Connect with us

Banjaluka

JUBILARNI 10. MOVEMBER U BANJALUCI: „Superbrke“ u humanitarnoj akciji za liječenje mladića iz Šipova

Kolektivnim brijanjem i sređivanjem brada i brkova, sinoć je u Banjoj Luci počeo Movember, koji se već deset godina u našem gradu obilježava u novembru mjesecu.

Naime, tokom novembra, globalna humanitarna kampanja Movember za cilj ima da dodatno ukaže na važnost preventivnih pregleda i samopregleda u borbi protiv raka testisa i prostate, te su tako banjalučke „Superbrke“ i ove godine na simboličan način ukazali na važnost zdravlja svih muškaraca.

Pored različitih edukativnih sadržaja i radionice koje će biti održane tokom novembra mjeseca, ova akcija, baš kao i svih prethodnih godina ima humanitarni karakter.

Naime, cilj je prikupiti što više novčanih sredstava za mladića Milana Mitrića iz Šipova, koji je pacijent Klinike za onkologiju, te će donacije biti prikupljane na nekoliko lokacija u našem gradu, ali i u Prnjavoru i Kozarskoj Dubici.

Nakon kolektivnog brijanja, krajem mjeseca predviđeno je i fotografisanje kandidata za nagradu „Najbrke“, koja će tradicionalno biti dodijeljena na završnoj aukciji.

Podsjećamo, Movember je postao jedna od najvećih globalnih humanitarnih kampanja, u okviru koje se prikupljaju donacije i obavljaju edukacije kojima se podiže svijest o karcinomu prostate i testisa.

Banjaluka

VESELO NA “HERCEGOVAČKOJ VEČERI”! Gosti STANIVUKOVIĆ I MILANOVIĆ (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i šef Kluba odbornika PDP Dragan Milanović večeras su gosti na tradicionalnoj manifestaciji “Hercegovačko veče”. Inače ovo udruženje večeras slavi Zavjetnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Dobra atmosfera i veseli gosti sasvim su sigut+rno garancija dobrog provoda, a kako sve izgleda pogledajte u galeriji.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ U PISKAVICI “Ne propuštam manifestacije KUD-a “Piskavica, ZAVOLIO SAM OVE LJUDE” (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prisustvovao je manifestaciji KUD-a “Piskavica”.
-Zavolio sam ove ljude, njihove aktivnosti i akcije, možda čak i pomalo postao subjektivan, pa sve što oni rade mi je nekako drago i već unaprijed znam da će to biti uspješno. Grad Banja Luka je u odnosu na ranije, ove godine osnažio podršku ovom kulturno-umjetničkom društvu, a nedavno smo uredili i ljetnu pozornicu na kojoj se održava, već dobro poznat, “Kozara etno” festival, naveo je gradonačelnik na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Banjaluka

PRIZOR KOJI SE RIJETKO VIĐA! Tri rode sletjele na krov kuće u banjalučkom naselju Debeljaci

Rode, koje su ovih dana viđene u nekoliko banjalučkih naselja, a u nekim i svijaju svoja gnijezda, prava su atrakcija.
Tako su tri ove ptice sletjele na krov kuće u banjalučkom naselju Debeljaci što je izuzetno obradovalo mještane. Po narodnim vjerovanjima, ove ptice su simbol napretka, rodnosti i plodnosti, pa se njihovom dolasku ljudi uvijek obraduju.

Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju, kako bi očvrsnuli svoju vezu.
Ljubavna veza među rodama je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu.

Ornitolog Midhat Hrnčić iz Sanskog Mosta, koji se već decenijama bavi proučavanjem ptica, smatra kako je razlog dolaska roda bolji odnos čovjeka prema ovim veličanstvenim stvorenjima, pišu Nezavisne.

Nastavi čitati

Aktuelno