Connect with us

Društvo

POŽRTVOVANOST SARAJEVSKIH POLICAJACA ODJEKNULA REGIONOM! Kilometrima na leđima nosili bolesnu osobu

Sarajevski policajci u mnogo situacija pokazali da su veliki profesionalci, ali i ljudi, prije svega.
Krajem avgusta dvojica policajaca još jednom su pokazali da građani i građanke Sarajeva mogu u svakom trenutku računati na heroje u plavom. Na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) stigla je pozitivna priča o akciji spašavanja osobe kojoj je pozlilo.

Priča građanina je objavljena na zvaničnoj Facebook stranici MUP-a KS.

“U moru informacija koje dolaze do vas želio bih vam prenijeti jednu vrlo lijepu vijest o vašim službenicima (policajcima). Svjedok sam vrlo teške situacije na vodopadu Skakavac. U subotu 26. avgusta 2023 u 18 sati jednoj osobi je teško pozlilo na pjesačkoj stazi. Zvao sam Hitnu pomoć, koja je obavijestila policiju i GSS. Vozilo Hitne pomoći je došlo do tačke do koje ide automobil, međutim osoba kojoj je trebalo ukazati pomoć je bila preko tri kilometra od te tačke i pripadnici Hitne pomoći nisu išli dalje. Prva ekipa koja je došla do unesrećenog su bili vaši policajci – Kemal i Nezir”, počeo je on.

Dodao je da su policajci bili izuzetno profesionalni i smireni u teškim momentima.

“Kako je već bilo kasno, a pripadnici GSS-a nisu bili blizu, vaši policajci su s rečenicom ‘ne možemo čekati GSS, mrak i gledati čovjeka kojem je sve lošije i lošije’, uzeli osobu i doslovno na leđima nosili prema tački gdje nas je čekala Hitna pomoć. Čak su je utoplili svojom košuljom”, ispričao je on.

Kako je rekao, zbog fizičke spreme izgledali su kao američki marinci.

“Osoba kojoj su pomogli je hitno operisana i trenutno se oporavlja. Ovim putem iskazujemo javnu zahvalu našim hrabrim i odvažnim službenicima na odgovornom i humanom činu”, naveo je građanin.

Društvo

I TO SMO DOČEKALI! Rajko Dukić prodao “Boksit”

Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za Capital vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

„Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa kišom i grmljavinom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti nestabilno vrijeme uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, te temperaturu do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne očekuje se smjena sunčanih i oblačnih perioda, na istoku ponegdje uz slabu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana i poslije podne na zapadu očekuje se razvoj oblaka uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Pljuskovi će se zatim širiti ka centralnim predjelima i istoku uglavnom u brdsko-planiskim predjelima.

Na sjeveru će biti sunčanih perioda, a pljuskovi će ove predjele zahvatiti tek uveče.

Na krajnjem jugu biće uglavnom suvo i sunčanije.

Duvaće slab i promjenljiv ili sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura iznosiće od devet do 14, u višim predjelima od pet, a dnevna od 23 do 27, u višim predjelima od 18 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

GRAĐANI U VELIKIM PROBLEMIMA: Nedostaje obrazaca za rodne listove

Problem nedostatka obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih prisutan je u posljednje vrijeme u velikom broju gradova i opština na području Federacije BiH, što stvara velike probleme lokalnim administracijama i građanima.

Prema riječima Besima Delića, predstavnika opštinske administracije u Sanskom Mostu, razlog tome je što pomenute obrasce nabavlja isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine putem javnih tendera, te ih potom distribuira lokalnim zajednicama na osnovu njihovih trebovanja.

Delić kaže kako je do problema došlo usljed toga što su žalbe na provedeni tender zaustavile nabavku pomenutih obrazaca, a u međuvremenu MUP FBiH nije dao nikakva uputstva kako postupati u ovakvoj situaciji.

“Mi u našoj administraciji izdajemo veliki broj rodnih listova, na godišnjem nivou to iznosi oko 35.000, pa nam to predstavlja problem. Snalazimo se kako znamo i umijemo, posuđujemo obrasce od kolega iz drugih gradova i opština ili građanima izdajemo odgovarajuća uvjerenja. Što se tiče drugih obrazaca, imamo ih u dovoljnom broju”, kaže Delić.

Međutim, kako dodaje, problem je što te potvrde na nekim mjestima budu uvažene, ali na drugima ne, pa veliki broj građana ima probleme.

Također, građani u ovome trenutku imaju i mogućnost da podignu internacionalne izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojih ima u dovoljnom broju, ali su oni skuplji u odnosu na obične.

“Taksa za obični rodni list je pet maraka, a za internacionalni ona iznosi 30 maraka. Odluke o visini taksi donijelo je Opštinsko vijeće i mi to moramo poštovati”, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, dobili su informacije kako bi procedura oko nabavke nedostajućih obrazaca, kako sada stvari stoje, mogla biti riješena za nekoliko sedmica, kada budu otkočene tenderske procedure.

Nastavi čitati

Aktuelno