Connect with us

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Kada je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio „Deceniju izgradnje“ malo koji banjalučanin je mogao da pretpostavi da će se u samo četiri godine dogoditi istorijsko preobraženje grada na Vrbasu.

Banjaluka ovakav preporod nije doživjela još od vremena Bana Milosavljevića, a tragovi uloženog truda i vizije koju rijetki posjeduju ostaće ispisana zlatnim slovima u decenijama koje su pred nama.

Mnogo puta osporavan, napadan i neshvaćen od strane onih koji su naučili da „tavore“ u svakodnevnom sivilu kojem je Banjaluka bila izložena gotovo 30 godina, Stanivuković je ostao nepokolebljiv i postojan, pa je tako krajiška ljepotica danas jedno veliko gradilište, a život se po prvi put nakon dugo vremena, kako kažu građani, osjeti u vazduhu.

Jedan od projekata je i najveća kružna raskrsnica koja će prije svega rasteretiti saobraćaj i riješiti dugogodišnji problem građana koji su na uključenje u saobraćaj baš na ovom mjestu znali čekati i po deset minuta, a vrlo česte su bile i saobraćajne nezgode.

Kada radovi budu završeni saobraćaj, na raskrsnici kod dobro poznate “Kulture” i zgrade “Ekvatora” će se kružno odvijati ulicama Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Tržničkom i Kralja Petra I Karađorđevića. Ali ono što je vanvremensko i drugačije, te svemu daje posebnu draž je što će  po prvi put u centru kružnog toka biti novi park, te monumentalan spomenik srpskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

-Ovo će biti najveća kružna raskrsnica i prelijepi park, peti koji gradimo u ovom mandatu. U parku, koji će se nalaziti između tvrđave Kastel i knjižare “Kultura, biće postavljen spomenik srpskom vladaru Tvrtku I Kotromaniću, trajno i sa svim potrebnim dozvolama. Ovo će biti  nova Banja Luka – poručio je Stanivuković.

Istakao je da će za samo 45 dana biti završena kružna raskrsnica, a u narednim mjesecima i ovaj veličanstveni park.

-Snovi o Banjoj Luci kao evropskom gradu postaju realnost – zaključio je gradonačelnik.

O Stanivukovićevoj viziji evropske Banjaluke građani imaju samo riječi hvale.

Jedna od njih je i Darinka Pejić dipl. Građevinski inženjer, banjalučanka koja je ponosna na svoj grad i smatra da Banjaluka zaista poprima obrise kakvi do sada nisu viđeni u ovom dijelu BiH.

Darinka Pejić / privatna arhiva

Ovdje je riječ o jednom sasvim drugačijem pristupu rješavanja problema saobraćaja na takozvanom Bulevaru i rješenje koje obezbjeđuje kružni protok vozila. Pomalo navikli na do sada izvedene kružne tokove, ovaj svojim projektom obuhvata dio postojećih saobraćajnica i stvara predivnu zelenu oazu sa spomenikom u centralnom dijelu, koja će dati dušu ovom projektu.

Grad oplemenjuju i daju mu sasvim novi izgled upravo ovakva rješenja, na zadovoljstvo njegovih građana. Smatram da će kada sve ovo bude realizovano ovakav podvig moći da izazove samo divljenje. Lično sam prezadovoljna i jedva čekam da tu ljepotu vidim i uživo, kaže Pejić.

Vozačima budući veliki kružni tok predstavlja ogromno olakšanje.

Godinama zaobilazim ovaj dio puta jer je na tom dijelu “vječita gužva”, ljudi su uvijek nervozni i svakog puta ste morali biti spremni na čekanje, tako da ako sam u žurbi, a uglavnom jesam, sadašnja raskrsnica gotovo nikada nije bila moj izbor. Park sam vidjela na idejnom rješenju i on mi se posebno dopao jer tako nešto nemamo u svom gradu, smatram da će u takvom ambijentu posebno uživati najmlađi koje će sigurno oduševiti fontane, ali i svi naši gosti koju dolaze u posjetu Banjaluci, rekla je za naš portal banjalučanka Gordana Milanović koja je i sama majka dvoje djece.

Gordana Milanović / privatna arhiva

Ravnodušan na ovaj projekat nije ostao ni bivši gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

Razvoj Banjaluke je vidljiv i za nas koji nismo iz Banjaluke, a svaki projekat koji se gradi u Republici Srpskoj je dobrodošao, ko god da ga radi. Kada je riječ o kružnom toku kod Ekvatora sasvim je sigurno da će takvo rješenje doprinijeti znatnom rasterećenju saobraćaja, a park je jedna druga priča koju ćemo po prvi put imati priliku da vidimo u Banjaluci. Nadam se da će ovakvih i sličnih projekata biti i u našem Prijedoru, kao i širom Republike Srpske, jer svi zajedno moramo da gradimo i čuvamo našu Republiku Srpsku. U svakom slučaju veoma pohvalno, kaže Pavlović.

Dalibor Pavlović / privatna arhiva

Građanima se ideja dopada, ali željeli smo da čujemo i šta kaže planer/urbanista te smo kontaktirali Dejana Puhala.

-Zeleni prostori ispunjavaju mnogobrojne funkcije u urbanim sredinama, koje unapređuju kvalitet urbanog konteksta. S tim u vezi, novi urbanističko-arhitektonski uređeni park u Banjaluci će imati održive razvojne elemente. Posmatrajući mikrocjelinu i njen granični pojas, park će gradu pružiti ekološki i estetski užitak, te oplemeniti urbani standard. Ovakav vid inkorporacije parka u urbanim matricama nije čest, ali je svakako opravdan urbanističkom vizijom, prostorno-funkcionalnim načelima i ukupnim estetskim komponentama mikrolokacije. Ovaj vid prostorno-funkcionalne organizacije parka ima za cilj prevazilaženje trenutnih izazova lokacije, te stvaranje ekološki i društveno održivog prostora koji pamti i evocira svoj jedinstveni karakter. Banjaluka bez zelenila i parkova malo obećava, a cilj parka je da postane urbani mehanizam koji će da posjeduje moć da inspiriše bližu i širu okolinu grada, kaže Puhalo.

Dejan Puhalo / Privatna arhiva

Sve u svemu građani, ali i stručnjaci izuzetno su zadovoljni ovim projektom koji istinski mijenja lice Banjaluke, a evo i šta vozači misle o novom kružnom toku.

Banjaluka 24

Banjaluka

GRADONAČELNIK BODRIO “BORAC”! Uprkos porazu TITULA JE NAŠA (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković večeras je bodrio Borac.
-Uprkos porazu, osvojio je titulu, ostvario najveći napredak i sve Banjalučane učinio ponosnim. Aj Borac, napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ ODGOVORIO ŠOBOTU “On priča o parkingu, neka pogleda UKC”

Šobot bi da se bavi saobraćajem u gradu, a nisu za mandat riješili problem parkiranja na UKC-u.

Rekao je ovo Bojan Kresojević, gradski menadžer komentarišući izjavu dr Nikole Šobota da je potrebno riješiti problem putne infrastrukture i gužve u gradu.

“Dr Šobot nije vidio da je skupštinska većina glasala protiv: saobraćajnice u Debeljacima, Motikama, Česmi, Priječanima, Kuljanima i Šargovcu. U junu mjesecu će biti 4 godine od početka izgradnje garaže na UKC-u, gdje za jedan mandat nisu bili sposobni da izgrade parking garažu ni za više od 50 miliona KM. Kada ne mogu riješiti saobraćajni problem da jednom hektaru za četiri godine, kako misli riješiti za cijeli grad površine 130.000 hektara? Za razliku od rukovodstva dr Šobota aktuelna gradska administracija će za manje od 50 miliona KM realizovati sve kapitalne projekte i to za period kraći od 4 godine”, naveo je Kresojević u objavi na fejsbuku.

Nastavi čitati

Banjaluka

OVOG VIKENDA SJAJNA ZABAVA U BANJALUCI! Već sutra se pridružite karnevalskoj žurci na otvorenom

Pripreme za treće izdanje Međunarodnog banjalučkog karnevala su u završnoj fazi, a već od sutra svi posjetioci moći će uživati u sjajnoj zabavi na ulicama Banje Luke.

Pridružite se i već sutra, 24. maja od 19.30 časova budite dio karnevalske žurke na otvorenom. Okupljanje je predviđeno kod govornice na Trgu Krajine, a potom će se karnevalisti kretati kroz Gajevu i Gospodsku ulicu prema „Parkiću“, gdje sve posjetioce očekuje fenomenalna zabava uz nastupe di-džejeva.

Svakako ne zaboravite da je centralni događaj ovogodišnjeg karnevala zakazan za subotu, 25. maj sa početkom u 18.00 časova. Velika karnevalska povorka kretaće se od Narodnog pozorišta Republike Srpske prema Trgu Krajine, gdje vas ove godine očekuje pravi spektakl uz plesačice brazilske sambe i performans „Mirror Crew“. Nakon nastupa karnevalskih grupa uslijediće i koncert grupe „Cubalkanika“.

Nedjelja, 26. maj rezervisana je za dječiji karneval, koji će biti održan kod fontane u Parku „Mladen Stojanović“ sa početkom u 11.00 časova. Preko 600 naših mališana obučenih u kreativne kostime zasigurno će učiniti da i ovo proljeće bude nezaboravno.

Pridružite se jer sve posjetioce ovog vikenda očekuje mnogo smijeha, druženja, pjesme i dobre zabave, a ljepota,raznolikost i šarolikost plesnih kostima svakako će uljepšati ovu jedinstvenu turističku manifestaciju.

Izložba karnevalskih fotografija u Staklencu

Osim toga ove godine u Muzičkom paviljonu „Staklenac“ u subotu, 25. maja u 17.00 časova biće organizovana i izložba karnevalskih fotografija slovenačkog fotografa Janka Levaniča iz Ptuja.

Naime, Levanič je godinama fotografisao karnevalske grupe iz Ptuja na njihovim nastupima širom Evrope, te će na izložbi predstaviti 14 etnografskih maski iz Ptuja, kao i zanimljive karnevalske fotografije.

Nastavi čitati

Aktuelno