Predavanje će biti održano u 18.00 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Kako su istakli organizatori, ovo predavanje je dio serije edukativnih događaja koje organizuju sa ciljem da pomognu sugrađanima da se suoče sa različitim izazovima modernog života, te da ih podstaknu na zdravije i produhovljenije životne stilove.

Predstojeće četvrto predavanje na temu „Djeca i ekrani – kada je previše?“ održaće vanredna profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Slavica Tutnjević.

-Da li je, kako i koliko u današnje vrijeme moguće i potrebno kontrolisati i ograničiti pristup digitalnim tehnologijama kod djece počev od najranijeg uzrasta pa sve do adolescencije? Razgovaraćemo o najčešćim načinima korištenja digitalnih tehnologija od strane djece i mladih, o uticaju digitalnih tehnologija na mentalno zdravlje djece i mladih, te o digitalnim vidovima zavisnosti – kako ih možemo prepoznati i šta možemo učiniti da se spriječe. Biće govora i o najčešćim problemima sa kojima se djeca susreću na internetu, koja, pored prekomjernog korištenja, uključuju govor mržnje i nasilje putem društvenih i komunikacijskih mreža, izazove, seksting, iznude, itd. Konačno, zaključićemo sa smjernicama za sigurno i pametno korištenje digitalnih tehnologija u skladu sa uzrastom i potrebama djece – navedeno je u saopštenju.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Nastavi čitati

Banjaluka

OMLADINSKA RAZMJENA U BANJALUCI POD NAZIVOM „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“

Počela je međunarodna Erasmus+ razmjena mladih „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“, koju organizuje italijanska nevladina organizacija ARCI Chieti u saradnji sa Udruženjem „Zdravo da Ste“ Banja Luka.

U projektu učestvuje 37 mladih i omladinskih lidera iz Italije, Francuske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Portugala i Njemačke.

Saopšteno je ovo iz Udruženja „Zdravo da Ste“ Banja Luka.

Tanja Boromisa, izvršna direktorica udruženja „Zdravo da Ste“, kazala je da je glavni cilj projekta direktno uključivanje mladih ljudi u kulturni i društveni život u Banjoj Luci, kako bi se podstaklo, osnažilo i unaprijedilo njihovo aktivno građanstvo i društveni angažman na evropskom nivou.

Giorgio Micoli, lider grupe ARCI Chieti i koordinator projekta, kazao je da će učesnici imati priliku da izraze i podijele svoja mišljenja i kreativnost, stičući nove vještine i metodologije kroz edukativni put koji se sastoji od tri praktične radionice: Murali/Grafiti, Grafičko novinarstvo i Medija tim.

-Na kraju, učesnici će predstaviti rezultate razmjene mladih lokalnoj zajednici u Banjoj Luci, podržavajući lični angažman i podstičući uključenost mladih u razvoj zajednice. Pored toga, specifične radne sesije će detaljnije istražiti kako primijeniti stečeno znanje u lokalnim i međunarodnim kontekstima, uz pregled predstojećih aktivnosti u Italiji – naveo je on.

Mario Serrao, predsjednik ARCI Chieti, zaključio je da su umjetnički procesi jedan od najefikasnijih načina za mlade da izraze svoje želje i ideje.

-Oni služe kao alati za interakciju sa društvom, lokalnim kontekstima i vršnjacima. Ključno je inicirati i konsolidovati puteve inkluzije i refleksije o njihovoj društvenoj ulozi kroz umjetnost i kulturu, omogućavajući ovim mladim ljudima da slobodno izraze svoje aspiracije, zamisle buduće perspektive i promovišu bolje stilove života – poručio je Serrao.

Omladinska razmjena „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“, održava se u Banjoj Luci do 20. juna. Projekat je podržan od strane Erasmus+ programa i Italijanske agencije za mlade.

Nastavi čitati

Banjaluka

KONCERTOM “POKLON REPUBLICI” banjalučki Univerzitet obilježava kraj nastave

Godišnji koncert banjalučkog Univerziteta pod nazivom “Poklon Republici” biće održan danas u Banjaluci uz nastup 80 izvođača.

Koncertom će biti obilježen završetak nastave u akademskoj 2023/2024. godini i Svjetski dan muzike.

Izvođači iz Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada izvodiće muziku iz domaćih i stranih filmova, najavljeno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Posebno iznenađene je zajedničko izvođenje simfonijskog orkestra uz gostujućeg di-džeja.

Generalni pokrovitelj koncerta je Kabinet predsjednika Republike.

Koncert je zakazan za 21.00 čas na platou Filozofskog fakulteta, a izjave za medije predviđene su u 20.10 časova ispred zgrade Rektorata.

Nastavi čitati

Aktuelno