Connect with us

Svijet

MOSKVA ĆE ADEKVATNO ODGOVORITI! U Skoplju troje ruskih diplomata proglašeno personama non grata

Sjeverna Makedonija je bez objašnjenja proglasila personama non grata troje diplomata u Ambasadi Rusije u Skoplju, izjavila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je istakla da taj korak neće ostati bez odgovora ruske strane.

Ona je navela da su vlasti Sjeverne Makedonije tu odluku donijele 12. septembra, da je to neodgovoran i neprijateljski istup i da pogoršava već narušene bilateralne odnose, prenosi TASS.

Svijet

MONSTRUMI KAKVI SE NE PAMTE! Bračni par nudio svoje šestoro djece kao SEK*UALNE ROBOVE

Međunarodna akcija kodnog naziva “Globalni lanac”, koju su koordinirali Evropol, Interpol i Fronteks, a u kojoj je učestvovala i hrvatska policija, rezultirala je razotkrivanjem čitavog lanca osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima.

Uhapšeno je 219 osoba, a identifikovane su ukupno 1.374 žrtve, među kojima 153 dece. Zajedničke policijske snage su gađale kriminalne grupe koje iskorišćavaju djecu i odrasle kao seksualne robove, ali i kriminalne grupe koje primoravaju druge ljude na zločine i prosjačenje.

Evropol je saopštio da je ova policijska akcija planirana dugo, a da bi uspjela potreban je multidisciplinarni pristup i zajedničko delovanje policije i Evropola, Interpola i Fronteksa u više zemalja, pa čak i na nekoliko kontinenata.
Najgori slučaj zabilježen u Mađarskoj

U Mađarskoj, u jednom od najgnusnijih slučajeva otkrivenih tokom operacije, uhapšen je bračni par koji je podvodio njihovo šestoro djece kao seksualne robove i tjerao ih da prose na ulicama svog grada. Djeca su psihički, psihički i fizički zlostavljana, a rođeni otac ih je tukao rukama, kaišem i motkom. Kada su pronađena, djeca su bila zapuštena, neuhranjena i teškog zdravstvenog stanja.

Roditelji iz pakla bi ih vezali u svojim sobama i onda bi ih ponudili drugim ljudima u selu da ih seksualno iskorišćavaju. Deca su udaljena iz porodica, predata hraniteljima, a o njihovom fizičkom i psihičkom zdravlju brine ceo psihološki i medicinski tim, kako bi se djeca oporavila od užasa.
Više od 1.350 žrtava, poražavajući broj djece

Cilj cijele akcije bio je da se identifikuju i razotkriju najopasnije kriminalne grupe koje se bave ovom vrstom kriminala u Evropi. Istražitelji su, dakle, gađali dobro organizovane mafijaške organizacije, kao i kriminalne grupe koje su organizovane po porodično-etničkom principu.

Pored kriminalnih grupa koje primoravaju žrtve da se bave kriminalnim aktivnostima ili da se prostituišu, meta su bile i grupe koje su iskorišćavale decu za različite kriminalne aktivnosti. Akcija je trajala nekoliko dana, a rezultirala je pokretanjem 276 novih istraga protiv 362 osumnjičena, od kojih je 219 uhapšeno. Identifikovane su ukupno 1.374 žrtve, od kojih je 1.221 odrasla i 153 deca. Izvršena su 2074 pretresa u kojima je oduzet novac, razni uređaji, a pronađena su 363 falsifikovana dokumenta, prenosi Večernji list.

Svjetska akcija protiv kriminalnih grupa

Međunarodna akcija protiv kriminalnih grupa umiješanih u trgovinu ljudima sprovedena je, pored Evrope, u Južnoj Americi, Aziji, Africi i Ukrajini. Na meti su bile sve sumnjive lokacije, kao što su crvene četvrti, prostori u kojima se okupljaju društveni marginalci i socijalno ugroženi, jer su takvi ljudi često na meti trgovaca ljudima. Istražitelji su tokom operacije tražili znakove koji su ukazivali da se radi o žrtvama trgovine ljudima ili žrtvama koje su primorane na zločin, seks i prosjačenje.

Nastavi čitati

Svijet

UZVRATILI ISTOM MJEROM Moskva zabranila emitovanje 81 evropskom mediju

Rusija je ograničila emitovanje 81 evropskog medija na svojoj teritoriji kao odgovor na slične mjere protiv ruskih medija u EU, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruska strana je više puta i na različitim nivoima upozoravala da politički motivisano uznemiravanje domaćih novinara i neosnovane zabrane ruskih medija u EU neće proći nezapaženo – navodi se u saopštenju, prenosi portal Mosko tajms.

Moskva je zabranila medije iz 25 zemalja. Među njima su Politiko, EUobzerver, Agencija Frans pres, njemački Špigel i Cajt, francuski Mond i Liberasion, italijanska Republika i Stampa, španski Pais i Mundo, finski Ile i Helsingin Sanomat, litvanski LRT, estonska verzija portala Delfi, poljski TV kanal Belsat, švedska televizijska i radio kompanija SVT.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da će, ukoliko se ukinu ograničenja za ruske medije, ruska strana takođe “preispitati svoju odluku u odnosu na pomenute medijske operatere”.

Savjet Evropske unije ranije je zabranio emitovanje Glasa Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijske gazete u EU zbog “vojne propagande”, piše Tanjug.

Ovi mediji su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Ruske Federacije i igrali su važnu ulogu u promovisanju i podršci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i u destabilizaciji susednih zemalja – navedeno je u saopštenju Savjeta EU.

Istovremeno, EU je istakla da ta mjera neće sprečiti zaposlene u medijima “da obavljaju aktivnosti u EU, sa izuzetkom emitovanja”.

Zabrana ovih medija u Evropskoj uniji stupa na snagu 25. juna.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu, EU je zabranila emitovanje ruskih medija NTV/NTV Mir, Rusija 1, REN TV, Prvi kanal, RT i Sputnjik.

Nastavi čitati

Svijet

MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD izdao naloge za hapšenje Šojgua i Gerasimova

Međunarodni krivični sud (MKS) je izdao naloge za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova zbog navodnih napada na civilne ciljeve u Ukrajini.

Sud je optužio Šojgua i Gerasimova za navodne ratne zločine i zločin protiv čovječnosti zbog, kako se navodi, “nehumanih djela”.

MKS navodi u saopštenju da su potjernice izdate jer sudije smatraju da postoje razumni razlozi za uvjerenje da su oni odgovorni za “raketne udare ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu” od 10. oktobra 2022. godine barem do 9. marta 2023. godine, prenio je AP.

“Tokom ovog vremenskog perioda, ruske oružane snage izvršile su veliki broj udara na brojne elektrane i podstanice na više lokacija u Ukrajini”, dodaje se u saopštenju.

Rusija nije član ovog globalnog suda, ne priznaje njegovu jurisdikciju i odbija da preda osumnjičene.

MKS je prošle godine raspisao potjernicu i za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, optužujući ga da je lično odgovoran za “otmice djece iz Ukrajine”.

Nastavi čitati

Aktuelno