Connect with us

Politika

IZNENAĐENJE GODINE! Poznati hrvatski advokat bi MOGAO BITI DIO DODIKOVE odbrane

Hrvatski advokat Anto Nobilo potvrdio je danas da je u kontaktu sa advokatima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji su ga pozvali da bude dio tima odbrane na suđenje koje uskoro počinje u Sudu BiH.
“Imao sam kontakte, to je tačno, ali više o tome ne bih dok to do kraja sve ne definišemo. Ali, imao sam kontakt i vidjećemo šta će biti”, kazao je Nobilo za Avaz.

Očekuje da će sve biti razjašnjeno u narednim danima i objasnio da on u BiH ne može da bude advokat, već samo savjetnik tima odbrane predsjednika Republike Srpske.

Suđenje Dodiku u Sarajevu zakazano je za 22. novembar, a optužnica Tužilaštva BiH tereti ga za nesprovođenje odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice Kristijana Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Optužnica je podnesena protiv Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske, koji je sporne zakone objavio.

Inače, glavni Dodikov advokat je Goran Bubić, koji ga je zastupao na ročištu na kojem su se Lukić i on izjašnjavali o krivici.

Dodik i Lukić su tada rekli da ne razumiju optužnicu, pa je sudija po službenoj dužnosti to protumačila da se ne osjećaju krivim.

(Mondo)

Politika

“EBRD NE MOŽE FINANSIRATI AUTO-PUT ZBOG POLITIČKE SITUACIJE”: Vlada Srpske će tražiti novog izvođača

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini Srpske da se nastavlja izgradnja auto-puteva Srpske, te da će za dionicu od Doboja do Vukosavlja biti tražen novi izvođač

Višković je rekao da Republika Srpska ima 120 kilometara izgrađenih auto-puteva, da se radovi izvode na auto-putu Banjaluka-Prijedor, radi se na izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, te na obilaznici oko Doboja – Putnikovo brdo.

“Imamo potpisane izvođačke radove i sa kineskim kompanijama i za auto-put Vukosavlje-Brčko i auto-put Brčko-Bijeljina”, rekao je Višković u Narodnoj skupštini tokom tačke pitanja predsjedniku Vlade Republike Srpske.

On je rekao da je jedino otvoreno pitanje dionica od Doboja do Vukosavlja od oko 35 kilometara.

“Obratio sam se EBRD-u da pitam da li oni odustaju od sufinansiranja granta za izgradnju tog dijela puta. Odgovorili su da ne odustaju, ali da u ovom momentu politička situacija u BiH nije za njih zadovoljavajuća, pa čekaju da se to riješi. Mi ćemo na osnovu tog dopisa tražiti drugog izvođača za izgradnju auto-puta od Doboja prema Vukosavlju”, rekao je Višković.

Višković je rekao da je prvi put u istoriji Republike Srpske ova Vlada u aprilu, tokom manje od 20 dana, isplatila penzije i za mart i za april u iznosu većem od 300 miliona KM.

On je rekao da Srpska trpi ogromne pritiske i pokušaje osporavanja normalnog funkcionisanja.

“Redovno isplaćujemo sva primanja iz budžeta koja se odnose na tekuću potrošnju”, istakao je Višković.

On je rekao da je Srpska za prva četiri mjeseca ove godine vratila 216 miliona KM više dugovanja nego što se zadužila, što takođe govori o njenoj finansijskoj poziciji.

Premijer je rekao da je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju uvedena i mjera besplatnih prenatalnih testova za trudnice radi poboljšanja pronatalitetne politike.

“Upravni odbor /Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske/ refundira u iznosu od 700 KM svim trudnicama za te testove”, rekao je Višković.

Nastavi čitati

Politika

Ostalo je samo da budemo dobre komšije i da se RAZIĐEMO U MIRU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je BiH došla do svog kraja, odnosno preciznije rečeno doveli su je do kraja oni koji su se u nju kleli.

“Ostalo je samo da svi učinimo napor da budemo dobre komšije i da se raziđemo u miru”, naveo je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

On je istakao da će rezolucija koju su na silu i silom, kršeći Ustav, izgurali Bošnjaci preko svojih mentora, trajno razgraničiti Republiku Srpsku i FBiH.

“Laž koju nam podvaljuju Bošnjaci ne možemo ni zaboraviti ni oprostiti. Ne postoji način da se šteta nastala guranjem ove rezolucije sanira. I neka ne bude kasnije da ih nismo upozorili na vrijeme”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

VLAST SE POKLONILA “NJEMAČKOM TURISTI”: Ko su srpski izdajnici, a ko patriote

Odluka svih političkih partija u Republici Srpskoj da na predstojeće lokalne izbore izađu po tzv. Šmitovom izbornom zakonu, umjesto po Izbornom zakonu Srpske, ponovo je otvorila pitanje ko su izdajnici, a ko patriote.

Iako je Narodna skupština Republike Srpske sredinom prošlog mjeseca odlučila da se na predstojeće izbore izađe po Izbornom zakonu Srpske, Centralna izborna komisija (CIK) BiH je 8. maja lokalne izbore raspisala po Izbornom zakonu BiH, kojeg je “doradio” Kristijan Šmit.

Nedavni poziv na konsultacije svih političkih partija iz Srpske oko toga da li će se na izbore izaći po “Šmitovom” ili “Dodikovom” zakonu, političke stranke iz opozicije su bojkotovale. To je, očekivano, izazvalo novu lavinu optužbi od strane vladajućih na račun opozicionara, koji, navodno, rade za račun stranaca i “njemačkog turiste”.

– Opozicija se ponaša kukavički. Republika Srpska će odbraniti svoj ustavni položaj i imamo pravo da biramo i da budemo birani. Znali smo da opozicija neće doći na sastanak jer nisu homogenizovani oko zajedničkog programa, već oko programa nametnutog od strane stranih ambasada – izjavio je lider SNSD i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Opozicija je, dodao je on, prihvatila podaništvo Kristijanu Šmitu koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, kao i političkom Sarajevu.

Predsjednik Narodne skupštine i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, takođe tvrdi da bojkot sastanka s vladajućim predstavlja dokaz da “kolege iz opozicije od početka rade s Kristijanom Šmitom”. Štaviše, Stevandić je ustvrdio kako opozicija “želi da koristi resurse CIK BiH kako bi mijenjali volju naroda”.

– Čak su nam uputili uvredljive konotacije – konstatovao je Stevandić.

S druge strane, iz opozicije stižu odgovori da su priče o stranim plaćenicima i izdajnicima, koje vladajući povlače svaki put kada sami “kapituliraju” pod stranim pritiscima, potpuno izlizane i deplasirane.

Predsjednica Narodnog frona Jelena Trivić poručuje kako je očekivala da “opravdanje za njihovo (vladajućih partija) učešće na izborima po pravilima CIK bude inovativnije od dosadašnjih laži kojima su skloni”.

Iz SDS, takođe, stižu osude “kontinuiranih pokušaja vladajuće koalicije da svoju neodgovornost i kukavičluk prebacuju na opoziciju”.

– SNSD i njihovi koalicioni partneri pokušavaju da traže alibi u nekakvom dogovoru sa opozicijom, dok istovremeno varaju narod i narodne poslanike ignorisanjem donesenih zaključaka, odluka i zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a sve zbog straha za vlastitu poziciju. Sve to predstavlja vrhunac kukavičluka – poručuju iz SDS.

Lider PDP Branislav Borenović pozvao je vlast da, “ako ima petlje”, spriječi održavanje izbora.

– Mehanizme imaju. Najavljivali su ostavke gradskih i opštinskih izbornih komisija, a tih ostavki nema tamo gdje SNSD ima skupštinsku većinu. Šta se desilo s tim? Šta je s novcem za izbore koje je SNSD-ov ministar Amidžić uplatio po Šmitovim instrukcijama? Oni uplaćuju sredstva za održavanje izbora, a mi im krivi što su izbori raspisani?! Кakvim jadnim prevarama se služe – naveo je Borenović.

Ko je u pravu – vlast ili opozicija i da li je priča o “izdajnicima” i “patriotama” postala izlizana u situaciji kada su sve političke stranke pristale da na izbore izađu po Šmitovom zakonu, pistali smo analitičare i dobre poznavaoce ovdašnjih političkih prilika.

Komunikolog Mladen Bubonjić za Srpskainfo kaže da je nezahvalno komentarisati nešto što se kasnije može ispostaviti kao netačno, ali uzimajući u obzir dosadašnji narativ jednih i drugih, kao i njihova postupanja, jasno se može vidjeti da vladajući i u ovom slučaju idu po svojoj uobičajenoj matrici da sve probleme u Srpskoj prebacuju na opoziciju.

– Šta god da se dešava, bilo da je to ekonomska kriza, sankcije, nemogućnost izvlačenja političkih benefita, za sve je kriva opozicija. To je njihov već oprobani recept godinama, ako ne i decenijama – kaže Bubonjić.

Ono što je, prema njegovim riječima, neuobičajeno jeste to da se opozicija na slučaju Izbornog zakona nije “upecala na prvu”, odnosno da su malo, kako kaže, promislili u odnosu na prethodne poteze vladajućih kad je u pitanju traženje alibija i prebacivanje odgovornosti.

– Ovog puta su jasno rekli da vlastima ne žele poslužiti kao alibi. Neki predstavnici vladajuće koalicije još ranije su poručili da su spremi gutati žabe, ali u tom procesu gutanja žaba, manje ili više vješto, pokušaće da za to krivicu svale na opoziciju. Vlast sada traži način da što manje ružno izgleda u očima naroda i javnosti, da fokus krivice preusmjere na druge i da se ne pominje da će na izbore izaći po Šmitovom zakonu – ističe Bubonjić.

Međutim, politički analitičar Velizar Antić nema nikakvu dilemu. On tvrdi da je aktuelna vlast u Republici Srpskoj doživjela potpuni poraz, kada je riječ o Izbornom zakonu.

– Prije svega, grešku su napravili što nisu ništa radili prethodnih godina na izmjenama postojećeg izbornog zakona. Njima je stari izborni zakon odgovarao jer su koristili sve njegove manjkavosti i mogućnosti za manipulaciju koje su postojale. Zato im se nije žurilo sa izmjenama tog zakona – ocjenjuje Antić za Srpskainfo.

Kada je, kako podsjeća, Kristijan Šmit nametnuo promjene, oni su, dodaje, izašli sa stavom da će Srpska usvojiti svoj Izborni zakon.

– Nekoliko mjeseci su ubjeđivali svoje birače da je tako nešto moguće, mada smo svi znali da će taj proces ići jako teško. U ovom trenutku i oni izlaze na izbore po Šmitovim pravilima igre i time ga, de fakto, priznaju za visokog predstavnika. Izlazna strategija da bi se opravdali pred svojim biračima im je da optuže opoziciju da je izdajnička. Međutim, svima je jasno da krivice opozicije u vezi s Izbornim zakonom nema uopšte, jer oni nisu ni imali realnu moć da učestvuju u procesu promjene izbornog zakona. Svu krivicu za sadašnje stanje i činjenicu da ćemo na izbore u oktobru izaći po Šmitovim pravilima igre isključivo snosi vlast iz Srpske sa koalicionim partnerima iz Federacije BiH – zaključuje Antić.

Nastavi čitati

Aktuelno