Connect with us

Politika

NEVJERICA U JAVNOSTI! Ekonomisti o Dodikovoj izjavi da će prije BANKROTIRATI Njemačka nego Srpska

Privreda Srpske je u poređenju s njemačkom beznačajna u svakom pogledu – ističu stručnjaci.

Izjava Milorada Dodika da će Njemačka bankrotirati prije Republike Srpske podigla je mnogo bure u javnosti, a tvrdnje predsjednika Srpske o „čeličnoj“ domaćoj ekonomiji, koja je stabilnija od privrede najmoćnije države EU, izazvale su nevjericu u značajnom dijelu javnosti.

Da li je Njemačka zaista bliže bankrotu nego Republika Srpska, kao što je ustvrdio Dodik, odgovor i pojašnjenje tražili smo od ekonomskih stručnjaka.

Ekonomista Zoran Pavlović na prvom mjestu ističe da države, po definiciji i statusu, ne mogu bankrotirati.

– To je nešto što se rijetko dešava, a kad se desi nije naročito objavljeno. Recimo, mogu da navedem primjer Argentine, koja je dva puta bankrotirala. Postoje neki metodi koji dovode zemlju u situaciju da ne može da vrati preuzete dugove. To je jedna od generalnih karakteristika situacije da ste došli u poziciju bankrota ako ne možete da vraćate svoje obaveze. To je situacija koja prije svega zavisi od snage jedne države, a snaga države se definiše ekonomijom – ima li ili nema biznisa, pravi li zemlja pare, u smislu poreskih prihoda koje može da ostvari, ili ne – objašnjava Pavlović za Srpskainfo.

Na pitanje da li će Njemačku prije snaći bankrot nego nas, kao što je prije par dana ustvrdio predsjednik Srpske, Pavlović odgovara da je cijela poenta priče u snazi ekonomije.

– Vraćam se na ono što je suština, a to je koliko vam je jaka privreda. Naša privreda nije jaka. Ako ima privrede, onda ima i mogućnosti zaduživanja i vraćanja dugova – zaključuje Pavlović.

Profesor ekonomije, Milenko Stanić, kaže da je nesporno to da njemačka privreda, od posljednjeg kvartala prošle godine, bilježi pad aktivnosti. Ističe da je tačno i to da je zabilježena recesija njemačke privrede u posljednjem kvartalu prošle godine, te prvom kvartalu 2023.

– Bilo je određenog pomaka nabolje u drugom kvartalu 2023, da bi u ovom, trećem kvartalu, ponovo bio zabilježen minus, odnosno pad privredne aktivnosti. To su pokazatelji da u Njemačkoj, odnosno njihovoj ekonomiji ima ozbiljnih problema, prije svega izazvanih energentskom krizom zbog sukoba u Ukrajini. To je izazvalo probleme prije svega u njihovoj autoindustriji, jer su određena tržišta za plasman njemačkih proizvoda umanjena, prije svega rusko i kinesko – ističe Stanić.

Međutim, on dodaje da je potencijal njemačke ekonomije takav da se tu radi o kratkoročnim poremećajima.

– Toga je bilo ranije, a biće i u buduće. Velike ekonomije, s obzirom na njihov potencijal, brzo izlaze iz krize i nakon recesivnog perioda takva ekonomija, po pravilu, brže raste – navodi Stanić.

Između ostalog, od procjenjuje da bi već do kraja ove, a posebno sljedeće godine, trebalo da dođe do smanjivanja kamatnih stopa, a što bi, prema Stanićevim riječima, dovelo do oživljavanja privredne aktivnosti u Njemačkoj, kao ključnoj ekonomiji EU, te i u drugim zemljama koje imaju slične probleme.

Što se tiče izjave predsjednika Srpske i lidera SNSD da je ekonomija Republike Srpske stabilnija od Njemačke, Stanić takva poređenja naziva „paradoksalnim“.

– Mi nemamo privredni potencijal ni približan njemačkom, isto kao ni strukturu privrede i privredni rast. Privreda Srpske je u poređenju s njemačkom beznačajna u svakom pogledu. Kod nas je dominantan javni sektor i nešto uslužnog sektora. Moramo da se radujemo da privreda Njemačke krene uzlaznim putem, jer to je jedna od ključnih zemalja u koju naši privrednici izvoze. Pad privredne aktivnosti u Njemačkoj jedino se još više može odraziti na pad privredne aktivnosti u Republici Srpskoj – zaključuje Stanić.

Politika

RADOVIĆ SE VRATIO! Ponovo na čelu banke u Srpskoj

Bivši narodni poslanik, poznati bankar i ekonomista Milan Radović biće imenovan za predsjednika uprave Banke Poštanska štedionica a. d. (BPŠ) u Banjaluci.

Radović će na tom mjestu zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Uprave banke Boška Mekinjića, saznaje “Mondo”.

BPŠ Banjaluka je u vlasništvu istoimene banke iz Beograda, koja je u stoodstotnom vlasništvu države Srbije.

Radović je poznati biznismen i doskorašnji političar iz Banjaluke. Nekoliko godina je bio direktor Nove banke u Banjaluci u čijem vlasnišvu je imao udio, a Nadzorni odbor ga je smijenio sa te pozicije 2018. godine.

Do novembra prošle godine bio je narodni poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), ali je napustio i stranku i poslaničko mjesto.

Bio je na čelu Gradskog odobra SDS u Banjaluci, a prije toga funkcioner Demokratskog narodnog saveza (DNS), prenosi “Mondo”.

Nastavi čitati

Politika

MAZALICA “Oprema koju imamo je GENERALNO LOŠA, u Banjaluci nam nedostaju DVIJE TRAFO STANICE”

Oprema koju mi posjedujemo je generalno loša, ali trudimo se da obezbijedimo nesmetan i kontinuiran prenos električne energije u najvećem gradu Republike Srpske, rekao je program rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica.

– Banjaluka je u problemu što njoj nedostaje dvije trafo stanice, na kojima treba da se radi. Nama je oprema generalno loša, ali radimo na tome da ukoliko i dođe do određenih “poremećaja”, da Banjaluka, od toga ne osjeti ništa, jer bilo je dosta loših reakcija, građani su u posljednjem padu sistema bili ogorčeni, neki su ostali zaglavljeni u liftovima, drugi su negodovali zbog vrućine, odnosno zbog tog što klima uređaji ne rade, kao i mnogi drugi razlozi – naveo je Mazalica.

Istakao je da se slabosti sistema pokazuju kao takve, da se prelazi u već haotično ponašanje mreže.

– Imali smo sličan raspad prošle godine, bili smo prinuđeni da isključimo dalekovod, tako da u kratkom periodu, naš kraj je doživio dva raspada – dodao je Mazalica, komentarišući pad sistema električne energije koji se desio prošle sedmice.

Mazalica ističe da je do kraha u elektroenergetskom sistemu došlo, do ispada dalekovoda.

– Nakon ispada dalekovod kod Podgorice, Crna Gora se u energetskom smislu podijelila na sjeverni i južni dio. To je predstavljalo opterećenje i za nas. Tu smo bili “kratki” 700 megavata – naveo je Mazalica.

Kada je riječ o pomenutom kolapsu, Mazalica dodaje da je moguće da je požar bio uzrok, ali uzrok je do Albanije.

– Da li je izazvan požarom, pregrijavanjem, to sad ne znamo. Bile su jako visoke temperature, solarne elektrane tada nemaju svoju proizvodnju. Zato je Italija bila u deficitu, ona je vukla svojih 400 megavata – navodi Mazalica.

Nastavi čitati

Politika

STIGLA POTVRDA CIK-a! Žrijebanje za petog srpskog delegata 1. jula

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Hadžiabdićeva je na konferenciji za novinare rekla da će više detalja biti poznato nakon sutrašnje sjednice Komisije.

Sud BiH odbio je žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Iz Komisije je ranije rečeno da su dobili rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a, odnosno potvrđuje odluka Centralne izborne komisije o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za Doma naroda Parlamentarne skupštinr BiH iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno