Connect with us

Banjaluka

JEDINO ŠTO ĐAJIĆ NIJE SLAGAO je činjenica da su “MILIONI OTIŠLI POD ZEMLJU”! UKC dočekao sudbinu bolnice PRIJEDOR!

Jutrošnja vijest sa UKC-a Srpske o prokišnjavanju stropa na Odjeljenju hematologije odjeknula je u javnosti popout bombe. Odmah nakon objavljenih forografija direktor ove ustanove Vlado Đajić demantovao je objavljene fotografije u maniru “vjerujete li meni ili svojim očima” te rekao da tehničke službe kažu da na hematologiji ipak ne prokišnjava.
Ako laže koza ne laže rog, jer se na fotografijama jasno vide lavori, kante i deke postavljene na podu kako bi pokupile vodu koja se slijeva sa stropa. Problem je ipak nešto dublje prirode jer je riječ o odjeljenju zgrade koje je novo i ovo nikako ne bi trebalo da se dešava.

Đajić koji tvrdi kako je zdravstveni sistem Srpske u savršenom stanju još jednom je slagao, ali to nije ništa što bi iznenadilo javnost jer to je učinio i nebrojeno puta do sada.
Prokišnjavanje plafona na UKC-u prokomentarisala je za Banjaluka24 i narodni poslanik SDS-a i doktorica prijedorske bolnice Maja Stojić Dragojević koja ponavlja da je već nekoliko puta ulazila u otvoren politički sukob sa Đajićem te da je zdravstveni sistem Srpske daleko od savršenog.

-Iznenadila me vijest da je voda prošla kroz strop Odjeljenja hematologije u Banjaluci jer znam da je taj dio nov, sa druge strane tvrdnje gospodina Đajića o tome kako je sve dobro padaju u vodu jer stvarno stanje vide svi i ljekari i pacijenti. Činjenica je da se barem u Prijedoru od konstantnog prokišnjavanja po zidovima soba pojavila buđ koja je sama po sebi nezdrava. Zamislite sobe za pacijente pune vlage. S druge strane imamo usku saradnju sa UKC-om Srpske i znamo da jedan dio bolnice ima savremene i veoma vrijedne uređaje koji se na ovaj način dovode u opasnost. Zdravstveni radnici rade bez osnovnih uslova za rad, nemamo terapiju, nemamo osnovni materijal. Stanje u kompletnom zdravstvu treba popraviti čim prije ne zbog politike nego zbog građana, kaže Stojić.

Svi oni koji su dolazili na Klinički centar nisu mogli, a da ne vide kantu koja ih dočekuje odmah na ulazu, takođe skupljajući vodu uz upozorenje da je pod klizav.

Narodni poslanik PDP-a Tanja Vukomanović kaže da je ništa ne iznenađuje od rukovodstva Kliničkog centra kojem je važnije da prave garažu nego da zaposlenima uplate poreze i doprinose.

-Naše zdravstvo već godinama i prokišnjava i krvari. Postoji gomila problema koji čekaju rješenje i koji su prioriteti, ali uvijek prvo dođu na red stvari koje su manje važne. Oni sami sebi postavljaju prioritete kao što prave garažu, a radnicima nisu uplaćeni doprinosi. Nije Klinički centar neko tajno i skriveno mjesto pa da ljudi ne znaju kakvo je stvarno stanje tako da je ta priča da smo u rangu sa svjetskim zdravstvenim ustanovama svi znamo laž. Postoje odjeli koji su jako dobro uređeni ali ima i onih koji i dalje prokišnjavaju, sve je to daleko od idealnog i svaki dan imamo nove dokaze za to, kaže Vukomanović.

Banjaluka

ŠARENILO NA ULICAMA BANJALUKE! Održan 3. Međunarodni banjalučki karneval

U veseloj atmosferi, uz mnogo pjesme, plesa, šarenih kostima i smijeha velika karnevalska povorka od Narodnog pozorišta Republike Srpske stigla je na Trg Krajine, gdje je održan i centralni događaj trećeg izdanja Banjalučkog karnevala.

Brojni sugrađani i gosti mogli su da uživaju u ljepoti i raznolikosti kostima preko 20 karnevalskih grupa, ali i u spektakularnom nastupu plesačica brazilske sambe i benda „Kubalkanika“, uz performans „Mirror Crew“.

Ovom jedinstvenom događaju, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ i Grada Banja Luka, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je poručio da grad počinje da sija i blista, jer je ovo period kada Banja Luka ima svoje najljepše proljećne boje.

-Treću godinu zaredom priređujemo Banjalučki karneval, koji iz godine u godinu napreduje i na koji pristižu naši gosti iz brojnih zemalja regiona, Evrope i svijeta i na šta smo izuzetno ponosni, a ja koristim priliku da im svima poželim dobrodošlicu u naš grad – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da ga posebno raduje što je iz godine u godinu sve veća posjećenost i što Banjalučki karneval okuplja veliki broj sugrađana svih generacija, ali i posjetilaca iz drugih gradova i država, koji su došli da uživaju u šarenolikim kostimama, sjajnoj muzici i prelijepoj energiji koja prati ovaj događaj.

-Sve veća zainteresovanost i posjećenost kako Banjalučkog karnevala, tako i drugih događaja koje organizujemo poput Festivala uličnih svirača i zabavljača „Trotoart“ i drugih dobro znanih manifestacija najbolji je dokaz da radimo pravu stvar. Ponos je biti na čelu Banje Luke koja ide stopama razvoja i napretka u svakom smislu – istakao je Stanivuković.

Sunčica Laguza iz Centra za rad za djecom i omladinom „MIS Banja Luka“ istakla je da, iako je izuzetno zahtjevna organizacija Banjalučkog karnevala, zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Banjom Lukom, gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i njegovom savjetnicom Miladom Šukalo već treću godinu za redom događaj je uspješno organizovan.

-Iz godine u godinu napredujemo i Karneval je ove godine mnogo veći i mnogo posjećeniji. Nadam se da će ova priča i dalje napredovati i kroz vrijeme potpuno zaživjeti – istakla je ona.

Potpredsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Aleksandar Cicimov istakao je da ono što je za tri godine postignuto u Banjoj Luci je zaista impresivno.

Za tako kratko vrijeme ostvariti ovoliku posjećenost i privući preko 20 inostranih karnevalskih grupa veliki je uspjeh, jer međunarodna saradnja i jeste primarni cilj FEK – a. Isto tako važno je da i što više banjalučkih grupa gostuje na drugim karnevalima i da prezentuje originalnost maski sa ovog područja. Svakako Banja Luka ima veliku budućnost u karnevalskom smislu – istakao je Cicimov.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ OTVORIO “Banjaluka Open 2024”! “Unapređenje sportske kulture zadatak svih”

Narodni poslanik Nebojša Drinić otvorio je u Banjaluci 16. međunarodni plivački miting “Banjaluka Open 2024” i poželio odlične rezultate svim učesnicima, odnosno za 400 plivača iz 18 zemalja.

-Banjaluka i Republika Srpska ponovo su u fokusu svjetske sportske javnosti! Za neke od učesnika mitinga ovo je kontrolni nastup pred Olimpijske igre u Parizu. Kao i svake godine bili smo podrška organizaciji ovog događaja i Plivačkom klubu „Olimp“. Naši najbolji ambasadori su naši sportisti, a među njima i srpski reprezentativac Nikola Aćin – istakao je Drinić.

Podvukao je da Banjaluka voli sport i da ga raduje što se plivanjem bavi sve veći broj mladih.

-Svjestan da se konstantno mora raditi na unapređenju sportske kulture i na popularisanju sportskih aktivnosti, rado sam prihvatio poziv da otvorim 16.međunarodni plivački miting . Kao narodni poslanik činim sve i učiniću koliko je u mojoj moći da se sport u Republici Srpskoj podigne na viši nivo. Finansijski problemi ne smiju biti prepreka za razvoj sporta – istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

SEDMI REGIONALNI FESTIVAL književnosti „Imperativ“ i ove godine donosi bogat program

Banja Luka se priprema za sedmi regionalni festival književnosti „Imperativ“, koji će u našem gradu biti održan od 30. maja do 3. juna.

Organizatori su Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, a i ove godine pripremljen je bogat program.

Kako su kazali organizatori, na ovogodišnji festival u goste nam dolazi veliki broj književnika, književnih kritičara, urednika, izdavača, prevodilaca i novinara.

Besplatne pozivnice za sve festivalske događaje možete preuzeti na biletarnici u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Kompletan program Festivala pogledajte OVDJE. 

Nastavi čitati

Aktuelno