Connect with us

Društvo

“MOLIMO SE ZA MIIR SVUDA U SVIJETU”: Patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije u Božićnoj poslanici poručio je da su odrasli uspjeli da stvore društvo u kojem je sve više djece nasilnika, djece zločinaca. Ipak, ističe da srećom “odrastao čovek je sposoban da se vrati djetinjstvu”.

U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor, dostojan naše pravoslavne hrišćanske vere, jeste božićno slavoslovlje. Zato: “Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”, naglašava patrijarh Porfirije.

A šta vidimo danas, u svijetu i kod nas? Da li djetinjstvo i djecu vole ljudi, odrasli, ali otpali od Boga, kada bez griže savjesti ubijaju desetine hiljada djece? Nije važno čija su to djeca, palestinska, arapska ili jevrejska, ruska ili ukrajinska, ili neka druga, među njima i srpska djeca; samim tim što su djeca, ona pripadaju Gospodu, Životodavcu i Promislitelju, ali i svima nama, vaseljenskoj porodici zvanoj čovječanstvo.

Ko je imao pravo da, na pitanje o nekih pola miliona dece koju je NATO vojska pobila u Iraku, odgovori da se to, uprkos surovosti, isplatilo? Ko je dao pravo Hamasu da jevrejsku djecu otima i drži kao taoce, a ko izraelskoj vojsci da za nepuna dva mjeseca pobije nekih osam hiljada nevine palestinske djece, skoro polovinu od svih ubijenih?

Ko je imao pravo da osudi na smrt dvanaest srpskih beba, prije više od četvrt vijeka u Banjaluci, sve u ime mirotvornih sankcija? Ko je imao pravo da ubije djevojčicu Aleksandru Zec i cijelu njenu porodicu u Zagrebu, malu Milicu Rakić u Batajnici, srpsku djecu u Goraždevcu kod Peći?

Ako nastavimo da nabrajamo žrtve dječje golgote, od Dahaua i Aušvica, Jastrebarskog i Jasenovca, do današnjih stratišta širom svijeta, ova božićna poruka, draga djeco naša duhovna, pretvoriće se u beskrajnu tužbalicu. Treba dodati i zlokobnu činjenicu da su odrasli uspjeli da stvore društvo u kojem je sve više i djece nasilnika, djece zločinaca. Primjera je mnogo – u Americi, u Evropi i drugde – ali, nažalost, i usred Beograda: škola “Vladislav Ribnikar” dovoljno o tome govori. Sve vas, braćo i sestre, pozivamo na usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu za djecu i za sve ljude u našem narodu, ovdje i u rasijanju, osobito za napaćeni, ali uspravni, vjerni i hrabri srpski narod na Kosovu i u Metohiji, kao i za sve ljude i narode na zemlji.

U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor, dostojan naše pravoslavne hrišćanske vjere, jeste božićno slavoslovlje. Zato: “Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!”

Molimo se za mir svuda u svijetu. Apelujemo na vas da se borite za svetinju braka i porodice, naročito pak za uzrastanje djece “u strahu Gospodnjem”, što znači u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju samoživosti i bolestima zavisnosti.

Pozivamo vas da Badnje veče proslavite u porodičnom krugu, sa svojom djecom, u duhu vijekovne tradicije srpskog naroda, uz badnjak, u atmosferi koja će vas podsjetiti na ubogu vitlejemsku pećinu, sklonište pastirima i njihovim stadima. U njoj se, na beskrajno smiren način, rodio car slave i bio položen u obične jasle umjesto u kolijevku jer za najvećega gosta, Emanuila ili “Boga koji je s nama”, “ne bijaše mjesta” u ljudskim gostionicama onoga vremena (Luk. 2, 7), kao što ga ni danas nema ne samo u savremenim hotelima nego ni u nekim ljudskim srcima.

Čestitajući svima vama, braćo i sestre, i ovaj Božić, kao i nastupajuću Novu godinu dobrote Gospodnje, prizivamo na vas blagoslov Boga i oca, nas radi rođenoga sina njegova Isusa Hrista i svetoga duha, od kojega – i Prečiste Djeve Marije – on i bi rođen, uz sveradosni božićni pozdrav:

Mir Božji – Hristos se rodi!

Društvo

PUNE 32 GODINE OD TRAGEDIJE: Služen parastos za 12 banjalučkih beba

Kod Spomenika “12 beba” na banjalučkom Novom groblju danas je služen parastos i položeno cvijeće povodom obilježavanja 32 godine od stradanja 12 banjalučkih beba.

Cvijeće su položili članovi porodica 12 banjalučkih beba, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Isidora Graorac, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Rogić, kao i pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, te predstavnici Gradske uprave.

Simbolično je položeno 12 bijelih ruža za tragično preminule bebe, kao i jedna crvena ruža za Slađanu Kobaš.

U 11.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na Spomen-obilježje “Život” u centru grada, a najavljeno je i prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića.

U Banjaluci se danas obilježavaju 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru koje su umrle zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika koji nisu dozvolili transport kiseonika.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Nastavi čitati

Društvo

NA TERENU CIVILNA ZAŠTITA I VATROGASCI: Mještani Ravnica kod Novog Grada sabiraju štetu od nevremena

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da je mještanima naselja Ravnice hitno potrebna pomoć u sanaciji štete koju je prouzrokovalo nevrijeme.

Drljača je najavio da će danas biti formirane dvije komisije – jedna za popis štete na objektima, a druga za popis štete u poljoprivredi.

“Poljoprivredne kulture su uništene, mještani Ravnica su ostali bez tog dijela prihoda. Potrudićemo se da se u kratkom periodu nadoknadi bar dio štete kako bi mogli parcele privesti proizvodnji”, rekao je Drljača novinarima.

On je dodao da je potrebno sanirati i štetu na velikom broju objekata, što mještani i ova lokalna zajednica ne mogu uraditi bez pomoći.

Ekipa Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice jutros je u Ravnicama i pomaže mještanima.

Jako nevrijeme juče oko 17.00 časova zahvatilo je naselje Ravnice kod Novog Grada. Uz izuzetno jak vjetar grad je intenzivno padao 20 minuta.

Nevrijeme je uništilo usjeve i pričinilo štetu na stambenim i pratećim objektima.

Problema je bilo i u dijelu naselja Vodićevo, ali manje nego u Ravnicama.

Nastavi čitati

Društvo

MOGUĆE LOKALNE NEPOGODE: Olujno nevrijeme prvo na zapadu i sjeveru, obilne padavine u kratkom periodu i pojava grada

Republički hidrometeorološki zavod izdao je jutros upozorenje na lokalne nepogode na zapadu, sjeveru i istoku Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Tokom prijepodneva pljuskovi sa grmljavinom će početi prvo na zapadu i ponegdje na sjeveru, zatim će se sredinom dana i tokom popodneva jačati i premještati ka sjeveru i istoku Srpske (Krajina, šira regija oko rijeke Save, šira regija Banjaluke, Doboja, Posavina i Semberija).

Očekuju se lokalne nepogode uz jače pljuskove sa grmljavinom, obilnije padavine u kratkom periodu, pojava grada i jakog vjetra – duž rijeke Save ponegdje i olujni vetar.

Najjače nepogode se očekuju na sjeveru u široj regiji oko reke Save, navedeno je u saopštenju.

Zbog obilnih padavina u kratkom periodu mogući su problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama.

Nastavi čitati

Aktuelno