Connect with us

Hronika

Ninkovićevoj dvije godine zatvora za trovanje šefice

Nina Ninković (58) iz Banjaluke osuđena je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora za pokušaj ubistva radne koleginice i šefice Slađane Tanasić tako što joj je u šoljicu sa kafom nasula sredstvo koje može prouzrokovati smrt, odnosno hipohlorit i mravocid-žoharoci.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoje Dragosavljević.

Optužena i oštećena su zaposlene u Republičkom pedagoškom zavodu u kojem Tanasićeva radi kao pomoćnik direktora. Ninkovićeva je u vrijeme krivičnog djela radila na mjestu prosvjetnog inspektora.

Sudija Dragosavljević je istakao da je utvrđeno da je optužena djelo počinila s eventualnim umišljajem.

– Bila je svjesna da sipanjem otrovnih supstanci može ugroziti zdravlje oštećene pa i izazvati smrt. Pošto nisu utvrđene koncentracije otrovnih supstanci sud je išao u korist optužene te smatra da količina opasnih supstanci nisu bile dovoljne da izazovu smrt tako da se radi o nepodobnom pokušaju ubistva – rekao je Dragosavljević.

Dodao je da je kao otežavajuće sud cijenio njene pobude da naudi oštećenoj koju je krivila za svoju degradaciju na poslu i smatrala da ne zaslužuje poziciju koju ima.

– Otežavajuće je i upornost i to što je u više navrata sipala otrovnu supstancu. Olakšavajuće je neosuđivanost i izostanak štetne posljedice za zdravlje oštećene – rekao je, između ostalog, sudija Dragosavljević.

Optužnica tereti Ninkovićevu da je od 8. do 21. decembra prošle godine u prostorijama Pedagoškog zavoda u dva navrata ušla u kancelariju koju koristi Slađana Tanasić, te joj je u kafu sipala sredstvo koje može prouzrokovati smrt jer sadrži natrijev hipohlorit.

To sredstvo se, kako se navodi u optužnici, nalazi u slobodnoj prodaji u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje.

Tanasićeva 8. i 9. decembra 2022. godine kafu nije popila zbog sumnjivog mirisa. Dalje se dodaje da je Ninkovićeva 21. decembra u kafu sipala “mravocid-žoharocid”.

Ninkovićeva je nakon toga uhapšena na djelu, a “trovanje” kafe je snimljeno nadzornom kamerom koja je, u saradnji Pedagoškog zavoda i istražnih organa, “podmetnuta” u kancelariju Tanasićeve.

Optužena Ninković je ranije, između ostalog, bila pomoćnik direktora Zavoda, v.d. direktora i načelnika jednog odjeljenja. Ona je doktor pedagoških nauka.

Nakon izricanja presude optuženoj je produžen pritvor.

Glas Srpske

Hronika

BANJALUČANIN UHAPŠEN ZBOG NASILJA U PORODICI: Oduzeti mu pištolj i automatska puška

Banjalučanin V.S. uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivična djela nasilje u porodici i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kako je potvrđeno iz policije, prilikom postupanja po prijavi nasilja u porodici, njihovi službenici su kod V.S. pronašli i uz potvrdu oduzeli pištolj marke “Zastava”, kalibra 7,65 mm i automatsku pušku kalibra 7,62 mm sa dva pripadajuća okvira i 89 komada muncije.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Nastavi čitati

Hronika

TURISTIMA U BIH UKRADEN KAMPER: Ostali samo u šortsu i haljini

Bosna i Hercegovina suočava se s novim talasom krađa kamper vozila, čiji su vlasnici uglavnom strani turisti.

U proteklih pad dana zabilježena je krađa ovog vozila na popularnom turističkom odredištu u Hercegovini piše Crna-Hronika.

Posljednji incident dogodio se u blizini vodopada Kravice u Ljubuškom, gdje je kamper vozilo belgijskih turista nestalo. Turisti su odmah prijavili krađu lokalnoj policiji koja je započela istragu. Ovaj slučaj je posebno zabrinjavajući jer je vodopad Kravice poznat po svojoj sigurnosti i miru.

Walter (70) i Roose (68) iz Belgije žrtve su krađe kamper vozila koji je prije 3 dana ukradeno sa parkinga poznatog vodopada. Doslovno Walter i Roose su ostali u šortsu i haljini, sve im je odneseno. Dok se par iz Antwerpen Booma penjao na vodopad, lopovi su pobjegli sa njihovim novim vozilom.

“Nije nam ostalo ništa. Ukoliko neko primijeti ovo kamper vozilo ili ovakvo slično da je već ofarbano, da odmah obavijesti policiju”, poručili su ogorčeni turisti.

U međuvremenu, društvene mreže su preplavljene apelima za pomoć u pronalaženju ukradenih vozila. Fotografije i informacije o kamperima brzo se šire, a građani su pozvani da obavijeste vlasti ako primijete nešto sumnjivo.

Nastavi čitati

Hronika

PRAVA DRAMA U BANJALUCI! Osumnjičeni pustio psa na policajce, ONI ZAPUCALI

Policija je u okviru akcije “Eskadron” uhapsila 19 osoba iz Banjaluke zbog sumnje da su se bavili švercom narkotika i zaplijenila oko 900 grama kokaina i 1.1 kg marihuane te 35.000 KM.

Ovo je na konferenciji za novinare rekao Đurica Vukelić, načelnik Policijske uprave Banjaluka koji je naveo inicijale uhapšenih. Uhapšeni su V.M, B.Đ, A.Ć, D.P, M.L, G.S, S.S, M.Ć, V.M, M.T, M.B, D.J, D.P, A.R, B.M, A.P, Z.V, Z.B i M.R.
Istakao je da se za dva lica traga, dok je R.P. iz Banjaluke u pritvoru. Jedan pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice lakše povrijeđen.

– Jedan od osumnjičenih je pustio psa kane korso na policiju. Tom prilikom policajci su upotrijebili oružje da se odbrane i došlo je do rikošeta i ranjen je lakše jedan pripadnik SAJ-a – rekao je Vukelić i dodao da je u toku ispitivanje osumnjičenih.
Vukelić je rekao da su osumnjičeni narkotike prodavali na teritoriji Banjaluke.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuelno