Connect with us

Banjaluka

IZGRADNJA VAŽNE DIONICE! Počelo asfaltiranje glavne saobraćajnice kroz Kuljane

Počelo je asfaltiranje najfrekventnije i najvažnije saobraćajnice kroz Kuljane.

Izgradnja ove važne dionice duge 1,6 kilometara podrazumijeva izgradnju dvije kolovozne trake, trotoare i kompletnu podzemnu i nadzemnu prateću infrastrukturu.

-U proteklom periodu u naselje Kuljani uložili smo preko 5 miliona KM. Pored završetka glavne saobraćajnice, izgradili smo i vrtić, dječije igralište, asfaltirali više kuljanskih ulica, izgradili nekoliko važnih krakova vodovodne i kanalizacione mreže, kao i javnu rasvjetu. Naravno, na ovome se nećemo zaustaviti – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Banjaluka

DIVNA VIJEST za najmlađe stanovnike: Djeca na Paprikovcu dobijaju novo IGRALIŠTE

Imamo mnogo planova u naselju Paprikovac, kaže nam aktivista Duško Tadić koji je sa ekipom iz kraja još prije nekoliko godina realizovao projekat izgradnje igrališta. Sada kažu imaju nove projekte koji bi mogli biti korisni svim mještanima.

-Ono što je novina u naselju Paprikovac jeste da će se graditi potpuno novo igralište. I to na ovoj lokaciji gdje se nalazila stara Mjesna zajednica. Radovi počinju već u narednim danima. Radimo na tome da obezbijedimo i ležeće policajce ovdje kako bi se bezbjednije išlo ovuda, a radiće se i na obnovi dječjeg igrališta kojeg smo aktivizmom mještana izgradili još prije nekoliko godina – kaže Tadić.

Stari objekat mjesne zajednice se ruši. Na njegovo mjesto po svemu sudeći dolazi igralište. Za to su se mještani, i Duško sa svojom ekipom ovdje izborili, piše Srpskacafe.

– Mi smo ipred Odjeljenja na čijem sam čelu preduzeli neophodne korake. Izdali smo dozvolu za rušenje objekta. Kasnije idu lokacijski uslovi i svi ostali koraci za izgradnju igrališta. Ono što je važno reći, ovdje će se graditi škola. Idejni projekat je urađen, kao i idejni projekat saobraćajnice. Kontaktiran je vlasnik zemljišta i radi se na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa – kaže Vuk Višekruna, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Banjaluka.

Pomoć za izgradnju igrališta stiže od društveno odgovornih kompanija, kaže narodni poslanik Nebojša Drinić koji se i sam uključio u realizaciju ovog projekta.

– Ovdje će objekat stare mjesne zaejdnice biti uskoro uklonjen. Tu će biti jedna lijepa zelena površina, a onda u nekom vrmenskom intervalu od 15 do 20 dana nadamo se izgradnji dječjeg igrališta. Ovdje ima mnogo djece i to je nasušna potreba. U narednih desetak dana biće postavljeni i ležeći policajci, a u narednom periodu u planu je otvaranje novih kancelarija Mjesne zajednice, ambulanta porodične medicine i vrtić – kaže narodni poslanik Nebojša Drinić.

Na kraju cilj mještanima je da konačno ovdje dobiju školu. Ima kažu već nekoliko decenija kako je ona trebala biti napravljena, nadajući se da će se to konačno i desiti. Kako stvari sada stoje, već iduće godine.

Nastavi čitati

Banjaluka

“BANJALUKA JE PORODICA” Grad roditeljima i djeci dijeli kartice za bezbrižno odrastanje

Konferencija beba” i “Porodična šetnja” 2024, manifestacije za promociju porodice i njenih vrijednosti, održane su danas u našem gradu uz prisustvo velikog broja sugrađana.

Ovogodišnja manifestacija, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, započela je velikom porodičnom šetnjom, koju je realizovalo Udruženje porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“, uz podršku Grada Banjaluke, a zatim je u Parku „Petar Kočić“ održana „Konferencija beba“.

-Porodica je osnov razvoja našeg naroda, naše Republike Srpske, naše Banjaluke i važno je da zajedno promovišemo prave vrijednosti, srećne porodice, bezbrižno i zdravo odrastanje, grad koji pruža sigurnost porodice. Banjaluka to jeste, Banjaluka jeste porodica – kazao je gradonačelnik.

Banjaluka, kako je naglasio – prati čovjeka u svim njegovim uzrastima i periodima života.

-Ovo znači da već po rođenju dobije podršku svog grada, sufinansiramo boravak u privatnim vrtićima i ako je dvoje djece u privatnom vrtiću to je 350 KM mjesečno, obezbjeđujemo udžbenike za osnovce, sufinansiramo mature, dajemo placeve za mlade, građevinske dozvole su besplatne za sve porodice, kao i priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, javni prevoz je besplatan za djecu iz porodica sa četvoro i više djece, a takođe i za naše penzionere – naveo je gradonačelnik.

Tokom današnje manifestacije, gradonačelnik je najavio novinu – a to su kartice za bezbrižno i zdravo odrastanje.

-To znači da će naši roditelji, kada se dijete rodi, ali i kada bude starije, uz ove kartice pri kupovini osnovnih potreba za dijete od hrane, pelena, kolica, sjedalica i drugih stvari, ostvarivati popuste u određenim marketima i prodavnicama. Na godišnjem nivou ili u periodu odrastanja njihovog djeteta, to je mnogo više od čak i nekoliko plata koje će uštedjeti kroz povoljniju kupovinu i to će im biti značajna olakšica u kućnom budžetu – poručio je gradonačelnik.

Istakao je da Banjaluka jedina ima takve kartice za naše penzionere – kartice prijateljstva, a za našu djecu – kartice za zdravo i bezbrižno odrastanje.

Kako je najavio, pred početak nove školske godine počinje podjela ovih kartica. Takođe, najavio je da će biti otvorena i nova mjesta u javnim vrtićima, sagrađena nova dečija igrališta, parkovi i rekreativne zone, sportski tereni i drugi sadržaji za porodice.

-Sve ove mjere podrške znače da je Banjaluka tu za svaku našu porodicu i da je Banjaluka naša porodica – zaključio je gradonačelnik.

U ime Udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus”, Jovan Radovanović kazao je da je ovo četvrti put kako uz podršku Grada organizuju porodičnu šetnju.

Ove godine nakon šetnje imamo i manifestaciju “Konferencija beba”, tako da smo sve uklopili. Promovišemo porodicu i značaj porodice – kazao je Radovanović.

Na današnjoj „Konferenciji beba“ nagrađene su: najmlađa beba – Nikolaj Živanić, najstarija beba – Luka Dojčinović, beba sa najviše braće i sestara – Vukša Igić i najbrža beba u takmičenju u puzanju – Marko Stančić.

Nastavi čitati

Banjaluka

Radovi u Česmi napreduju, gradonačelnik potvrdio: NAJVEĆI BANJALUČKI MOST spaja obale Vrbasa do kraja avgusta

Izgradnja mosta u Česmi napreduje planiranom dinamikom. U toku je postavljanje nosača sa kojima smo na korak bliže završetku izgradnje mosta u Česmi.

Potvrdio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da će do kraja avgusta ovaj, najveći banjalučki most, spojiti dvije obale Vrbasa.

-Mještani Česme uz novi most dobiće i prelijepo šetalište na ušću Vrbanje u Vrbas, modernu saobraćajnicu čija izgradnja je u toku, a uskoro završavamo i izgradnju dječijeg igrališta i javne rasvjete od Trapista do novog mosta u Česmi – kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno