Connect with us

Zdravlje

U DOMU ZDRAVLJA BANJALUKA sve više pacijenata sa virusnim INFEKCIJAMA

U banjalučkom Domu zdravlja povećan je broj pacijenata sa različitim respiratornim infekcijama, najčešće virusnim, zbog čega je preporučeno nošenje maski zdravstvenim radnicima, ali i pacijentima, rečeno je Srni u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na preglede se javljaju pacijenti svih životnih doba sa različitim kliničkim slikama, simptomima povišene temperature, kašlja, bolova u grlu i mišićima, promuklosti, te opštim simptomima slabosti, malaksalosti i preznojavanja.

Najčešće je riječ o infekcijama uzrokovanim različitim respiratornim virusima, a kod pojedinih pacijenata se dijagnostikuje i kovid 19.

U Dom zdravlja se javljaju i pacijenti sa respiratornim infekcijama koje su uzrokovane bakterijama.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je u ovoj ustanovi početkom novembra, a od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dobili su oko 2.900 vakcina.

– Vakcine su besplatne za pacijente oboljele od određenih hroničnih bolesti – dijabetes melitus na insulinskoj terapiji, maligne bolesti u fazi remisije, hronična opstruktivna bolest pluća, pacijenti nakon infarkta miokarda sa implantacijom stenta ili ugrađenim pejsmejkerom, pacijenti nakon tranplantacije organa, oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze – naveli su u Domu zdravlja.

Vakcinacija je pri kraju i sve doze će biti utrošene za potrebe pacijenata sa indikacijama.

Srna

Zdravlje

AKO VAS MUČI ANEMIJA! Ovaj napitak je odličan prirodni lijek

Anemija ili malokrvnost je uzrokovana smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca – eritrocita ili količine hemoglobina.

To može biti uzrokovano gubitkom krvi, oslabljenom proizvodnjom krvnih zrnaca, njihovom pojačanim razgradnjom ili kombinacijom svih poremećaja.
Javlja se kada je nivo crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina prenizak, a nešto se češće javlja kod žena.
Najčešći simptomi su: otežano disanje, nepravilan rad srca, depresija, nizak krvni pritisak, oštećeno pamćenje, glavobolja, blijeda koža i zujanje u ušima.

Kupinovo vino je odličan prirodni lijek za liječenje anemije, posebno kod djece, trudnica i dojilja. Pomaže i kod iscrpljenosti organizma nakon duge bolesti ili teškog rada. Kupinovo vino reguliše cirkulaciju krvi i krvni pritisak, jača imunitet i poboljšava apetit i varenje.

Evo kako da pripremite kod kuće domaće kupinovo vino.
SASTOJCI:

5 kg svježih kupina

1 kg šećera

PRIPREMA:

Kupine dobro operite, očistite od nečistoća i izgnječite rukama.

U staklenu posudu stavite red izmrvljenih kupina, red šećera i tako dok se sastojci ne potroše.

Ostavite teglu na suncu šest nedelja.

Dobijeni sok zatim procijedite kroz gazu i sipajte u flaše (ne punite ih do vrha zbog mogućeg dodatnog ključanja) i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Kupinovo vino je najbolje piti ujutru prije jela i uveče prije spavanja.

Dovoljna je dnevna doza od 0,5 dl – 1 dl u trajanju od 3 mjeseca, piše B92.

Nastavi čitati

Zdravlje

PRIJETI LI NOVA EPIDEMIJA: Amerika i Evropa pripremaju milione vakcina

Sjedinjene Američke Države i Evropa počeli su da proizvode ili nabavljaju vakcine za ptičiji grip H5N1, koje bi mogle da zaštite poljoprivrednike, veterinare i laboratorijske radnike.

Zvaničnici SAD najavili su prošle nedjelje da spremaju 4,8 miliona vakcina kompanije “CSL Sequirus”, dok su evropski zvaničnici naveli da pregovaraju sa tom kompanijom o kupovini vakcina, prenosi Rojters.

Slične pripreme su najavile i Kanada i Velika Britanija, a zbog širenja novog soja ptičijeg gripa koji se pojavio krajem 2020. godine i izazvao smrt velikog broja divljih ptica i živine. Zabilježene su i infekcije kod velikog broja sisara.

Nastavi čitati

Zdravlje

Pandemija kovida skratila OČEKIVANI ŽIVOTNI VIJEK

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je pandemija kovida 19 skratila očekivani životni vijek na svjetskom nivou za 1,8 godina na 71,4 godine.

SZO je naglasila da se efekti nejednako osjećaju širom svijeta. Najteže su pogođene regije Sjeverne i Južne Amerike i jugoistočne Azije, sa opadanjem očekivanog životnog vijeka za oko tri godine i skraćenja očekivanog trajanja zdravog života za dvije i po godine godine između 2019. i 2021, prenosi Srna.

Nasuprot tome, region zapadnog Pacifika je bio minimalno pogođen tokom prve dvije godine pandemije, sa gubicima manjim od 0,1 godine u očekivanom životnom vijeku i 0,2 godine u očekivanom trajanju zdravog života.

U statističkom izvještaju navodi se da je pandemija preokrenula trend stalnog povećanja očekivanog opšteg životnog vijeka i očekivanog zdravog životnog vijeka.

Pandemija je u roku od samo dvije godine izbrisala gotovo deceniju napretka u poboljšanju očekivanog životnog vijeka.

Globalni očekivani vijek zdravog života opao je za 1,5 godina na 61,9 godina u 2021. godini i vratio se na nivo iz 2012. godine, navodi se u izvještaju.

Nastavi čitati

Aktuelno