Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE KOD EKVATORA! “Nova raskrsnica će U POTPUNOSTI PROMIJENITI ovog dijela grada”

U toku su radovi na izgradnji kružne raskrsnice i parka na lokaciji između „Ekvatora“ i tvrđave Kastel, čime će osim poboljšanja uslova odvijanja saobraćaja ovaj dio gradskog jezgra zasijati u svom punom sjaju.

Radove na ovoj lokaciji obišao je o gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom poručio da će nova raskrsnica u potpunosti promijeniti izgled ovog dijela našeg grada.

– Banja Luka ulazi u jednu potpuno novu dimenziju svog urbanog razvoja. Gradimo najveću kružnu raskrsnicu u istoriji naše Banje Luke. Biće ovo najveća i najfrekventnija raskrsnica na području grada, koja će plijeniti svojom ljepotom i funkcionalnošću – poručio je gradonačelnik.

Kako je pojasnio, riječ je raskrsnici do sada najvećeg prečnika, u čijem epicentru će se nalaziti park sa fontanama, klupama, prostorom za rekreaciju i uživanje, dodavši da če ovaj prostor svojim izgledom podsjećati na raskrsnice koje smo do sada viđali u najpoznatijim evropskim i svjetskim metropolama.

Kako je istakao rekao je projektu ukupne vrijednosti oko 2,5 miliona KM.

– Za izgradnju i modernizaciju raskrsnice izdvajamo nešto preko 1,2 miliona KM, dok će za izgradnju parka takođe biti izdvojeno preko milion KM, što znači da je riječ o projektu vrijednom oko 2,5 miliona KM koji će biti trajan i neupitan pečat novog razvoja Banje Luke – rekao je Stanivuković, te dodao da će sa ove lokacije svi sugrađani, ali i posjetioci imati jedan potpuno novi pogled na tvrđavu „Kastel“, koji će uskoro biti osvijetljen.

Gradonačelnik je dalje pojasnio da se uporedo sa ovom raskrsnicom radi i na izgradnji kružne raskrsnice između Bulevara cara Dušana i Kninske ulice vrijednosti oko 180.000 KM, što će sa raskrsnicom kod Ekvatora činiti jedan cjelovit sistem odvijanja saobraćaja. Takođe je rekao da će u okviru ovog projekta posebno biti tretiran pješački saobraćaj, posebno na dijelu Tržničke ulice.

-Trenutni prelaz je neadekvatan, jer nemamo ni zadovoljavajući protok motornog, a ni pješačkog saobraćaja – rekao je on.

Prema njegovim riječima, svi ovi radovi zapravo su uvod u jednu potpuno novu dimenziju a to je jednosmjerno odvijanje saobraćaja u centru grada.

-Uvodimo jednosmjerni saobraćaj od zgrade Vlade Republike Srpke do ove raskrsnice, te od Kninske ulice do Bugarske škole. Ovim konceptom dobijamo moderne saobraćajnice, nekoliko kilometara novih biciklističkih staza, posebnu saobraćajnu traku za kretanje vozila javnog prevoza i taksija što će u velikoj mjeri unaprijediti saobraćaj u Banjoj Luci – zaključio je gradonačelnik.

Podsjećamo, novi režim saobraćaja smanjiće gužve i poboljšati protok saobraćaja motornih vozila, a ujedno će i omogućiti bezbjednije kretanje za pješake.

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Banjaluka

RADOVI NAPREDUJU PREDVIĐENOM DINAMIKOM: Banja Luka će uskoro dobiti pet novih oaza za uživanje

Banja Luka će uskoro dobiti pet novih parkova, a radovi na ovim lokacijama odvijaju se predviđenom dinimikom.

Naime, radovi napreduju kako na velikom gradskom parku kod TC “Delta”, tako i u ”Parku knjige” između Narodnog pozorišta Republike Srpske i “Kuće Milanovića”, ali i Parku oslobođenja – posvećenog Banjalučkom veleizdajničkom procesu na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara”.

Takođe, napreduje i izgradnja parka posvećenog Tvrtku I Kotromaniću na lokaciji nove najveće kružne raskrsnice u gradu, dok su u toku i radovi na izgradnji Ćiriličnog parka na “Kupusištu”.

Uz pet novih oaza naš grad će osim novih sadržaja dobiti i jedan potpuno novi izgled.

 

Nastavi čitati

Aktuelno