Connect with us

Region

ZA MALO TUČA! Za vožnju od šest kilometara tražio 100 evra (VIDEO)

Sukobi gostiju iz inostranstva i taksista na području Zadra nisu neuobičajeni.

Uglavnom nastaju zbog visokih cijena koje strani turisti iz zapadnih zemalja ocjenjuju kao previsoke.

Jedan od takvih slučajeva zabilježen je u četvrtak na Uskoku u Zadru, kada je zadarski taksista od putnika zatražio da mu za gradsku vožnju plati, ni manje ni više, nego – 100 evra.

“Neću da platim 100 evra za vožnju od šest kilometara, zvaću policiju”, bio je vidno revoltiran turista, prenosi 057 info.

Taksista je za to vrijeme držao automobil na rampi, pa nije moglo da se izađe sa parkinga. I on je prijetio pozivom policiji, ali na kraju do toga nije došlo, barem prema informaciji iz PU zadarske.

Koliki je ceh turista platio i je li uopšte platio ostaje nepoznato, ali zasigurno nije nasjeo na zahtjev taksiste.

Uzavisnosti od vremena prevoza, uobičajena cijena taksija za gradsku vožnju od šest kilometara je do šest ili sedam evra.

Region

STIŽU SLIKE IZ LEPOSAVIĆA! Srbi razvili TROBOJKU, proslavljaju Svetog Vasilija (FOTO)

U Leposaviću danas se obilježava opštinska i hramovna slava Sveti Vasilije Ostroški, pri čemu veliki broj vjernika nosi srpsku zastavu.

Građani su razvili veliku srpsku trobojku i u koloni prošetali gradskim ulicama.

Okupljeni su nosili ikone Svetog Vasilija, a mnogi su obukli tradicionalnu odjeću.

U petak je ilegalno izabrani gradonačelnik opštine Leposavić Ljuljzim Hetemi zabranio da se u toj opštini postave srpske zastave za praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Hetemi je jedan od četvorice takozvanih gradonačelnika koji su na tu funkciju postavljeni nakon lokalnih izbora održanih u aprilu prošle godine, a koje su bojkotovali Srbi.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih i od tada se na čelu četiri opštine na sjeveru KiM – Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, i u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Nastavi čitati

Region

DINAR IZBAČEN IZ UPOTREBE! Na Kosmetu od danas transakcije samo u EVRIMA

Istekao je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primjene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu i Metohiji.

U Prištini su najavili da će od danas biti preduzete mjere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra, prenosi RTK.

U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mjere, ali su građani informisani o primjeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Komercijalne banke koje posluju na KiM dobile su instrukcije da otvore nove filijale na sjeveru.

Kako je saopštila tzv. CBK, poslije 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gdje u pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.

– Druge valute osim evra, mogu da se koriste kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti – navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan prije nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je tzv. CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.

Uredba tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

U Briselu će sljedeće nedjelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, glavna tema ponovo biti “jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji”.

Petković je istakao da odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

– Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem riješi – naglasio je Petković.

Dodao je da je Beograd do sada iznio niz konkretnih prijedloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rješavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

RTS

Nastavi čitati

Region

MEDOJEVIĆ “Spajić ZABIJA NOŽ U LEĐA SRBIJI, Srbima i SPC”

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi glasanjem za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, izjavio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

– Spajić, koji je u Crnu Goru došao preko SPC, koga niko u Crnoj Gori nije znao, sada zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i SPC glasanjem za rezoluciju čiji je jedini cilj da nametnu kolektivnu istorijsku odgovornost srpskom narodu i SPC za zločine u Srebrenici – naveo je Medojević u pisanoj izjavi.

On smatra da jedini racionalan politički odgovor Srba u Crnoj Gori otkazivanje povjerenja Vladi.

Spajić je juče u Skupštini tokom premijerskog sata saopštio da će njegova Vlada podržati predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Nastavi čitati

Aktuelno