Connect with us

Region

BIA RAZBILA JOŠ JEDNU ŠPIJUNSKU MREŽU: Uhapšen saradnik albanske obaveštajne službe ŠIŠ

Kako saznajemo, pripadnici BIA otkrili su i razbili još jednu špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje. Uhapšen je D.R. državljanin Srbije zbog sumnje da je počinio krivično delo Špijunaža, a Više javno tužilaštvo u Jagodini mu je, kako saznajemo, predložilo određivanje pritvora.

Sumnja se da je D.R. postao saradnik Državne informativne službe Albanije – ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao do hapšenja. Posredstvom obaveštajne službe Albanije D.R. je uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. „Obaveštajnom agencijom Kosova“. Radeći po nalozima i zadacima pomenutih struktura, D.R. se angažovao na prikupljanju relevantnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih podataka u našoj zemlji, koji su bili predmet interesovanja obaveštajne službe Albanije. U realizaciju navedenih aktivnosti, uključio je pojedine svoje bliske veze, koje su po njegovim nalozima, dalje realizovali zadatke dobijene od strane OS Albanije, kreirajući na taj način svojevrsnu obaveštajnu mrežu.

D.R. je u prethodnom periodu, za obaveštajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i barikada. Takođe u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije.

Namera D.R. je bila da prikupi što više video materijala o “metama” i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije.Sa predstavnicima obaveštajne službe Albanije u više navrata je ostvarivao neposredne kontakte. Sa njima se uglavnom sretao u Makedoniji i Albaniji,, a nekoliko puta i na teritoriji AP KiM u mestima Peć i Žur.

Region

NOVI PRAVILNIK U CRNOJ GORI! Policajci dužni da prijave svu svoju imovinu

Svi policijski službenici u Crnoj Gori u obavezi su da prijave svu svoju i imovinu i prihode članova svoje porodice, predviđeno je Pravilnikom o kontroli imovine i životnog stila policijskih službenika koji je stupio na snagu.

Pravilnik je donio ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Danilo Šaranović kako bi Odjeljenje za antikorupciju pri njegovom resoru moglo da kontroliše da je li životni stil policijskih službenika srazmjeran sa njihovim imovinskim stanjem.

“Životni stil policijskih službenika, njihovih bračnih i vanbračnih supružnika i djece, kao i lica povezanih sa njima, podrazumijeva potrošnju i druge sklonosti i navike”, navodi se u Pravilniku.
Osim ličnih podataka policijskih službenika i njihovih porodica, policajci su dužni da prijave svu nepokretnu i pokretnu imovinu koja se registruje – automobile, plovne objekte, vazduhoplove, objavljeno je na sajtu Vlade u Podgorici.

Policajci moraju prijavljivati stvari čija je vrijednost preko 5.000 evra – umjetnine, nakit, satove i slično, depozite u kreditnim i drugim sličnim institucijama u zemlji i inostranstvu, ušteđevinu, zajmove, kredite, potraživanja, hartije od vrijednosti, te vlasništvo u firmama.
Odjeljenju za antikorupciju policijski službenici moraju dostaviti i podatke o visini mjesečne zarade, naknadama po osnovu članstva u radnim tijelima, prihode od naučne, nastavne, kulturne, sportske djelatnosti, po osnovu autorskih i srodnih prava.
Linker
Izvještaj o imovini i prihodima, policijski službenici dužni su dostaviti u roku od 30 dana od dana zasnivanja radnog odnosa.

Ovaj izvještaj se dostavlja jednom godišnje.

Ukoliko se utvrdi da životni stil policijskog službenika, njegovog bračnog, odnosno vanbračnog supružnika i djece ne odgovara prihodima koje su realno mogli ostvariti, policijski službenik je dužan da u roku od 30 dana dostavi detaljne podatke o izvorima sredstava, vremenu sticanja i nabavnoj vrijednosti imovine.

Nastavi čitati

Region

“OTAC TROTINETIJE” Snimak sveštenika na groblju u Srbiji ZAPALIO MREŽE! Vozi električni trotinet, a tek šta je potom REKAO (VIDEO)

Scena koja se zaista rijetko viđa snimljena je na jednom groblju, a glavni akter je pravoslavni sveštenik.

Naime, on je u mantiji, sa krstom oko vrata držeći tašnu u ruci, odlučio da se našali i zabavi, te isproba električni trotinet na groblju.

Na snimku se vidi sveštenik koji vozi električni trotinet po stazi tik uz grobove. Pri kraju snimka, sveštenik je kroz smijeh izgovorio “A? Moram ovo kupiti za parohiju”, što pokazuje da mu se vožnja svidjela.

Korisnici društvene mreže “X” su ovaj snimak komentarisali na razne načine.

“Na parastose i sahrane srpski popovi idu trotinetom! Zlo i naopako vrijeme došlo… Popovima su toliko pare udarile u glavu da ne znaju više gdje tjeraju”, “Da l’ registruju ovi iz SPC trotinete ili im je i to dž? Zna li se šta”, “Ovo je bizar na toliko nivoa!”, bili su neki od komentara.

Bilo je tu i šaljivih komentara.

“Elektro pop”, “Ove godine svećenje vodice neće da kasni”, “Nije tu nešto gust saobraćaj, ne treba im naljepnica, a tek kad krenu da se spuštaju dronovima to će biti “štogod”, “Po propisima mora da ima kacigu i fluorescentni prsluk”, “Sajber-pop”, “Pa ovo je bukvalno Alan Ford”, “Otac Trotinetije?!”, pisali su tviteraši.

“Dobro, pop se zeza. Nit je njegov trotinet, nit ima razloga da ga prozivamo”, istakao je jedan korisnik.
Kurir

Nastavi čitati

Region

ZDRAVSTVO U HRVATSKOJ PRED KOLAPSOM! Dug za lijekove na istorijskom maksimumu

Hrvatske bolnice uskoro bi mogle ostati bez lijekova, zbog duga veledrogerijama za isporučene lijekove i potrošni medicinski materijal koji je dostigao istorijski maksimum i trenutno iznosi čak 600 miliona evra.

Zagrebački Jutarnji list prenosi da je HUP-ova koordinacija veledrogerija upozorila da je od tog iznosa 400 miliona evra dospjelo za naplatu što je, kako navode, najveće dugovanje ikad.

Pozivaju nadležne na hitnu novčanu intervenciju kako bi se osigurala stabilnost snabdijevanje lijekovima i zaštitila radna mjesta oko 3500 zaposlenih u hrvatskim veledrogerijama.

Naglašava se da je dug u samo posljednjih pet mjeseci porastao za velikih 200 miliona evra što ugrožava ekonomsku održivost njihovog poslovanje.

“Ova situacija dovodi do sve češćih naznaka otežane isporuke lijekova i medicinskih proizvoda a veledrogerije u nemoguću situaciju za poslovanje koje nije održivo niti prema jednom ekonomskom modelu”, ističu iz HUP-a.

Nastavi čitati

Aktuelno