Connect with us

Društvo

IZDANO UPOZORENJE! Jak olujni vjetar u cijeloj Republici Srpskoj

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na jak olujni vjetar za danas i sutra, 26. i 27. oktobar 2023. godine za cijeli prostor Republike Srpske.

Danas, tokom dana – jača južni i jugozapadni vjetar, prvo na zapadu, a uveče i u noći i i u ostalim predjelima. Uveče i tokom noći vjetrovito uz jak do olujni vetar. Udari vjetra na zapadu od 40-70 km/h, na planinama i jači.

U petak tokom noći i u prvom dijelu dana vjetrovito uz jak do olujni vjetar u svim predjelima, udari vjetra od 50 do 90 km/h, na planinama ponegdje i oko 100 km/h. Kako su naveli, ujutru i prijepodne prvo na sjeveru, a tokom dana i u ostalim prjedelima prolazno jači pljuskovi sa grmljavinom i olujnim vjetrom, a zatim vjetar slabi. Do večeri će vjetar oslabiti u svim predjelima.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Društvo

U DOBOJU POLOŽEN VIJENAC najmlađem borcu SPOMENKU GOSTIĆU

Ministar porodice i demografije Srbije Milica Đurđević Stamenkovski i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić danas su u Doboju položili vijenac kod spomen-biste Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske.

Stamenkovska je napomenula da je Gostić stradao kao dječak, ali da je uprkos tome imao uvjerenja i donio određene odluke i izbore.

– Ratni uslovi prinudili su ga da odraste preko noći i na nama kao predstavnicima rukovodstva Srbije i Republike Srpske je da budućim generacijama, našoj deci i omladini obezbedimo mir, jaku i stabilnu državu, čvrste institucije koji će omogućiti sigurnu budućnost – rekla je Stamenkovska.

Jerinić je rekao novinarima da je Gostićeva žrtva simbol kako se voli i brani svoje ognjište.

Gostića je posthumno Medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” ove godine odlikovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Spomen-bista najmlađem borcu nalazi se u porti Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

Stamenkovska danas u Doboju učestvuje u velikoj porodičnoj šetnji, manifestaciji koju povodom Svjetskog dana porodice organizuju Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” Republike Srpske, dobojska udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” i “Ponos”, te grad Doboj.

Predviđeno je da se učesnici manifestacije kreću od Sabornog spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice do Parka narodnih heroja, gdje će biti organizovan odgovarajući kulturni program.

Nastavi čitati

Društvo

PUTEVI U SRPSKOJ ODNOSE ŽIVOTE: Broj saobraćajnih nesreća u porastu

Putevi u Srpskoj i dalje odnose živote, a od početka ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 25 osoba.

Prema podacima kojima raspolaže MUP RS u periodu od januara do aprila ove godine desilo se 3.338 saobraćajnih nesreća, što je za 8 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

– Poginulo je 25 osoba. Teže je povrijeđeno 163, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine. 880 osoba je lakše povrijeđeno što je za 15,2 odsto više u odnosu na 2023. godinu, dok broj nesreća samo sa materijalnom štetom iznosi 2.598 i veći je za 7,1 odsto – kažu iz MUP Republike Srpske.

Pogoršanje stanja
Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske ističe u razgovoru za Srpskainfo da je došlo do pogoršanja stanja kada je riječ o brzini i vožnji pod dejstvom alkohola.

– Došlo je do pogoršanja stanja kada je riječ o prekoračenju brzine sa 55 na 63 odsto. Takođe, povećao se i udio vozača koji voze pod dejstvom alkohola – kaže Radović

Ističe da Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske tokom cijele godine ima niz preventivnih aktivnosti za unapređenje bezbjednosti u saobraćaju.

– U skladu sa našim budžetom, koji je nedovoljan, tokom cijele godine provodimo nekoliko aktivnosti i kampanja. Imamo kampanju za alkohol, gdje obilazimo Srpsku i dijeljenjem letaka upoznajemo građane na opasnost od vožnje pod uticajem alkohola. Zatim imamo i kampanju za pješake gdje ih usmjeravamo na korišćenje bezbjednosnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje tokom noći. Za najmlađu populaciju imamo predstavu “Mirka i drugari” gdje učimo mališane o osnovnim pravilima u saobraćaju. Ne smijemo zaboraviti ni akciju za srednjoškolce, kada zajedno sa ljudima koji su teško povrijeđeni u saobraćajnim nesrećama idemo u škole, gdje im oni pričaju svoja iskustva. Tu su naravno i kampanje za vezanje pojasa, kampanje za traktore i slično – dodaje Radović.

“Potrebno je analizirati najopasnije puteve”
Radović naglašava da Zakon o bezbjednosti saobraćaja predviđa da se svake godine radi analiza bezbjednosti saobraćaja.

Ako zakon predviđa tako, onda je to potrebno raditi svake godine. Potrebno je izvršiti analizu lokacija koje su najopasnije, gdje se najviše dešavaju saobraćajne nesreće. Tamo gdje je problem brzina, treba da se realizuje mjerenje brzine. A ako se brzina prekorači, onda je potrebno poduzeti mjere. Ne trebamo čekati da opet neko pogine, pa da tek onda preduzmemo nešto – kaže on.

Smatra da je osim, preventivnih aktivnosti, potrebno i da se vozači ponašaju odgovorno tako što će poštovati saobraćajne propise i tako zaštiti svoj, ali i život drugih učesnika u saobraćaju.

Dodaje i da je neophodno izdvojiti više novca kako bi se unaprijedio kvalitet saobraćajnica.

Sankcionisano 4.309 vozača
MUP RS je u periodu od 5. do 10. maja realizovao republičku akciju pojačana kontrola učesnika u saobraćaju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Tokom akcije testirano je 18.857 učesnika u saobraćaju, a sankcionisano je 4.309 vozača.

-Zbog nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu sankcionisano je 810 vozača, a evidentirano je 2.650 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine – kažu iz MUP RS.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Popodne ponovo kiša

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ se nakon sunčanog i toplog jutra očekuje nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom.

Od sredine dana očekuje se naoblačenje sa zapada, koje će prouzrokovati kišu i pljuskove sa grmaljavinom.

Lokalne nepogode i grad moći su u poslijepodnevnim časovima na sjeveru i istoku, a jači pljuskovi u večernjim časovima na jugu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 16, u višim predjelima od sedam, a najviša dnevna od 25 do 30, u višim predjelima od 19 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Aktuelno