Connect with us

Banjaluka

Lolić: Stariji trebaju njegu, ali i da budu aktivni

Foto: Arhiva/Dražan Pozderović

Gerontološki centar Banjaluka trenutno ima 326 korisnika, a potražnja za smještajem je sve veća jer se svakodnevno radi na unapređenju usluga i uslova boravka, izjavio je za Srnu direktor Centra Vinko Lolić.

Lolić je napomenuo da, osim kompletne i kvalitetne usluge, većoj potražnji za smještajnim kapacitetima doprinosi i povećan nivo svijesti o značaju da starija lica budu smještena u bezbjedno okruženje.

“Prošlo je vrijeme stereotipa i predrasuda da su domovi za stara lica ustanove u kojima borave oni koji su odbačeni od porodice i najbližih. Imamo sve uslove da se naši korisnici osjećaju kao kod kuće, a što je najvažnije – imaju neophodnu ljekarsku njegu”, rekao je Lolić.

On smatra da je značajno licima u poodmakloj dobi obezbijediti mogućnost da vrijeme provode u društvu, razgovoru i druženju, ali i da pokažu da mogu biti korisni.

“Dostupna je i radno-okupaciona terapija, koju vode profesionalni terapeuti, te se korisnici u okviru nje bave raznim aktivnostima za koje imaju afinitete – heklanjem, pletenjem, pisanjem, te različitim stvaralačkim radom, ali i sticanjem novih znanja i vještina”, naveo je Lolić.

Lolić je naglasio da su poetske večeri, izložbe i slična dešavanja sve češći u Centru, a ispunjeni su emocijama i srećom jer korisnici imaju priliku da pokažu šta mogu.

“To kod naših korisnika stvara osjećaj da, uprkos godinama, mogu biti korisni, aktivni i vrijedni”, rekao je Lolić.

On je napomenuo i da je sve veća potražnja za smještajnim kapacitetima u ovom centru, a da tome doprinosi i odlazak mladih sa ovih prostora.

“Nažalost, postajemo staro društvo. Mladi odlaze, pa o starima koji ostaju nema ko da brine, te im je Gerontološki centar jedna od najboljih opcija jer nudimo kompletnu i kvalitetnu njegu i smještaj”, istakao je Lolić.

On je dodao da u okviru Gerontološkog centra od 2005. godine funkcioniše i Prihvatna stanica za stara i nemoćna lica pronađena u skitnji.

On je ukazao na značaj ovog projekta, čijom realizacijom Republika Srpska i grad Banjaluka pokazuju visok stepen socijalne odgovornosti.

NEZAVISNE

Banjaluka

NA RADOST MALIŠANA Banjaluka dobija 10 novih dječijih igrališta

U okviru izgradnje novih mjesta za veselu i bezbjednu igru najmlađih sugrađana, biće izgrađeno i dječije igralište u naselju Novoselija.

Za izgradnju ovog mjesta za igru najmlađih na lokaciji u blizini područne škole „Milan Rakić“, Grad Banja Luka je raspisao tender za izbor izvođača radova.

Tako će mališani u ovom dijelu Banje Luke dobiti ljuljaške, klackalice, njihalice, tobogane…

Naime, u toku je izgradnja novih mjesta za igru i druženje naših najmlađih sugrađana u naseljima Česma i Rosulje.

-Mališani naselja Rosulje uskoro će dobiti kutak za igru i druženje. Počeli smo sa izgradnjom dječijeg igrališta u ovom naselju, a uporedo, teku radovi na izgradnji dječijeg igrališta u naselju Česma. Tokom godine Banja Luka će postati bogatija za desetine novih igrališta – najavio je nedavno gradonačelnik Draško Stanivuković.

Uz izgradnju novih, ove godine fokus je i na rekonstrukciji postojećih igrališta u onim naseljama gdje su igrališta dotrajala. Tako je prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove planirana rekonstrukcija igrališta u ulicama: Carice Milice, Srđe Zlopogleđe, Save Ljuboje, Tarasa Ševčenka, ali i igrališta u Lorkinom naselju, te naseljima Borik i Centar

Nastavi čitati

Banjaluka

Održan sastanak radne grupe za SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA

Održan je sastanak radne grupe odnosno lokalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa, tokom kojeg su definisani ciljevi, te aktivnosti u strateškom i operativnom opredjeljenju, a u cilju smanjenja rizika od određenih opasnosti.

Naime, riječ je o drugoj fazi implementacije Programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“, koji finansiraju Vlada Švajcarske i Ujedinjene nacije, a sprovode agencije UN-a u BiH i to: Razvojni program Ujedinjenih naroda – UNDP, Dječiji fond Ujedinjenih naroda – UNICEF, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO, Populacijski fond Ujedinjenih naroda – UNFPA i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda – UNFAO), u partnerstvu s domaćim institucijama vlasti.

Inače, prva faza Programa je trajala od 2019. do 2023. godine, a sada je započeta druga faza koja će trajati do 2027.godine.

Podjećamo,Grad Banja Luka zajedno sa još deset lokalnih zajednica u BiH, aktivno učestvuje u implementaciji međunarodnog Programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“.

Nastavi čitati

Banjaluka

FILOZOFSKI FAKULTET I BANSKI DVOR organizuju predavanje „Djeca i ekrani – kada je previše?“

Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Kulturni centar Banski dvor organizuju 20. juna predavanje pod nazivom „Djeca i ekrani – kada je previše?“. Predavanje će biti održano u 18.00 časova u Vijećnici Banskog dvora.

Kako su istakli organizatori, ovo predavanje je dio serije edukativnih događaja koje organizuju sa ciljem da pomognu sugrađanima da se suoče sa različitim izazovima modernog života, te da ih podstaknu na zdravije i produhovljenije životne stilove.

Predstojeće četvrto predavanje na temu „Djeca i ekrani – kada je previše?“ održaće vanredna profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Slavica Tutnjević.

-Da li je, kako i koliko u današnje vrijeme moguće i potrebno kontrolisati i ograničiti pristup digitalnim tehnologijama kod djece počev od najranijeg uzrasta pa sve do adolescencije? Razgovaraćemo o najčešćim načinima korištenja digitalnih tehnologija od strane djece i mladih, o uticaju digitalnih tehnologija na mentalno zdravlje djece i mladih, te o digitalnim vidovima zavisnosti – kako ih možemo prepoznati i šta možemo učiniti da se spriječe. Biće govora i o najčešćim problemima sa kojima se djeca susreću na internetu, koja, pored prekomjernog korištenja, uključuju govor mržnje i nasilje putem društvenih i komunikacijskih mreža, izazove, seksting, iznude, itd. Konačno, zaključićemo sa smjernicama za sigurno i pametno korištenje digitalnih tehnologija u skladu sa uzrastom i potrebama djece – navedeno je u saopštenju.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Nastavi čitati

Aktuelno