Connect with us

Banjaluka

PRIPREME ZA SVETOSAVSKI BAL U BANSKOM DVORU: Dejan Lutkić specijalni gost

Pripreme za Svetosavski bal koji koji se ove godine održava po sedmi put uspješno se privode kraju. Bogat umjetnički program u Koncertnoj dvorani Banskog dvora biće priređen u četvrtak, 25. januara, u 19.00 časova.

Organizator ove manifestacije je Kulturno – umjetničko društvo „Sveti Sava“ koje je osnovano 2007. godine i tokom svog dosadašnjeg rada održalo je veliki broj koncerata i javnih nastupa, kroz koje nastoji da očuva tradiciju i promoviše srpsku kulturu širom Evrope.

-Ove godine naše Društvo organizovaće Sedmi svetosavski bal koji je već postao tradicionalna manifestacija u Banjoj Luci i koji je po svom programskom sadržaju jedinstven u regionu. Specijalni gost ovogodišnjeg bala je glumac Dejan Lutkić koji će svojim nastupom obogatiti umjetnički program – kazao je Damir Jovanić, idejni tvorac Svetosavskog bala, sekretar KUD-a „Sveti Sava“.

Ove godine, pored Kulturno – umjetničkog društva „Sveti Sava“ učestvovaće: Hor i orkestar srednje Umjetničke škole „Vlado Milošević“, Nikolina Đekanović, Aleksandar Dulić KUD „Čajavec“, KUD „Piskavica“, KUD „Pelagić“, CKUDM „Veselin Masleša“, uz pratnju Narodnog orkestra KUD-a „Sveti Sava“.

-Publika će imati priliku da uživa u raznovrsnom programu koji obuhvata Gradske igre i kola koja su se izvodila u tom periodu, starogradske i tradicionalne pjesme karakteristične za naš narod, a imaće priliku i da zaplešu u ritmu valcera uz muziku poznatih kompozitora klasične muzike – ističe Jovanić.

Svi posjetioci treba da poštuju kodeks oblačenja (dame u dugim svečanim haljinama, a muškarci u odijelima).

Organizatori preporučuju da posjetioci učestvuju u programu plešući u ritmu valcera.

Banjaluka

FESTIVAL NAUKE 23. i 24. maja na dvije lokacije u Banjoj Luci

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske 12. godinu za redom organizuje Festival nauke 23. i 24. maja, koji privlači pažnju mališana iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, ali i studenata iz cijele Republike Srpske.

Posjetioce tokom dva dana festivala, kako je najavljeno, očekuje više od 100 različitih eksponata, eksperimenata, radionice, projekcije u planetarijumu, posjete akvarijumu i terarijumu.

Dvanaesti Festival nauke održava se na dvije lokacije: Univerzitetski grad (Kampus) i Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Banjoj Luci.

U Kampusu će posjetioci moći da vide veliku izložbu eksperimenata u Sportskoj dvorani Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, ali i da budu dio radionica koje organizuju Fakultet političkih nauka, Akademija umjetnosti, Filozofski fakultet, Filološki fakultet te Institut za genetičke resurse.

“Savremeno novinarstvo i alati umjetne inteligencije”, “Diplomata na jedan dan”, “Lijepo pisanje”, “Kaligrafija”, “Škola arheologije”, “Šta sad mozak ima s tim?”, “Mali baštovan”, te “Slikarske radionice”, samo su neke od radionica koje će biti dio ovogodišnjeg Festivala nauke.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci (Mladena Stojanovića 2) posjetioci će imati priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum.

Tokom dvodneve smotre naučno-popularnih sadržaja vrata Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta biće otvorena od devet do 18 časova, a Prirodno-matematičkog fakulteta od devet do 16.30.

– Predstavljanje nauke na što zanimljiviji način i njena popularizacija posebno među predškolarcima, osnovcima i srednjoškolcima, ali i ostalim posjetiocima, cilj je i ovogodišnjeg Festivala nauke – navode organizatori.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke učestvuje 21 fakultet i nekoliko srednjih škola, kao i Institut za genetičke resurse i Uprava za policijsku obuku. Ulaz na sve sadržaje Festivala nauke je besplatan.

Učešće u radionicama, kao i posjete planetarijumu i terarijumu, planirano je po grupama, odnosno razredima, a termini se mogu rezervisati putem broja telefona: 051/360-243.

Nastavi čitati

Banjaluka

NA KUPUSIŠTU ĆE BITI IZGRAĐEN ĆIRILIČNI PARK: Grad Banja Luka demantuje medijske natpise i TV priloge

Grad Banja Luka demantuje medijske natpise i TV priloge u kojima se navodi da će umjesto najavljenog Ćiriličnog parka na lokalitetu tzv. Kupusišta biti izgrađen neboder.

Kao što je gradonačelnik, Draško Stanivuković, nedavno objavio, regulacioni plan koji predviđa zgradu pored ovog parka je zaustavljen, a izgradnja Ćiriličnog parka nikada nije bila upitna.

U svrhu istinitog informisanja građana demantujemo i navode da Skupština Grada nije imala uvid u ovaj dokument, jer je on, kao i svi ostali regulacioni planovi, usvojen upravo u Skupštini grada Banje Luke.

Napominjemo, Skupština je imala uvid u regulacioni plan koji je upravo na sjednici gradskog parlamenta i usvojen, međutim izmjene predviđene ovim planom su sada od strane gradonačelnika zaustavljene.

Ovim putem još jednom obavještavamo javnost i građane Banje Luke da je u toku izgradnja pet parkova, među kojima je i Ćirilični park, za koji su mnogi građani zainteresovni da učestvuju i budu dio njegove izgradnje i koji će uskoro krasiti naš grad.

Nastavi čitati

Banjaluka

JEDNA ULICA U BANJALUCI DANAS BEZ STRUJE! Redovni radovi na terenu

Struju danas neće imati od 10 do 12 časova jedna ulica u Banjaluci, potvrdili su ovo iz “Elektrokrajine”.

“Bez struje ostaje dio ulice Knjaza Miloša”, istakli su oni, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Aktuelno