Connect with us

Region

DAČIĆ “Vučić je promijenio tekst deklaracije u Atini, IZBAČEN JE DIO O SANKCIJAMA RUSIJI”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić izborio da se početni tekst deklaracije u Atini izbriše, a koji navodi da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji.
“Ne vidim razlog da bilo ko napada Srbiju. Mislim da je ovo sve što smo uradili u Atini jedna vrsta diplomatske pobjede. Mi imamo principijelne stavove. Ako neko želi da Srbija učestvuje to mora da bude u skladu sa našim državnim interesima. Zato ne treba da lažu da Srbija nije ništa promenila. Pa predsjednik Vučić je svojim stavovima promijenio početni tekst deklaracije u Atini, izbačen je pasus koji se tiče sankcija”, rekao je Dačić za TV “Kurir”.

On ističe da mu je Vučić pokazao oba dokumenta u kojima se tačno vidi i da misli da će predsjednik Srbije o tome govoriti kada bude održao konferenciju za medije.

“U cijeloj Rusiji je sada to objavljeno. Srbija se sama među 13 zemalja izborila za takav jedan stav, ali ne zbog Rusije, već zato što to šteti našim nacionalnim i državnim interesima. Ako se mi sada oslanjamo na neke zemlje i sad vama neko kaže da mi moramo da uvedemo sankcije jer to traži Evropa i Amerika. Ali Evropa i Amerika traže da priznamo Kosovo, pa da li ćemo i to da prihvatimo? Sa druge strane ako vi uvedete sankcije onima koji vas podržavaju u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Pa kome ćemo da se obratimo ako nam bude trebao neki vid podrške? Zato su to kompleksa pitanja”, zaključuje Dačić.

Region

UN prihvatile amandmane Crne Gore na TEKST REZOLUCIJE O SREBRENICI

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da su Ujedinjene nacije prihvatile da uvrste amandamane zvanične Podgorice na nacrt Rezolucije o Srebrenici o kojoj bi trebalo da se glasa 23. maja.

“Suština amandmana koje smo poslali je tu, i mislimo da je to dodatni doprinos regionalnom pomirenju i dobrom odnosu između Srba, Bošnjaka i svih drugih naroda na Balkanu”, kazao je Spajić sinoć za Radio televiziju Crne Gore.

Amandmani Crne Gore su dostavljeni nešto kasnije u procesu predlaganja i pripreme za sjednicu, ali je ranije iz UN saopšteno Glasu Amerike da nadležna tijela “nastoje” da “izađu u susret” intervenciji Vlade u Podgorici, objavila je Beta.

Premijer Spajić najavio je ranije da će Crna Gora glasati za Rezoluciju kojom se 11. juli uspostavlja za dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali da je neće kosponzorisati.

Vlada u Podgorici amandmanima traži da se Rezolucijom eksplicitnije precizira da su sudske presude u vezi sa genocidom donijete protiv pojedinaca, a ne etničkih grupa ili država, te da se potvrdi nepovredivost Dejtonskog sporazuma.

Vlast u Podgorici nije jedinstvena u stavu o Rezoluciji u Srebrenici, kojoj se oštro protive aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i jedan od čelnika nekadašnjeg Demokratskog fronta Milan Knežević.

Oni su inicirali da Skupština što prije usvoji Rezoluciju o Jasenovcu, što je, kako se ocjenjuje, vid pritiska na Vladu da odustane od podrške Rezoluciji o Srebrenici.

Predlagači Rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Nastavi čitati

Region

ŠTA PIŠE u crnogorskom prijedlogu REZOLUCIJE O JASENOVCU?

U tekstu rezolucije o genocidu u koncentracionom logoru Јasenovcu, koji je danas upućen u proceduru parlamenta Crne Gore, predloženo je da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Јasenovcu, koji će se obilježavati svake godine, te osuđuje svako poricanje tog genocida i poziva se na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma.

Vijesti.me prenose integralni tekst Prijedloga rezolucije:

Polazeći od najviših vrijednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava;

Uvjereni da su znanje i svijest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog svijeta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjerskoj osnovi kao i kršenja ljudskih prava;

Imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima, osnovan koncentracioni logor smrti u Јasenovcu, u kom su u periodu od 1941 – 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Јevreji, Romi, Hrvati kao i drugi narodi;

Јedinstveni u osudi svih zločina na tlu naše države i bivše Јugoslavije, u izražavanju pijeteta prema svim žrtvama tih zločina, kao i u saosjećanju sa patnjama njihovih porodica;

Potvrđujući principijelan stav zasnovan na domaćem i međunarodnom pravu, da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački;

Snažno opredijeljeni da učinimo sve kako se tragična stradanja ljudi etničkih, vjerskih i drugih grupa nikad i nigdje više ne bi ponovila;

Na osnovu člana 82 stav 1 tačka 3 i člana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore donosi:

Rezoluciju o genocidu u Јasenovcu

S dubokim saosjećanjem prema žrtvama genocida u Јasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti 80. godišnjica od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Јasenovac bio rasformiran i na taj dan poslednji preostali zatvorenici ubijeni, Skupština Crne Gore je vođena poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odlučuje da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločine počinjene u tom logoru smrti;

Svjesni istorijske važnosti Јasenovca kao mjesta gdje su u živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Јasenovcu, koji će se obilježiti svake godine.

Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Јasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će spriječiti bilo kakav oblik revizionizma.

Kroz usvajanje ove rezolucije Skupština Crne Gore obavezuje se da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Јasenovcu, promoviše toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije.

Podstiče se obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Јasenovcu, koji je počinjen tokom 1941 – 1945. godine, i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije.

Skupština Crne Gore ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Јasenovcu, koji je počinjen u periodu tokom 1941- 1945. godine.

Nastavi čitati

Region

MALI MATURANTI ZAPALILI ŠKOLU U PODGORICI: Zbog bakljade planuo krov (VIDEO)

Nije bilo povrijeđenih.

Polumaturanti podgoričke OŠ “Vlado Milić” zapalili su krov te obrazovne ustanove tokom bakljade kojom su obilježavali kraj školovanja u toj osnovnoj školi, potvrdila je “Vijestima” direktorica Ivana Milić.

Kazala je da nije bilo povrijeđenih, a da su na licu mjesta vatrogasci i policija.

“Šteta će tek biti utvrđena”, kratko je prokomentarisala Milić za “Vijesti”.

Nastavi čitati

Aktuelno