Connect with us

Politika

VIŠE NEMA DILEME! Sebiji i zvanično poništen doktorat

Poništava se upis u Matičnu knjigu koja se vodi kod Univerziteta u Sarajevu od 1990-2008. godine od broja 1481-2276, i to upis pod rednim brojem 1890 na ime Izetbegović (Islam) Sebija, koja je dana 11. 06. 2000. godine odbranila doktorsku disertaciju pod naslovom “Operativna histeroskopija u liječenju intrauterinih nenormalnosti kao faktora bračne neplodnosti ” i time stekla naučni stepen doktora medicinskih nauka, iz razloga što imenovana nije ispunila sve ispitne obaveze na postdiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme sticanja diplome doktora nauka, odnosno nije ispunila propisane uslove za prijavu doktorske disertacije i sticanje naučnog stepena – doktor nauka, stoji u rješenju Univerziteta UNSA-a koji je objavljen u Službenim novinama KS.

– Obavezuje se Služba za pravne poslove Univerziteta u Sarajevu da “Službenim novinama Kantona Sarajevo” podnese zahtjev za oglašavanje nevažećim upis iz tačke 1. ovog rješenja. Ovo rješenje je konačno i stupa na snagu danom donošenja – stoji u odluci rektora UNSA Rifata Škrijelja.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se usvaja žalba Univerziteta u Sarajevu u predmetu “Sebija Izetbegović” i poništio rješenje o donošenju privremene mjere zabrane djelovanja rektora o pitanju poništenja doktorata, sada već bivše, generalne direktorice KCUS-a. Sada je ta odluka i zvanična te Odluka o poništenju doktorata Sebije Izetbegović ide u “Službene novine KS”.

Avaz

Politika

SKANDAL “Lagumdžija se obrušio na predstavnika Srbije u UN-u”

Ambasador BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija, odlučio se obratiti na današnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti posvećenoj BiH nakon govora Saše Marta, otpravnika poslova Srbije u UN.

Lagumdžija je pozvao “sve kolege da se pridruže Rezoluciji o genocidu u Srebrenici”.

“Umjesto priznanja, ovdje čujemo negiranje. Ovdje se zaista suočavamo sa negiranjem čovječnosti. Ne treba ovdje govoriti o tome kako će rezolucija o Srebrenici dovesti do nestabilnosti u državi. To je samo prijetnja onih koji žele da kontrolišu istinu i regionu i da i dalje nastave da slave i nagrađuju ratne zločince, te da viktimiziraju žrtve. Ako mogu da pitam, gdje se pominje nasilje u rezoluciji? Kako će ga to potaknuti? Jer se neko konačno suprotstavio revizionizmu? Kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici ne smije biti kultura negiranja, kako se genocid nikada ne bi ponovio, zato pozivam kolege da nam se pridruže u Rezoluciji i provedbi. I konačno, vaša blizina mojoj državi izaziva nestabilnosti. Vi ste bili dio sukoba kao i mi što smo bili, dio ste i Dejtonskog mirovnog sporazuma, stoga morate poštovati suverenitet”, rekao je Lagumdžija, prenosi N1.

Predstavnik Srbije Saša Mart prethodno je naveo kako su rezoluciju o genocidu u Srebrenici inicirali pojedinci, te da “jednostrani potezi Misije BiH pri UN ne pridonose procesu pomirenja u BiH”.

Nastavi čitati

Politika

DODIK PORUČIO BEĆIROVIĆU “Lažima si nadmašio sam sebe”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je Denis Bećirović lažima nadmašio sam sebe danas pred Savjetom bezbjednosti UN, a najprije tvrdeći da govori u ime BiH, što je laž.

“Ne postoji odluka Predsjedništva prema kojoj Bećirović može da govori u ime BiH. On je danas govorio u ime Bošnjaka i to onih koji su ga birali. Svaka tvrdnja koju je danas iznio je tačna koliko i ta da govori u ime BiH”, istakao je Dodik.

On je naglasio da će ostati zapisano da je legalno birani član Predsjedništva BiH molio Savjet bezbjednosti UN da se ne ukida kolonijalna uprava u BiH, a čovjeka bez legaliteta i legitimiteta označio kao jedinog ovlaštenog da govori pred Savjetom bezbjednosti UN.
“Niko iz Republike Srpske ne može toliko da poništi BiH jednim potezom koliko je to učinio Bećirović danas. Laži koje je iznio na račun Republike Srpske, posebno one o ugrožavanju mira, kontinuitet su Bećirovićeve, ali i bošnjačke politike, koja se svodi na fabrikovanje laži o Republici Srpskoj i Srbima”, ukazao je predsjednik Srpske.

On je rekao da je suludo otići pred Savjet bezbjednosti UN da bi se žalio na stranu potpisnicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, što Republika Srpska jeste u svim njegovim aneksima, a onda tu istu potpisnicu optuživati da napada Dejtonski sporazum.

“Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj suverenitet, iako se Bećirović uzalud trudi da ga negira. Republika Srpska je nastala prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer kako nešto što tek nastaje sporazumom može da potpiše sve anekse tog sporazuma”, istakao je Dodik.
U jednom od tih aneksa, dodao je predsjednik Srpske u izjavi za Srnu, je i Ustav BiH kojim je takođe riješeno pitanje imovine, tako da po Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je Ustav BiH, imovina pripada entitetima.

“Ustav je precizirao da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Imovina nije na spisku onoga što je tim sporazumom pripalo BiH”, pojasnio je Dodik.

Kada je riječ o Bećirovićevim optužbama na račun Srbije, Dodik je naveo da negirati da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma je, takođe, negiranje tog sporazuma, za šta uporno on optužuje Republiku Srpsku.

“Tvrditi da Republika Srpska prijeti, kako Bećirović kaže, novim genocidom zaslužuje dva pitanja – koji je to bio stari i da li je on uopšte normalan ako tako olako izgovara tako teške i opasne stvari”, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

OGLASIO SE PREDSJEDNIK PUP-a! “Nismo prešli u DEMOS”

Povodom informacija koje su objavljene u medijima da je Gradski odbor Partije ujedinjenih penzionera (PUP RS) prešao u redove stranke DEMOS, oglasio je predsjednik PUP RS Slavko Pejić koji je poručio da su u pitanju lažne vijesti.

Ranije je objavljeno da je da je Rodoljub Janjić ispred PUP-RS odlučio da se penzioneri priključe DEMOS-u zbog kako kaže ozbiljne politike koju ova stranka vodi.

Predsjednik PUP RS oštro demantuje ove navode i dodaje da Janjić uopšte nije član partije.

“Mi smo uvidom u našu evidenciju vidjeli da je gospodin bio član partije, ali nije imao nikakva zaduženja i nije učestvovao u radu partije. On je vodio Udruženje invalida grada Banjaluke u novom sazivu nije imao nikakve funkcije i to smo jednostavno demantovali”, poručuje Pejić.

U razgovoru za portal Insajder ističe da je predsjednik Gradskog odbora PUP-a gospodin pukovnik Milenko Vučić već osam mjeseci.

“To što je objavljena ovakva lažna vijest, mogu da kažem da mi je sve to normalno kada je predizborna kampanja u pitanju. Izgleda da su svi spremni da lažima dođu do ciljeva”, zaključuje Pejić.

Nastavi čitati

Aktuelno