Connect with us

Društvo

STIŽE NAM PRAVA ZIMA! Sutra oblačno sa kišom, susnježicom i snijegom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ sutra se očekuje pretežno oblačno i hladnije vrijeme, uz kišu, susnježicu i snijeg, te dnevnom temperaturom vazduha do 11 stepeni Celzijusovih.
Ujutro će padati kiša, a u brdsko-planinskim predjelima snijeg uz porast pokrivača, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana doći će do zahlađenja, pa će kiša preći u susnježicu i snijeg, ponegdje i u nižim predjelima uz formiranje manjeg sniježnog pokrivača.

Temperatura vazduha biće od nula do pet, na jugu od sedam do 11 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima sjevernog smjera, a u Hercegovini i jugozapadu bura.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica dva, Srbac šest, Sokolac, Višegrad, Rudo i Čemerno sedam, Kalinovik, Srebrenica, Foča, Han Pijesak i Bijeljina osam, Sarajevo devet, Gacko i Doboj 10, Prijedor, Zvornik, Novi Grad, Gradačac, Livno i Mostar, Široko Brijeg i Zenica 11, Banjaluka, Bileća, Drvar, Stolac i Tuzla 12, Kneževo, Trebinje i Sanski Most 13, Bugojno 14, Neum 15, Mrkonjić Grad, Šipovo i Bihać 17 stepeni Celzijusovih.

Društvo

JOŠ NEDAVNO SMO IMALI ISTI PROBLEM! Saharska prašina ponovo stiže na Balkan

Prenos saharske prašine preko Sredozemlja u Evropu nije neuobičajen, ali iako donosi impozantne prizore, može prouzrokovati zdravstvene i druge probleme.

Prema predviđanjima Kopernikusove službe za nadzor atmosfere CAMS, očekuje se da će ove nedjelje saharska prašina ponovo doći do jugoistočne Evrope i istočnog Mediterana.

Posljednja epizoda će dosegnuti vrhunac tokom današnjeg dana s povećanom koncentracijom grubih čestica, PM10, na nivou tla u jugoistočnoj Evropi i drugim dijelovima istočnog Mediterana.

Od 10. juna predviđanja CAMS-a pokazuju prenos saharske prašine u centralni i istočni Mediteran, što rezultira visokim površinskim koncentracijama PM10 u područjima poput Bugarske, Kipra ili Grčke tokom nekoliko dana sa vrijednostima znatno iznad 24-satnog prosjeka od 50 µg/m3 koji je uspostavila Evropska unija za kvalitet vazduha.

Kvalitet vazduha u tim zemljama biće smanjen, a nebo će biti maglovito. CAMS predviđa da će dnevni maksimum PM10 dostići koncentracije čak i iznad 100 µg/m3, što ukazuje na vrlo loš kvalitet vazduha.
Foto: Avaz

Saharska prašina u Evropi nije novost

Ova pojava će uslijediti nakon dvije nedavne epizode koje su se dogodile između 3. i 7. juna. Prva je takođe uticala na jugoistočnu Evropu i istočni Mediteran. Druga je prešla sjeverozapadnu Afriku, stigavši do Iberijskog poluostrva, južne Francuske i sjeverne Italije.

Mark Parington, viši naučnik u Kopernikusovoj službi za nadzor atmosfere kazao je da prenos saharske prašine preko Sredozemlja u Evropu nije neuobičajen.

– Posmatranja pokazuju porast intenziteta i učestalosti ovih događaja za neke dijelove Evrope posljednjih godina, naglašavajući važnost kontinuiranog praćenja naše atmosfere kako bismo razumjeli da bi kvalitet vazduha mogao da se promjeni u odnosu na te epizode – naveo je.

Dolazak saharske prašine pomno su pratile nacionalne vlasti nekih od najpogođenijih zemalja: Bugarske, Grčke i Kipra, koje trenutno sarađuju s CAMS-om u okviru Nacionalnog programa saradnje.

Foto: EPA PHOTO NASA NASA

Saharski pijesak iznad BiH i drugih dijelova Evrope

Vasilis Amiridis, direktor istraživanja Nacionalne opservatorije u Atini (NOA) je izjavio:

– NOA je pratila epizode prodora saharske prašine u Grčku, kako bi informisala stanovništvo o njihovoj ozbiljnosti i potencijalnom uticaju na kvalitet vazduha. Podaci CAMS-a bili su temeljni za precizno praćenje najnovijeg prenosa prašine na velike udaljenosti, pomažući nam da se pripremimo za njegove potencijalne negativne uticaje.

Elena Hristova, rukovodilac odjeljenja Nacionalnog instituta za meteorologiju i hidrologiju (NIMH) u Bugarskoj je istakla:

– Kako sve više epizoda prašine u Sahari pogađa Bugarsku, tome posvećujemo posebnu pažnju. Konkretne informacije o njihovom intenzitetu i ponašanju bitne su za podizanje svijesti stanovništva o njihovim zdravstvenim implikacijama i za planiranje u ključnim sektorima kao što je proizvodnja energije.

Inače, riječ je o potpuno prirodnoj pojavi koja je karakteristična za zimske i proljećne mjesece, kao i tokom jeseni.

Foto: Agencije

Kako nastaje pješčana oluja u Sahari?

Pješčane oluje nastaju kada jaki vjetrovi duvaju u suvim uslovima kroz Saharu, koja se proteže širom sjeverne Afrike.

Pustinjski pijesak se sastoji od mnogo različitih čestica, objasnio je za DW Karlos Perez Garsija Pando, stručnjak za pijesak i prašinu u Superkompjuterskom centru u Barseloni. Neke čestice su velike i teške.

Ovo su prve čestice koje pokupe jaki vjetrovi, ali one nisu te koje će vjetrovi na kraju odnijeti preko Sredozemnog mora do Evrope. Umjesto toga, kada ove veće čestice neizbježno padnu na zemlju, prilikom udara se razbiju druge grudvice pijeska, koje se onda rasprše u ultra-male čestice prašine, poručio je Garsija Pando.

Saharska prašina ponovo stiže na Balkan

Manje čestice vjetrovi nose na velike udaljenosti, baš zato što su lagane.

Da bi se ove oluje pojavile, vremenski uslovi moraju biti suvi, jer se u suprotnom čestice skupljaju i postaju preteške da bi letjele na velike udaljenosti.

Pješčane oluje će se najverovatnije pojaviti u oblastima gdje ima malo vegetacije, koja može da utiče na vjetar i uspori oluju.

Index.hr

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Vraća nam se ljeto

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će biti pretežno sunčano vrijeme uz maksimalnu dnevnu temperaturu do 30 stepeni Celzijusovih.

Ujutro će biti pretežno vedro i svježe, a oko rijeka i po kotlinama će ponegdje biti prolazna magla, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv.

Minimalna temperatura vazduha biće od deset do 16, a maksimalna od 25 do 30 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

CIJENE RASTU, PRIMANJA STAGNIRAJU: U BiH osnovne životne namirnice svakodnevno poskupljuju

Sve je teže preživjeti mjesec u Bosni i Hercegovini. Rast cijena osnovnih životnih namirnica i drugih troškova života kontinuirano raste. Sindikalna potrošačka korpa u Federaciji BiH iznosi blizu 3.000 KM, dok je prosječna plata oko 1.300 KM.

Najviše novca građani daju za hranu, čak 40 odsto. Ipak, na hrani najviše i štede. Cijene kontinuirano rastu, dok minimalna primanja stagniraju. Privremene mjere zaključavanja cijena, samo donekle su urodile plodom.

– Nažalost nije pojeftinilo meso, nije pojeftinilo voće, nisu zaključane cijene povrća, nisu zaključane cijene bilo kakvih vitaminskih preparata ili nečega. Znači onih stvari koje stvarno jesu ljudima neophodne da bi mogli normalno i zdravo živjeti – rekla je Lejla Čaušević Sućeska iz SSSBiH.

S obzirom na odnos potrošačke korpe i prosječne plate, teško je napraviti mjesečni plan koji bi funkcionisao. Ipak, kvalitet često prevagne u odnosu na cijenu.

– Jeste skupo, poskupilo je nama u zadnja dva dana i paradajz i paprike, sve je poskupilo. To nam je na veletržnici. A to u prodavnicama vjerovatno stoji u zalihama od prije ovog novog poskupljenja, dok to potroše, biće još skuplje. Kod nas je friško, u prodavnicama je stara roba. Oni to vide, pa plate i skuplje, nego ono jeftinije, a malo lošijeg kvaliteta – rekla je prodavačica Muratka Banda.

Za vođenje zdravog života jedna plata ili penzija nisu dovoljne, uz sve ostale troškove. Ali, jesti se mora.

– Stvarno su cijene prešle svaku granicu. Ja ne znam kako svijet. Čula sam jedan dan kad žena prolazi i kaže jao kako su skupe jagode, ja ih neću ni probati. Sve mi je bilo jasno – navela je jedna građanka.

Druga navodi kako ne može sebi priuštiti kilogram voća. A i za pola kilograma voća ilii povrća poljoprivrednici se zadužuju, cijene ne diktiraju, a podsticaji im ne stižu.

– Poljoprivrednici su obavili sjetvu po jako skupim cijenama, a bez podsticaja, bez igdje išta. Sada smo u junu mjesecu, još podsticaji nisu isplaćeni, sve se nešto čeka, te neke procedure. Sjetvu su obavili na veresiju, uzimali mikrokredite, tako da je ta sjetva bila jako skupa i logično je da će i cijena tog proizvoda na kraju biti skuplja. Na kraju, naš domaći poljoprivredni proizvođač cijene ni u marketima, ni bilo gdje ne diktira ni jednim zarezom. Jako skupe cijene, nepredvidivo, svaki dan je sve skuplje. Nije normalno da u ovo doba godine trešnja bude sedam KM. Na svakom koraku imamo trešnju, a ona je sedam KM – rekao je Nedžad Bićo, predjsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, piše N1.

Mjesečna zarada većine građana BiH svela se uglavnom na kupovinu osnovnih životnih namirnica i plaćanje režija, a za kilogram ili više voća i povrća, ipak, pomno se prati vaga.

Nastavi čitati

Aktuelno