Connect with us

Banjaluka

Počela 22. sjednica Skupštine grada: Na dnevnom redu besplatne građevinske odluke i veće kazne za vandalizam

Počela je 22. redovna sjednica Skupštine grada Banje Luke, a na predloženom dnevnom redu nalaze se 93 tačke.

Između ostalog, odbornici će razmatrati odluku koja se odnosi na povećanje kazni za vandalizam.

-Predložili smo drakonske kazne za vandale – odnosno kaznu od 2.000 KM za ispisivanje grafita, dok smo za uništavanje komunalne opreme ili gradske imovine predložili kaznu od 3.000 KM. Iako sam bio i za više iznose kazni, u skladu sa zakonima ovo su najoštrije moguće kazne – rekao je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Na predloženom dnevnom redu ove sjednice su i značajne odluke o besplatnim građevinskim dozvolama za objekte do 200 kvadratnih metara, besplatnim placevima za višečlane porodice i mlade bračne parove.

Pred odbornicima je i set odluka o objedinjenoj naplati računa za komunalne usluge za stanovništvo, a taj posao bi bio povjeren Zavodu za izgradnju Banja Luka što bi moglo doprinijeti i spasiti Zavod.

Na dnevnom redu je i više nacrta regulacionih planova, odluka o dodjeli poslovnih prostora u zakup pod povoljnim uslovima, program rada za ovu godinu i prošlogodišnji izvještaji o radu javnih ustanova Banski dvor, Centar za socijalni rad, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Turističke oragnizacije grada, kao i Gradske razvojne agencije.

Predložena je i odluka o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitranim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2023/2024. godinu, kao i odluke o utvrđivanju naziva ulica u naseljima: Dragočaj, Ramići i u Ada.

Naime, ova redovna sjednica prva je nakon skoro više od tri mjeseca neodržavanja redovnih sjednica.

 

Banjaluka

PRVENSTVO U SPORTSKOM RIBOLOVU! Rekreativni kompleks na Manjači 6. i 7. jula zatvoren za posjetioce

Zbog održavanja 30. po redu Prvenstva sportskih ribolovaca, 6. i 7. jula u terminu od 6.00 do 14.00 časova kompleks rekreativnog centra „Manjača“ na jezeru Šljivno biće zatvoren za posjetioce.

Saopšteno je ovo iz Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske, koji su ujedno i organizatori ove sportske manifestacije.

Naime, kako su kazali organizatori riječ je o najprestižnijem takmičenju u sportskom ribolovu u Republici Srpskoj na kojem se očekuje 280 takmičara.

Dodali su da je manifestacija najavljena MUP-u Republike Srpske i Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD ODGOVORIO FK “BUDUĆNOST”! “Godinama se ne prijavljuju na javne pozive, VODIMO RAČUNA O SPORTU”

-Grad Banja Luka je možda i jedina lokalna zajednica koja sva grantovska sredstva raspoređuje putem javnog poziva i na osnovu ostvarenih sportskih rezultata sa unaprijed jasnim i dostupnim kriterijumima i bodovnicima. Fudbalski klub „Budućnost“ Šargovac, kao i svaka druga sportska organizacija, ima pravo da se prijavi na javne pozive koje raspisuje Grad, jer naš cilj je da svaki takmičarski klub ima podjednaku šansu za finanasiranje, a da jedino mjerilo budu njihovi ostvareni sportski rezultati.

Poručeno je ovo iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, te je naglašeno da upravo Fudbalski klub „Budućnost“ Šargovac u posljednjih sedam godina se nije prijavio ni na jedan od javnih poziva sufinansiranja programskih aktivnosti sportskih organizacija, što upućuje na to da ne ispunjavaju uslove iz zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti sporta.

-Amandamskim djelovanjem političkih partija na Budžet Grada Banja Luka pokušaj je da se obezbjeđuju sredstava za pojedine klubove. Navedena sredstava u budžetu su zamrznuta i ne mogu se trenutno iskoristiti. Ovakvo djelovanje političkih partija štetno je za sve ostale sportske organizacije – iz više razloga. Naime, Fudbalski klub „Budućnost“ Šargovac se takmiči u regionalnoj fudbalskoj ligi i amandmanom su trebali dobiti sredstva u iznosu od 100 hiljada KM, bez jasne svrhe i namjene utroška tih sredstava. Uzmemo li činjenicu da svi fudbalski klubovi koji se takmiče u istom nivou takmičenja kao i FK „Budućnost“ i uredno se prijavljuju na javne pozive, u 2024. godini ukupno se sufinansiraju u iznosu 39.025,75 KM – navedeno je iz Odjeljenja.

Poređenja radi, navode iz Odjeljenja, dolazi se do činjenice da bi se amandmanskim djelovanjem jedne političke partije na budžet Grada Fudbalskom klubu „Budućnost“ Šargovac trebala biti isplaćena sredstava koja su veća skoro tri puta u odnosu na sve fudbalske klubove koji se takmiče u istom rangu takmičenja.

-Takođe, ovom klubu bi trebala biti isplaćena sredstva koja veća nego zajedno za dva kluba – Fudbalski klub „Željezničar“ i Fudbalski klub „BSK“, koji se ove godine takmiče u Prvoj ligi Republike Srpske (drugi nivo takmičenja). Zbog svega navednog, neprimjereno je naglašavati da Grad Banja Luka ne vodi brigu o sportu, a pogotovo za mlade sportiste, kada se zna da je svih ovih prethodnih godina sportske organiazcije sa teritorije grada, a koje imaju uredne finansijske knjige, imaju stabilna finansiranja, koje su ponekad i jedina koja dobijaju iz javnih institucija – zaključuju iz Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Nastavi čitati

Banjaluka

SERGEJ OTPUTOVAO U MOSKVU, ISPRATIO GA GRADONAČELNIK! Majka “Nadajmo se najboljem”

Banjalučanin Sergej Stupar zajedno za svjom majkom danas je otputovao na liječenje u Moskvu.

Naime, sa banjalučkog aerodroma Sregeja i njegovu majku ispratio je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.


“Ispratili smo našeg velikog borca, našeg Sergeja i njegovu majku na put za Moskvu!
Ovo je put njegovog ozdravljenja i put njegove pobjede. Svim srcem je cijela Banjaluka bila uz Sergeja i njegovu hrabru majku, kako kroz poziv na humanitarni broj, tako kroz podršku brojnim akcijama koje su organizovane”, kazao je Stanivuković.

Stanivuković je njima poželio srećan put, te im je poklonio molitvenik i ikonu sa Hilandara.

“Danas sam ispratio Segija i njegovu majku i poklonio im molitvenik i ikonu sa Hilandara, neka ih čuva na ovom putu, a ja ću zajedno sa njegovim bakom i dedom da ih dočekam na ovom mjestu kada se vrate kao pobjednici. Ponosan na nas, ponosan na Banjaluku, ponosan na Republiku Srpsku, jer smo zajedno uspjeli sve ovo. Segi i draga Ceco, srećno”, kazao je Stanovuković.

Nastavi čitati

Aktuelno