Connect with us

Politika

ZAHVALJUJUĆI DRINIĆEVOM POSLANIČKOM PITANJU, počinje isplata novca PORODICAMA POGINULIH BORACA i RVI u Srpskoj

Porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u decembru počinje isplata bespovratnih novčanih sredstava za rekonstrukciju stambenih objekata, u iznosu do 8.000 КM, koje čekaju od 2019. godine.

Upravo ovo kašnjenje sa isplatom bio je povod poslaniku PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojši Driniću da na sjednici Narodne skupštine RS, 26. septembra ove godine, Vladi RS postavi pitanje zašto nije ispunjeno obećanje od prije pet godina, o čemu je Srpskainfo ranije pisala.

Odgovor koji je dobio bio je da nema novca.

– Izgleda da moj rad kao narodnog poslanika nije bio uzaludan i da neka pitanja imaju odjeka. Poslije mojih primjedbi, očito je, da su u Vladi Republike Srpske razmislili i odlučili da nađu način i isplate sredstva porodicama poginulih i RVI u decembru. To je za pohvalu. Кao što ću uvijek kritikovati ono što je loše za narod, tako ću i da pohvalim ono što je dobro, ko god to uradi – istakao je Drinić.

Zahvalio je medijima koji su prenijeli poslaničko pitanje i podržali borbu za isplatu sredstava porodicama poginuluh boraca i RVI.

– Ne smijemo zaboraviti najhrabrije sinove Republike Srpske, one koji su žrtvovali svoje živote za našu slobodu i Republiku Srpsku koju danas imamo – kaže Drinić.

U Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite rekli su da je za isplatu bespovratnih novčanih sredstava za rekonstrukciju stambenih objekata porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida izdvojeno 500 hiljada maraka, te da će u prvoj fazi biti obuhvaćeno 18 opština.

Iz Vlade Republike Srpske naveli su da su sredstva u kratkom roku obezbijeđena u saradnji sa Ministarstvom finansija i uštedama u radu Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite.

Tako će napokon biti ispunjeno obećanje staro gotovo pola decenije.

Politika

KO TO SVE FINANSIRA “TRIVIĆKIN FRONT”, i koliko će je to sve na kraju “KOŠTATI”, OSTAJE DA SE VIDI

Kao što je mislila da je pobijedila, Jelena Trivić danas misli da će javnost obmaniti pričom da neko sa profesorskom platom može da finansira stranku tešku skoro 250.000 maraka. Samo osnovni troškovi na mjesečnom nivou Trivićku koštaju 50.000 KM.

“S obzirom da se ona stalno govori o zakonu o transparentnosti, pokušala sam da nađem ko su ti ljudi, pravna ili fizička lica koja finansiraju ovo, ali nisam uspjela da nađem, možda profesorica ima neku magičnu formulu pa sa ovim uspije da finansira i svoju porodicu i ove troškove”, rekla je Adriana Basara, portparol Gradske uprave Banjaluka.

Jedan od finansijera “Trivičkinog fronta” na spiskovima CIK-a, koji su u posjedu redakcije, pojavljuje se i sin presuđenog advokata Marinka Brkića, izvjesni Nikola Brkić, inače istaknuti član NF.

Da se iz svoje nemoći, Jelena Trivić, okružila svakojakim tipovima pokzuje se i na ovom primjeru.

Advokat Marinko Brkić osuđen je u Vrhovnom sudu Republike Srpske na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora jer je zloupotrijebio povjerenje klijenata koje je zastupao i za sebe zadržao 12.400 maraka.

Prema presudi, on neće ići u zatvor ako u roku od godinu i šest mjeseci po pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Ovom odlukom Vrhovni sud je nakon održane trećestepene sjednice vijeća potvrdio presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je osuđen Brkić.

Marinko Brkić nastavio je zastupati klijente uprkos presudi iz 2021. godine za zloupotrebu povjerenja jer je entitetska advokatska komora propustila rok da ga izbriše s liste advokata

Nastavi čitati

Politika

PET GODINA NIŠTA OD OBEĆANJA: Šta se desilo sa studijom Vlade iz 2019. godine?

U narednom periodu je u planu da, u saradnji sa lokalnim zajednicama, predškolsko obrazovanje bude besplatno.

Kreditna podrška bračnim parovima biće dio mjera, a to znači da će svaki novi bračni par dobiti dio sredstava od lokalne zajednice, a dio od institucija RS. Dio kredita bio bi otpisan nakon rođenja prvog djeteta, a u cijelosti bi bio otpisan ako bude rođeno troje djece.

Rekao je ovo tadašnji srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, na konferenciji za novinare održanoj 11. septembra 2019. godine na kojoj je predstavljena naučnoistraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika RS – analiza stanja i prijedlog mjera”.

Od ovih mjera ni dan danas nema ništa.

U koštac sa problemima boravka djece u vrtićima prvi se, prije dvije godine, uhvatio Grad Banjaluka, gdje subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima idu i do 150 KM za jedno, odnosno 350 KM za dvoje djece.

Sa 50 KM po djetetu, od ove godine subvencioniše se boravak djece u privatnim vrtićima i u Pranjvoru.

Od pomoći Vlade za sada, nema ništa.

Nastavi čitati

Politika

SMILJANA BABIĆ MORAVAC: Zbog svoje “bolesne” opsesije DRAŠKOM STANIVUKOVIĆEM, Trivić se spustila na NAJJADNIJE BAVLJENJE POLITIKOM

Žena koja je mnogima bila nada za promjene u ovoj zemlji, postala je žena koja se spustila na najjadnije nivoe bavljenja politikom.

Ako su laži o tuđem privatnom životu, snimcima i ucjenama najvažnije što Jelena danas ima da poruči građanima, treba li dalje išta da kaže?

Bez imalo političkog morala, etike, dostojanstva Jelena se spustila na najniži nivo bavljenja politikom, promovišću laži koje u javnosti plasira Vlao Đajić, njegovi saradnici sa kriminalnom prošlošću i razni blogeri.

Od svih programa, ideja, planova koje valjda ima da ponudi građanima Banjaluke, ona prostor u medijima koristi da priča laži o gradonačelniku Stanivukoviću i njegovim saradnicima.

Čak više ne o kritikovanju njegovog rada, nego o izmišljenjim snimcima, ucjenama i stvarima koje nepriliče ni onima koji se politikom bave na najprimitivniji način.

Nije moje da govorim kome šta priliči, ali uvjerena sam da je hvatanje za privatne životu politici, ili još gore, izmišljene privatne stvari je najjadnije, najniži nivo bavljenja ovim poslom koji ne priliči jednoj majci, ženi, profesorici. Ne priliči nikome.

Pozivam Jelenu da sačuva minumim dostojantva i prostor koji ima u medijia iskoristi za promociju svojih saradnika, za koje niko u javnosti nije ni čuo, jer sav prostor koji ima koristi samo da bi pričala o Stanivukoviću i njegovim saradnicima.

Nadam se da ljudi koji su sada uz nju neće postati njene sljedeće žrtve neistina i laži, jer očigledno da nema roblem da izmišla o onima sa kojim je do juče dijelila i rođendane i slave i dane i noći mnogih kampanja.
Gdje god me put navede, iskreno nadam da politika od mene nikada neće napraviti ono što je napravila od nje.

Nastavi čitati

Aktuelno