Connect with us

Svijet

PAPA NE ŽELI DA BUDE SAHRANJEN U VATIKANU! Neće u podzemnu grobnicu ispod bazilike Svetog Petra?

Papa Franjo odlučio je da uveliko pojednostavi složene pogrebne obrede za poglavara Rimokatoličke crkve tako što će biti prvi koji će biti sahranjen izvan Vatikana nakon više od 100 godina.

Papa, koji u nedjelju 17. decembra puni 87 godina, objelodanio je planove za svoju sahranu u intervjuu za meksičku televiziju “N plus” povodom obilježavanjaa praznika Gospe od Gvadalupea.

On je rekao da se nada da će 2024. godine posjetiti Polineziju, Belgiju kao i svoju rodnu Argentinu. To bi bila njegova prva posjeta Argentini od 2013. godine kada je izabran za poglavara katolika.

Papa je otkrio da je razmatrao sa vatikanskim majstorom ceremonijala na pojednostavljenju složenih, dugih pogrebnih obreda koji su korišteni za njegove prethodnike.

On je rekao i da je zbog svoje privrženosti Mariji, Majci Božijoj, odlučio da bude sahranjen u rimskoj bazilici Santa Marija Mađore, gdje tradicionalno odlazi da se moli prije i poslije svakog svog inostranog putovanja.

Više od 100 godina pape su sahranjivane u podzemnim grobnicama ispod bazilike Svetog Petra.

Svijet

IRANSKE AGENCIJE “Nema preživjelih u padu helikoptera PREDSJEDNIK JE MRTAV”

Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.

“Nema nikakvih znakova života iz helikoptera predsjednika Ebrahima Raisija”, kaže državna TV koja je nešto kasnije objavila kako je potvrđena smrt svih u helikopteru.

Reuters je izvijestio da je helikopter potpuno izgorio u nesreći, pozivajući se na iranskog zvaničnika.

“Helikopter predsjednika Raisija potpuno je izgorio u nesreći… nažalost, strahuje se da su svi putnici mrtvi”, rekao je zvaničnik.

Nastavi čitati

Svijet

NASTAVLJA SE DRAMA U IRANU! Otkriveni SIGNALI iz srušenog HELIKOPTERA

Tokom potrage za predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem, čiji helikopter se srušio danas, Oružane snage Irana su navodno otkrile signale iz helikoptera i mobilnog telefona člana letačke posade.

“Sada se krećemo prema tom području sa svim vojnim snagama i nadam se da možemo dati dobre vijesti ljudima”, rekao je Ašgar Abasholizadeh, komandant Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) u regiji Istočni Azerbejdžan, preneo je Tasnim.

“Na ovom području ne može više snaga da dođe”, dodao je.

Podsjećamo, predsjednik Irana Ebrahim Raisi vraćao se sa ceremonije otvaranja brane na granici Irana i Azerbejdžana i tada se njegov helikopter srušio pri slijetanju u regiji Varzakan, 600 kilometara od Teherana.

Iranska delegacija je inače putovala sa tri helikoptera.

Druge dvije letjelice sa ministrima su bezbjedno stigle na svoje odredište.

Najmanje 40 timova za brzo reagovanje traga za helikopterom iranskog predsjednika.

Nema detaljnih informacija o lokaciji i stanju predsjedničkog helikoptera. Posljednja tačka na kojoj je radio GPS helikopter bio je u blizini rudnika bakra Sangun, prenosi Press tv.

Nastavi čitati

Svijet

NESTALA TRI PRIPADNIKA spasilačke službe koja traga za IRANSKIM PREDSJEDNIKOM

Tri spasioca koja su tragala za srušenim helikopterom u Iranu su nestala, rekao je portparol Crvenog polumjeseca, prenose mediji.

Timovi za potragu su blizu mjesta gdje se helikopter možda srušio, dodaje portparol.

Kažu da će se operacija potrage usporiti jer se uskoro očekuje jako zahlađenje s još kiše na putu, prenosi Indeks.

Tamo je pala i noć.

Mobilizovane su i sve vojne snage.

Nastavi čitati

Aktuelno