Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA POKAZALA KOGA VOLI! Bilbord za šampiona!

U banjalučkom naselju Vrbanja osvanuo je bilbord čestitke Novaku Đokoviću za osvajanje 24. Grend slem titule, koju je najbolji teniser Srbije osvojio na US openu, savladavši ruskog tenisera Danila Medvedeva rezultatom 3:0, prenosi RTRS.

Podsjećamo, Đoković je danas započeo 390. nedjelju na vrhu ATP liste.

Đoković je prethodno pobjedom u prvom kolu grend slema u Njujorku izborio povratak na vrh svjetske liste, ali je osvajanjem US Opena dobio 2.000 novih bodova, čime je uvećao prednost u odnosu na drugoplasiranog Španca Karlosa Alkarasa.
Insajder

Banjaluka

OMLADINSKA RAZMJENA U BANJALUCI POD NAZIVOM „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“

Počela je međunarodna Erasmus+ razmjena mladih „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“, koju organizuje italijanska nevladina organizacija ARCI Chieti u saradnji sa Udruženjem „Zdravo da Ste“ Banja Luka.

U projektu učestvuje 37 mladih i omladinskih lidera iz Italije, Francuske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Portugala i Njemačke.

Saopšteno je ovo iz Udruženja „Zdravo da Ste“ Banja Luka.

Tanja Boromisa, izvršna direktorica udruženja „Zdravo da Ste“, kazala je da je glavni cilj projekta direktno uključivanje mladih ljudi u kulturni i društveni život u Banjoj Luci, kako bi se podstaklo, osnažilo i unaprijedilo njihovo aktivno građanstvo i društveni angažman na evropskom nivou.

Giorgio Micoli, lider grupe ARCI Chieti i koordinator projekta, kazao je da će učesnici imati priliku da izraze i podijele svoja mišljenja i kreativnost, stičući nove vještine i metodologije kroz edukativni put koji se sastoji od tri praktične radionice: Murali/Grafiti, Grafičko novinarstvo i Medija tim.

-Na kraju, učesnici će predstaviti rezultate razmjene mladih lokalnoj zajednici u Banjoj Luci, podržavajući lični angažman i podstičući uključenost mladih u razvoj zajednice. Pored toga, specifične radne sesije će detaljnije istražiti kako primijeniti stečeno znanje u lokalnim i međunarodnim kontekstima, uz pregled predstojećih aktivnosti u Italiji – naveo je on.

Mario Serrao, predsjednik ARCI Chieti, zaključio je da su umjetnički procesi jedan od najefikasnijih načina za mlade da izraze svoje želje i ideje.

-Oni služe kao alati za interakciju sa društvom, lokalnim kontekstima i vršnjacima. Ključno je inicirati i konsolidovati puteve inkluzije i refleksije o njihovoj društvenoj ulozi kroz umjetnost i kulturu, omogućavajući ovim mladim ljudima da slobodno izraze svoje aspiracije, zamisle buduće perspektive i promovišu bolje stilove života – poručio je Serrao.

Omladinska razmjena „Uključivanje mladih kroz umjetničko izražavanje“, održava se u Banjoj Luci do 20. juna. Projekat je podržan od strane Erasmus+ programa i Italijanske agencije za mlade.

Nastavi čitati

Banjaluka

KONCERTOM “POKLON REPUBLICI” banjalučki Univerzitet obilježava kraj nastave

Godišnji koncert banjalučkog Univerziteta pod nazivom “Poklon Republici” biće održan danas u Banjaluci uz nastup 80 izvođača.

Koncertom će biti obilježen završetak nastave u akademskoj 2023/2024. godini i Svjetski dan muzike.

Izvođači iz Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada izvodiće muziku iz domaćih i stranih filmova, najavljeno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Posebno iznenađene je zajedničko izvođenje simfonijskog orkestra uz gostujućeg di-džeja.

Generalni pokrovitelj koncerta je Kabinet predsjednika Republike.

Koncert je zakazan za 21.00 čas na platou Filozofskog fakulteta, a izjave za medije predviđene su u 20.10 časova ispred zgrade Rektorata.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKI USPJEH BANJALUČKIH KAJAKAŠA: Gradonačelnik čestitao Aljoši i Urošu Travaru na osvojenim medaljama

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je banjalučkim sportistima Aljoši i Urošu Travaru na velikom uspjehu na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku, koje se održava u Sjevernoj Makedoniji.

-Naši sportisti su najbolji ambasadori Banje Luke. U ime Grada Banje Luke i u svoje lično ime čestitam Aljoši Travaru na osvojenoj zlatnoj medalji, kao i Urošu Travaru na osvojenoj bronzanoj medalji na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku koje se održava u Sjevernoj Makedoniji. Ponosni smo na vas i cijeli vaš tim – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da uvijek mogu računati na podršku svog grada.

Nastavi čitati

Aktuelno