Connect with us

Politika

STOTINU PRAVNIKA Braniće Dodika

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu protiv predsjednika Srpske, biće formiran savjet za odbranu Milorada Dodika koji će činiti neka od najpoznatijih advokatskih imena iz regiona, pravni stručnjaci i međunarodni eksperti.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” beogradski advokat Goran Petronijević, inicijator osnivanja ovog savjeta, a ideju je, kako je istakao, već podržalo više od 100 stručnjaka, koji su pristali da pro bono učestvuju u ovom, kako ga je nazvao – prvenstveno političkom, a onda kvazipravnom procesu koji je pokrenulo Tužilaštvo BiH.

– Iza ove inicijative je stao Centar za obnovu međunarodnog prava, kog čine gotovo svi advokati koji su nekada učestvovali u haškim sudskim procesima. Tu su i profesori prava, ali ima i bivših tužilaca i sudija. Glavni zadatak ovog centra, čiji sam i ja član, ali i predsednik, jeste da reaguje u ovakvim i sličnim situacijama, kada dođe do tako očitog kršenja međunarodnog prava, kao što je i sada slučaj – istakao je Petronijević dodajući da su želju da budu članovi ovog tima odbrane, odnosno savjeta za odbranu predsjednika Dodika, iskazali mnogi advokati pa i Branko Lukić, Aleksandar Cvejić, Toma Fila i Novica Peković iz Srbije, ali i Marko Sladojević iz Slovenije te Vladan Bojić iz Crne Gore.

Na pitanje zašto se odlučio na ovaj korak, odgovorio je da iz “neprava” ne može nikako nastati pravo, ali i da nepoštovanje “neprava” ne može biti predstavljeno i označeno kao kršenje prava.

– Ponašanje Kristijana Šmita u BiH predstavlja jednu vrstu državnog udara. Uzurpirao je sve tri oblika vlasti, zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Donosi zakone, sprovodi ih i određuje kako će se oni tumačiti. Nadam se da će Sud BiH pokazati barem malo pameti i integriteta, ali vidjećemo u kom će to pravcu ići. Bez obzira na to, ovo nesumnjivo predstavlja svojevrsni pucanj u sopstvenu nogu. Na ovaj način oni sami su, tu mislim pre svega na određene poslušnike iz Sarajeva, ponovo otvorili pitanje međunarodnog statusa Šmita, jer to što ga je podržao samo deo međunarodne zajednice govori da je on ništa drugo do ili okupacioni rukovodilac, ili kolonijalni poverenik. Šmit nema ovlašćenja iz kojih bi eventualno mogao vući svoj legitimitet kao visoki predstavnik. Njega SB UN nije verifikovao i dao mu mandat. Zato slobodno mogu reći da je Šmit samo visoki predstavnik u pokušaju – kaže Petronijević.

Navodi i kako vjeruje da će, ukoliko dođe do sudskog procesa protiv predsjednika Srpske, biti otkriveno mnogo, pa i kakva je uopšte bila uloga visokih predstavnika u BiH.

– Više su odmagali, nego pomagali. Nakon toliko godina, decenija, u BiH, nažalost, još nije došlo do pomirenja među narodima, a upravo zbog jedne takve zapadne politike i raznih protektora. Njih ne interesuje sudbina BiH. Gledaju samo svoj interes i bojim se da takvo njihovo ponašanje može izazvati samo nove probleme. Mislim da konačno treba da izađemo iz devedesetih – naveo je Petronijević.

Kada bi, kako kaže, morao da rezimira čitav ovaj slučaj, Petronijević navodi da se druga strana očigledno preračunala, te da se radi o ishitrenom i nepromišljenom potezu da se protiv predsjednika Srpske podigne optužnica, što će, kako je istakao, otvoriti Pandorinu kutiju.

– Druga stvar koja je bitna jeste inkriminacija koja se stavlja na teret predsedniku Dodiku. Zaboravili su, svesno, da je on samo postupao po zakonima i Ustavu Srpske potpisujući odluku koju je NSRS usvojila. I šta je tu čudno ili nelegalno? Da to nije uradio, mogao je krivično odgovarati. Isto tako, paradoksalna situacija je i kada je u pitanju direktor “Službenog glasnika”. Podizanjem optužnice protiv njih dvojice od strane Tužilaštva BiH, a zbog neprimenjivanja odluka, ili bolje reći naredbi Šmita, još jednom je pokazano koliko je BiH nezavisna država, a koliko i dalje pod kontrolom stranaca.

Pravosudni sistem im je samo jedna od poluga za kontrolisanje i kanalisanje događaja onako kako su to zamislili. Današnje Tužilaštvo BiH nije ništa drugo do disciplinski organ pod kontrolom NATO zemalja – zaključuje Petronijević.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta i poslalo Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića. U Tužilaštvu su rekli da ih terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Glas Srpske

Politika

PDP “Podržavamo održavanje Svesrpskog sabora, ali je VLAST ZLOUPOTRIJEBILA ovaj događaj”

Sjednica Predsjedništva Partije demokratskog progresa održana je danas u Banjaluci. Pored priprema za Lokalne izbore razgovaralo se o aktuelnim političkim temama i jednoglasno izglasano više zaključaka.

Predsjedništvo PDP je pozdravilo održavanje Svesrpskog sabora, kao izraza jedinstva srpskog naroda sa obje strane Drine.

S druge strane, PDP upozorava da je vlast Republike Srpske zloupotrijebila jedan takav događaj, posebno u smislu formiranja zvanične delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i opšteg odnosa prema predstavnicima opozicije koji predstavljaju izraz političke volje gotovo polovine građana Republike Srpske.

Čak i tada su pokazali da su oni faktor razdora, a ne jedinstva naroda

Predsjedništvo je konstatovalo da za PDP 9. januar može biti jedino i isključivo Dan Republike Srpske.

Taj datum nije samo politička činjenica, nego i demokratski stav 677.771 čovjeka, gotovo svih koji su po tom pitanju izašli na referendum 25. septembra 2016. godine, te očekuje da Narodna skupština Republike Srpske pri usvajanju konačnog teksta deklaracije Svesrpskog sabora iskoristi priliku da se 9. januar još jednom potvrdi isključivo kao Dan Republike Srpske.

Takođe, Predsjedništvo PDP se izjasnilo da podržava obilježavanje Dana državnosti Republike Srbije, Sretenja, i u Republici Srpskoj, budući da je to Dan državnosti matice srpskoj naroda, te zbog istorijskih činjenica bitnih cjelokupnom srpskom narodu.

15. Februar je jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, kada se obilježava godišnjica Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava.

Predsjedništvo PDP je konstatovalo da pripreme za Lokalne izbore teku prema predviđenom planu i rasporedu. PDP će u većini lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, te u Brčko distriktu, imati formirane odborničke liste, kao i kandidate za gradonačelnike i načelnike gradova i opština u Banjaluci, Doboju, Kotor Varoši, Novom Gradu, Višegradu i Jezeru, a u najvećem broju gradova i opština će zajednički nastupiti sa tradicionalnim koalicionim partnerima.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

DODIK IZABRAO STRANU NA AMERIČKIM IZBORIMA! Evo šta je poželio Trampu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da želi Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD.

On je u intervjuu za “Džerusalem post” podsjetio da je podržavao bivšeg američkog predsjednika tokom kampanje 2016. godine.

“Znamo, kao i on, da je većina Srba koji žive u SAD glasala za njega. Bio sam pozvan na njegovu inuguraciju”, rekao je Dodik.

Međutim, Dodik je podsjetio da je 2016. godine predao zahtjev za vizu Ambasadi SAD u BiH kako bi prisustvovao inauguraciji, ali da ga je demokratska vlast u Americi stavila na listu sankcija dva dana pred polazak, te da zbog toga nije mogao da otputuje u Vašington.

“Ja sam do danas na listi sankcija. Ne ljutim se na SAD, već na odmetnute zvaničnike američke vlade. Može se činiti da imam razloga da budem ljut i na Trampa, pošto je imao četiri godine da ukine sankcije uvedene meni i nije to učinio. Možda nije mogao”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske istakao je da se i dalje nada pobjedi Trampa, kako bi bilo lakše raditi sa SAD.

Nastavi čitati

Politika

JELENA UPORNO DEMANTUJE SAMU SEBE! Kandidat za gradonačelnika ili kraljica KONTRADIKTORNOSTI?

Jelena Trivić, predsjednik Narodnog fronta i kandidat za gradonačelnika Banjaluke, pokazuje nevjerovatnu sposobnost da se samu sebe demantuje u samo nekoliko minuta. Dok se s jedne strane žestoko protivi izgradnji novih zgrada u banjalučkim naseljima, u svom programu predlaže da Grad gradi nove zgrade i prodaje ih po povlaštenim cijenama građanima koji kupuju prvu stambenu jedinicu.

Minut je protiv nove izgradnje, a već sljedeći minut demantuje samu sebe. Trivićeva tvrdi da kvalitet izgradnje nije toliko važan, te da bi Grad mogao da prodaje kvadrat građanima za 2000 KM u svim banjalučkim naseljima. Da li je to ozbiljna politika ili pokušaj da se biračima proda magla?

Dok navodi da se građani bune zbog novogradnje u Banjaluci, ona bez blama predlaže najnoviju gradnju tzv. gradskih zgrada u raznim zonama. Ovakva dvoličnost i kontradiktorne izjave unose zabunu među građanima i postavljaju pitanje: da li Jelena Trivić uopšte zna šta radi?

Njen program, pun rupa i nedosljednosti, dovodi u sumnju njene sposobnosti da vodi grad poput Banjaluke, mada ne treba zaboraviti ni činjenicu da sigurno postoji razlog zbog kojeg je izgubila i izbore u mjesnoj zajednici. Da li je ovo samo još jedan politički trik da se skrenu pažnja i pridobiju glasovi, ili je Jelena Trivić zaista toliko neodlučna? S obzirom na njene dosadašnje poteze, građani Banjaluke imaju ozbiljne razloge za zabrinutost kada je riječ o Narodnom frontu i samoj gospođi Trivić.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Aktuelno