Connect with us

Banjaluka

KAKO RAZUMJETI SVOG TINEJDŽERA! Zdravo da ste organizuje novu radionicu

Udruženje građana „Zdravo da ste“ organizuje zanimljivu radionicu pod nazivom „Kako razumjeti svog tinejdžera“, koja će biti održana u srijedu, 22. novembra sa početkom u 18.00 časova u Društvenom centru Rosulje.

-Tinejdžersko doba predstavlja buran i kritičan period u odrastanju. Vođenje djeteta kroz tinejdžerske godine je složen poduhvat za roditelje i često je praćen nerazumijevanjem i izostankom adekvatne komunikacije. Na radionici ćemo se baviti dilemama koje se javljaju kod roditelja, razlozima stalnih konflikata i alatima koji će roditeljima omogućiti da ostvare bolju komunikaciju i postave granice koje su u skladu sa tinejdžerskim uzrastom – navedeno je u saopštenju.

Dodaju kako je cilj radionice je da roditeljima pomogne da bolje razumiju unutrašnje potrebe svog tinejdžera i savladaju tehnike koje će im pomoći da ostanu povezani sa svojim tinejdžerom u ovom burnom period.

-Radionica je namjenjena roditeljima koji imaju tinejdžere i onima koji se pripremaju za ovaj period. Prijavu, koja treba da sadrži ime, prezime, godište i kontakt telefon, potrebno je poslati na i-mejl: [email protected] najkasnije do 21. novembra do 19 časova – navodi se u saopštenju.

Učešće na radionici je besplatno.

Banjaluka

POBOLJŠANJE USLOVA: Izmjena u regulisanju saobraćaja na Bulevaru cara Dušana

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava javnost da je, u cilju regulisanja i unapređenja uslova i načina odvijanja saobraćaja na Bulevaru cara Dušana, a nakon odgovarajućih analiza, izvršena izmjena dijela projektne dokumentacije, koja se odnosi na raskrsnicu Bulevara cara Dušana i Kninske ulice.

U skladu sa tim izvršena je i korekcija saobraćajne signalizacije i opreme, na način da je prelaz pješaka preko Bulevara cara Dušana, između Ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Kninske ulice – regulisan jednim zajedničkim prelazom.

Navedenim korekcijama, značajno će biti poboljšani uslovi odvijanja saobraćaja na Bulevaru cara Dušana, a samim tim i bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, posebno pješaka.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve mole sve učesnike u saobraćaju, a naročito pješake, da obrate pažnju na navedene izmjene i postavljenu saobraćajnu signalizaciju, te da svoje kretanje prilagode novim uslovima odvijanja saobraćaja.

Nastavi čitati

Banjaluka

U BANJLUKU STIŽU SVJETSKI RAFTERI: Sve je spremno za još jedno Svjetsko prvenstvo u raftingu

Naš grad spreman je za još jedno Svjetsko prvenstvo u raftingu.

Naime, Banja Luka i rijeka Vrbas po treći put ugostiće najbolje svjetske raftere.

Do sada je potvrđen dolazak više od 60 timova iz 20 zemalja svijeta, te organizatori RK “Kanjon” ističu da je sve već sada spremno za ovu veliku rafting smotru.

-Sve se dešava na potezu Karanovac – Krupa na Vrbasu. Sprint i H2H održaće se na stazi Bijeli buk. Slalom je u kanjonu Tijesno, a spust od Krupe do Karanovca. Ceremonija otvaranja biće održana u Krupi na Vrbasu u srijedu 29. maja od 18 časova, nakon toga održaće se koncert grupe Ultrazvuk, pa pošto će putevi biti otvoreni za saobraćaj pozivamo sve koji to žele i mogu da dođu na otvaranje, ali i da prisustvuju trkama na Vrbasu – naglasio je Alelsandar Pastir iz RK „Kanjon, napominjući da je cilj maksimalno ispromovisati upravo Krupu na Vrbasu u nastojanju da ona bude uvrštena u top 20 najpoželjnijih turističkih sela na svijetu.

Za predstojeće Svjetsko prvenstvo vrijedno treniraju i banjalučki rafteri.

-Cilj je naravno uvijek da budemo najbolji. Realno je da u open konkurenciji budemo među četiri ili pet reprezentacija na svijetu, te da iz prikrajka vrebamo neku od medalja. U master konkurenciji idemo na titulu što i ne krijemo i u toj kategoriji smo sigurno jedna od najboljih reprezentacija na svijetu. Želimo da osvojimo Svjetsko prvenstvo i da odemo stepenicu naprijed u odnosu na prethodno Prvenstvo u Banjoj Luci, gdje je naš master tim osvojio drugo mjesto. Sada želimo tu titulu, mislim da smo sazreli. Mislim da imamo snage da dođemo do toga – naglasio je kapiten reprezentacije BiH i banjalučkog “Dajak kluba”, Dragan Babić.

U fokusu domaće publike na predstojećem šampionatu je upravo master posada koja se prije dvije godine okitila zlatnom medaljom u sprintu i srebrom u generalnom poretku.

-Dragan Babić je tu pojačanje u odnosu na prošlo Svjetsko prvenstvo, s njim imamo pravo da se nadamo još boljem rezultatu. Tu su u čamcu još Nebojša Tadić i Andrej Zamolo. Andreja bih istaknuo jer čovjek naprosto briljira sa snagom koju ima – poručio je član master posade reprezentacije BiH ,Igor Kuzmanović.

Svjetsko prvenstvo u raftingu počinje u utorak, 28. maja i traje do 2. juna, a kompletan program pogledajte u nastavku.

Nastavi čitati

Banjaluka

FESTIVAL NAUKE U BANJALUCI: Levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode…

U Banjaluci je otvoren dvodnevni Festival nauke na kojem posjetioci mogu da vide veliku izložbu eksperimenata, naučnih demonstracija i ostalih sadržaja koji na zanimljiv način promovišu nauku.

Hemijski sat, biljke u epruveti, levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode, mozgalice sa končićima, robotika, muzej živih fosila, hemijski kokteli, Teslin transformator samo su neki od sadržaja 12. Festivala nauke koji se održava na dvije lokacije – Univerzitetskom gradu i Prirodno-matematičkom fakultetu.

Organizator je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske koje je do sada uložilo više od 11 miliona KM u naučnoistraživačke projekte, od čega devet miliona KM za nauku i dva miliona KM za tehnologiju.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Zoran Bjelajac rekao je da finansiraju naučne skupove, štampanje publikacija, izradu doktorskih disertacija, tehnološke projekte i ostalo.

On vjeruje da će Festival nauke zainteresovati osnovce i srednjoškolce za nauku, a moguće i opredijeliti ih za buduće zanimanje.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da će na ovom festivalu na zanimljiv način biti predstavljen različit spektar eksperimenata koji se izvode na fakultetima.

“Ovdje ćemo pokazati dopadljivu nauku, ali Univerzitet podržava najbolje u naučnoistraživačkom radu na način da ih i materijalno stimuliše”, rekao je Gajanin novinarima povodom otvaranja Festivala nauke.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović smatra da svi fakulteti treba da uzmu učešća na ovom festivalu jer se razvojem nauka potvrđuje znanje stečeno u obrazovanju, ali i nadograđuje.

“U Republici Srpskoj imamo jedinstvenu priliku da nadogradnjom i promocijom znanja ostvarimo sve rezultate i prikažemo u najboljem svjetlu. Razvojem znanja kao glavnim resursom dolazi do toga da se razvijaju i ostale grane u društvu i privredne i društvene”, istakao je Popović.

Prodekan za naučnoistraživački rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Milana Grbić rekla je da je važno promovisati nauku jer je to osnov i za razvijenu ekonomiju i tehnologiju, te ono na čemu treba intenzivno raditi.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke predstavlja se 21 fakultet univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Institut za genetičke resurse Banjaluka, Uprava za policijsku obuku, te nekoliko banjalučkih srednjih škola.

U Univerzitetskom gradu u sportskoj dvorani Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Festival nauke je moguće posjetiti od 9.00 do 18.00 časova, a na Prirodno-matematičkom fakultetu zainteresovani imaju priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum od 9.00 do 16.30 časova.

Nastavi čitati

Aktuelno