Connect with us

Banjaluka

STIGAO KRAJ DIVLJIM DEPONIJAMA i odlaganju krupnog odpada! Kazne su ASTRONOMSKE

Građani Banjaluke nažalost često krupni otpad iz svojih domaćinstava, kao što su stari namještaj, bijela tehnika i slično odlažu pored kontejnera u naseljima stvarajući divlje deponije. O tom problemu je naš portal u više navrata pisao, a slike razbacanog otpada oko kontejnera zabilježene su u mnogim naseljima u gradu.Nadležni u gradskoj administraciji su za naš portal pojasnili kako građani treba da postapaju u takvim situacijima, a najavili su i postavljanje kamera na najkritičnijim mjestima u gradu.

Dogovor o prevozu otpada

Naime, iz gradskog Odjeljenja za komunalne poslove i Odsjeka komunalne policije za portal Banjaluka.com su kazali građani mogu da dogovore prevoz otpada, a sve kako se ne bi stvarale divlje deponije u naseljima.

“Građani mogu dogovoriti prevoz otpada sa nekom od firmi koja je registrovana za djelatnosti upravljanja otpadom, odnosno lica koje ima svojstvo prevoznika kome je izdata dozvola ili iznajmiti kontejner u komunalnom preduzeću „Čistoća“, koji je namjenjen za tu vrstu otpada”, poručili su nadležni.

Prijave

Takođe, napominju oni, građani mogu da prijave nepropisno odlaganje otpada ili ako primjete pojavu divljih deponija Odsjeku komunalne policije.Ovakvi problem mogu da se prijave na broj telefona dežurne službe 051/306-464 ili u pisanoj formi dostavljanjem podneska u prijemnoj kancelariji Gradske uprave (kancelarija broj 16) ili putem elektronske pošte na adresu [email protected]žni ističu da nepropisno odlaganje otpada zabranjeno i kažnjivo, a kazne se kreću od 1.000 do 10.000 KM, u zavisnosti od toga da li je riječ o fizičkom ili pravnom licu.Odnosno, kako su precizno naveli iz nadležnih odjeljenja, Odlukom o komunalnom redu zabranjeno je bacanje i ostavljanje otpada izvan korpica ili drugih posuda za otpad, kao i obavljanje drugih radnji kojima se prljaju javne površine.
“Kazne za nepropisno odlaganje otpada su određene članom 2. Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik grada Banja Luka br. 30/23) koja je objavljena 21.09.2023. godine i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja i kreću se od 5.000 do 10.000 KM za prekršaje za pravno lice, a od 2.000 do 6.0000 KM odgovorno lice u pravnom licu ukoliko postupa suprotno odredbama pomenute Odluka, te članom 110. iste Odluke kazne za fizičko lice za prekršaj kazne su u rasponu od 1.000 do 3.000 KM”, pojašnjavaju u nadležnim odjeljenjima.

Dodali su da komunalni policajac izdaje prekršajni nalog ako je prekršaj utvrđen neposrednim opažanjem, na osnovu podataka koji su dobijeni uređajima za nadzor ili mjerenje.Takođe, prekršajni nalog se izdaje i na osnovu priznanja o počinjenom prekršaju od okrivljenog pred ovlaštenim organom na licu mjesta ili u nekom drugom sudskom ili upravnom postupku.Osim toga, pojasnili su i da ukoliko je za utvrđenu nepravilnost nemoguće utvrditi počinioca, komunalni policajac će u skladu sa propisima izvršiti komunalno-inspekcijski nadzor, te će službenom zabilješkom obavijestiti Odjeljenje za komunalne poslove koje obavlja poslove u vezi potreba korisnika komunalnih usluga održavanja čistoće.KamereGrad posjeduje deset kamera koje su u testnoj fazi.
“Od oktobra će ove kamere biti postavljene na najkritičnija mjesta u cilju sprečavanja odlaganja otpada na nepropisan način”, zaključili su.

Banjaluka.com

Banjaluka

GRAD BANJALUKA obezbijedio besplatan prevoz u DONJU GRADINU 12. maja

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, Grad Banja Luka organizuje besplatan prevoz građana za Donju Gradinu, u nedjelju 12. maja, u 7.30 časova, sa sparkinga kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (Vidovdanska ulica).

Prevoz je obezbijeđen sa pet autobusa, a povratak je predviđen istog dana po završetku komemoracije.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina zakazano je za nedjelju, 12. maj.

Naime, kako je najavljeno, u 8.30 časova biće služena liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, dok će vijenci i cvijeće u pomen jasenovačkim žrtvama biće položeni u nedjelju u 12.00 časova u Spomen-području Donja Gradina, a parastos i pomen žrtvama počeće u 12.30 časova.

Memorijalna akademija u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana dan ranije, tačnije u subotu 11. maja sa početkom u 20.00 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

DVIJE NAGRADE ZA NEVID TEATAR na 10. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu

Predstava Nevid Teatra „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, autora i reditelja Marka Dukića, osvojila je dvije nagrade na 10. Festivalu dječije umjetnosti, koji je održan od 3. do 7. maja u Sarajevu.

Stručni žiri odlučio je da nagradu za najbolji dramski tekst dodijeli Marku Dukiću za originalni tekst predstave „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, dok je nagradu za najbolju glumicu osvojila Maja Vujanović za ulogu Princeze Zlatke.

Festival dječije umjetnosti (FEDU) je takmičarski festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmiše stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo i u kojem učestvuju autori iz regiona ali i učenici osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine.

Interaktivna predstava za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, koja razara predrasude i uči nas bogatstvu raznolikosti, izvedena je 7. maja u JU Centar kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo.

U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. Koreograf scenskog pokreta je Marko Dukić, vajar saradnik Bojan Mikulić, dok su kostime izradile Jela Bošković i Ljiljana Šiniković.

Ovo je drugo učešće Nevid Teatra u takmičarskom programu FEDU-a.

Nagradu za najboljeg glumca 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu osvojili su neodvojivi i fantastični dvojac, Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“, autora i reditelja Marka Dukića.

Osim nagrada za originalni tekst i glumačkih nagrada, rad Nevid Teatra do sada je prepoznat i u kategorijama multimedije, kreativnosti, originalnosti, fantazije, kao i najbolje predstave po odluci dječijeg i stručnog žirija za predstavu „Pustolovine Boleta Komete”.

Višestruko nagrađivani autor iz Nevid Teatra Marko Dukić osvojio je i Zlatnu Žar pticu za ukupan umjetnički utisak s naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju za predstavu „Pustolovine Boleta Komete“ na 17. Međunarodnom Naj, naj, naj, festivalu u Zagrebu.

Nastavi čitati

Banjaluka

POČASNI KONZUL AUSTRIJE U BiH U BANJALUCI! Ugostio ga gradonačelnik (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima ugostio je danas u Gradskoj upravi počasnog konzula za BiH u Republici Austriji, Jorga Hofrajtera.

Kako je poručio gradonačelnik Stanivuković, tema za razgovor bilo je mnogo.

-Ugodan razgovor sa počasnim konzulom za BiH u Republici Austriji, Jorgom Hofrajterom. Banja Luka će se pridružiti “Alpe adria alijansi”, evropskom projektu koji otvara velike mogućnosti za realizaciju mnogih projekata iz oblasti kulture, ekonomije, ali i pristupa fondovima za projekte koji će doprinijeti razvoju našeg grada – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno