Connect with us

Društvo

AUSTRIJANCI OGORČENI LJETOVANJEM U HRVATSKOJ! “Nikada više tamo”

Jedan austrijski par tvrdi da će ubuduće izbjegavati Hrvatsku zbog ogromnih gužvi koje su tipične za taj period godine.

Hrvatska je popularna destinacija za odmor mnogih Nijemaca i Austrijanaca.

Zbog ljepote Hrvatske, mnogi turisti podnose duga putovanja i saobraćajne gužve koje se očekuju ljeti i tokom odmora.

Međutim, jedan austrijski par tvrdi da će ubuduće izbjegavati Hrvatsku jer im je trebalo skoro 20 sati da se vrate kući sa odmora, prenosi Fenix magazin.

Povratak sa ljetovanja u Hrvatskoj pretvorio se, kako kažu, u pravo horor putovanje za par iz Gornje Austrije. Kada su se vratili kućama, preko austrijskih medija objavili su “Nikad više u Hrvatsku”.

Kako je 19-godišnji Amir ispričao u intervjuu za austrijski “Hojte”, odmor je proveo sa svojom djevojkom na hrvatskoj obali Jadrana. Krenuli su nazad oko 8 sati ujutro, a pošto je do kuće potrebno 9 sati, planirali su da se vrate u Gornju Austriju oko 17 sati.

Ali ništa nije bilo od planiranog udobnog putovanja kući. Umjesto toga, par je cijeli dan “zaglavio” u saobraćaju.

Od Hrvatske do Austrije paru je bilo potrebno 19 sati.

Razlog za katastrofalnu saobraćajnu situaciju bile su obilne padavine koje su nedavno poplavile Hrvatsku, Sloveniju i Austriju. Kao rezultat toga, Slovenija se suočila sa najvećom prirodnom katastrofom u posljednjih nekoliko decenija.

“Bili smo na putu ukupno 19 sati zbog nevremena u Sloveniji. To je zaista bila katastrofa. Na kraju, put kroz samu Hrvatsku trajao je trinaest sati. Nikad više Hrvatska”, poručio je Amir.

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE! Velike gužve na granici sa Hrvatskom

Najveće gužve danas su na graničnim prelazima prema Hrvatskoj, gdje se u kolonama čeka na izlazu iz BiH.

Saobraćaj je pojačan na graničnim prelazima Kozarska Dubica, Novi Grad, Orašje, Velika Kladuša, Gradiška, Donja Gradina, Izačić, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Nastavi čitati

Društvo

ŠTA KAŽETE NA OVO? BiH uvozi jaja iz Ukrajine, NAŠI PROIZVOĐAČI OGORČENI!

Poljoprivreda u BiH je u ogromnim problemima, proizvođači se žale da država ne radi skoro ništa, a mi proizvode, koje možemo sami proizvesti, uvozimo iz svih krajeva svijeta.

Tako uvozimo i jaja u top pet zemalja odakle ona stižu je i Ukrajina.
U prošloj godini, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, najviše se uvozilo jaja iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Ukrajine.
U 2023. godini, vrijednost uvoza jaja iznosila je 7,2 miliona KM, što je za skoro 43 odsto više u odnosu na 2022. godinu, prenosi InfoBijeljina.

Nastavi čitati

Društvo

DONOSIMO VAM DETALJNU VREMENSKU prognozu za jun! Temperature idu preko 30!

Tokom većeg dijela mjeseca biće toplije od uobičajenog vremena na jugu, istočnoj srednjoj i sjevernoj Evropi, dok se na sjeverozapadu očekuje nestabilnije vrijeme, prognoza je Severe Weather Europe (SWE).

Prema SWE-u, očekuje se da će iznad srednje Evrope biti tranzit niskog pritiska, ali istok i zapad biće pod anomalijama visokog pritiska.
Iznad Skandinavije i sjeveroistoka postoji jaka topla anomalija, budući da zapadni i jugozapadni vjetrovi donose topliju vazdušnu masu od normalne u regionu.
Hladna anomalija je iznad Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i dijelova zapadne i srednje Europe. To je zbog blage atlantske vazdušne mase koja ulazi u region.

Što se tiče temperatura koje možemo očekivati sljedeće nedjelje, SWE navodi da će do Skandinavije biti temperature od 20-ak stupnjava, a blaga atlantska vazdušna masa održava temperature ispod 20°C iznad zapadne i srednje Evrope.

U prvoj nedjelji juna temperature će na jugoistoku prelaziti 30 stepeni, a u Španiji i Portugaliji počeće da rastu iznad 30 stepeni.

Gledajući prognozu padavina, postoji povećan potencijal za padavine nad sjevernom i dijelovima centralne Evrope. Manje padavina prognozira se nad Velikom Britanijom, Irskom, zapadnom i južnom Evropom.

Sličan vremenski obrazac očekuje se i u drugoj nedjelji juna. Osnovna razlika je jači stepen visokog pritiska nad centralnom i istočnom Evropom. Nad sjeverozapadnom Evropom ostaje oblast niskog pritiska.

Blaža atlantska vazdušna masa drži temperaturu pod kontrolom nad Islandom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Irskom i dijelovima Skandinavije i Zapadne Evrope. Toplija vazdušna masa širiće se ka srednjoj, južnoj i istočnoj Evropi.

U istočnoj i centralnoj Evropi i jugoistoku kontinenta očekuju se temperature od 30°C, u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj od 12-16°C, dok će u sjevernoj Njemačkoj i Francuskoj biti nešto iznad 20°C.

Prognoza pokazuje više padavina u regionima sa nižim temperaturnim anomalijama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i dijelove Skandinavije i zapadne i centralne Evrope. Povećane količine padavina u regionima sa temperaturama iznad normalnih, kao što je Poljska, na primer, mogu ukazivati na pojačane grmljavine i jake vremenske aktivnosti. Manje padavina i sušniji uslovi prognoziraju se za južnu polovinu Evrope.

Prognoza za treću nedjelju juna pokazuje anomaliju niskog pritiska koja se kreće na jug, direktno iznad Velike Britanije i Irske, dok se polje visokog pritiska diže dalje na sjever i sa još jednim područjem visokog pritiska iznad južne Evrope.

Prognoza padavina pokazuje pomjeranje u oblasti niskog pritiska i ukazuje na više padavina u toplijem istočnom dijelu pojasa niskog pritiska iznad sjeverozapadne Evrope i centralnih delova sjeverno od Alpa. Manje padavina predviđa se za južnu, istočnu i sjevernu Evropu pod anomalijom visokog pritiska.

Padavine takođe zavise od vlage i oblaka, koje je mnogo teže predvidjeti od temperaturnih obrazaca. Dakle, iz tog razloga, prognoza padavina pokazuje opadajući signal kako ide dalje.

Za posljednju nedjelju juna, najnovija vremenska prognoza pokazuje da se oblast niskog pritiska kreće na sjever, sa koritom koja se proteže na zapad. Nad južnim i istočnim dijelovima zemlje ostaje anomalija visokog pritiska.

Nad sjeverozapadnom i sjevernom Evropom oko područja niskog pritiska i ispod zapadnog toka očekuju se normalne do hladnije temperature. Ali većina južne, istočne i dijelova centralne Evrope doživljavaće temperature iznad normalnih, piše N1.

Izuzetak su zapadna i centralna Evropa pod uticajem korita, koji može povećati potencijal oluje nad srednjom Evropom. To možemo vidjeti u oblasti sa povećanim padavinama u srednjoj Evropi oko Alpa. Inače, vidimo povećane padavine nad sjevernom Evropom i sušnije uslove u južnim i istočnim dijelovima pod anomalijom visokog pritiska.

Nastavi čitati

Aktuelno