Connect with us

Banjaluka

“MOGLO SE IZGRADITI PREKO 50 VRTIĆA”, novcem koji je POTROŠEN na nedovršenu “KLIZNU GARAŽU” na UKC-u

Garažni kompleks koji je trebao biti napravljena kod Univerzitetsko-kliničkog centra RS još nije ni blizu kraja, a nedavno je izbrisan i rok izgradnje.

Novcem koji je potrošen za ovu nedovršenu garažu, moglo je biti izgrađeno preko 50 vrtića!

Rekla je ovo Mirna Savić-Banjac, poslanik PDP-a u Narodnoj Skuštini RS.

– Još prije četiri godine počela je izgradnja čuvene garaže pored UKC-a, na koju je do sada potrošeno 50 miliona KM. Probijena su tri roka, a kada će biti gotova još se na zna! Iako odavde dolaze najveće kritike na račun rada Gradkse uprave, mi smo za to vrijeme uradili mnogo toga i odgovorno upravljali novcem građana. A šta je ovdje urađeno? – upitala je Mirna Savić-Banjac.

Banjaluka

HUMANITARNI KONCERT U BANSKOM DVORU povodom Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze

Humanitarni koncert soprana Albine Smajlović Tomić i pijanistkinje Maje Gvozden Regodić biće održan 28. maja 2024. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a povodom Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze.

Program koncerta će upotpuniti Marija Šestić (vokal) i Ksenija Regodić (flauta).

Besplatne pozivnice možete preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom osim vikednom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

-Oboljeli od multiple skleroze su među nama ali to često ne primjećujemo jer je ovo, kako se često kaže, „bolest sa hiljadu lica“. Koncert šalje i poruku da oboljeli rade, stvaraju i savladavaju prepreke koliko god je to moguće, mada mnogi među njima i nemaju pristup adekvatnom liječenju. Zbog toga im pokažimo da nisu sami u tome i podržimo ih kroz dobrovoljnu donaciju koja će se moći priložiti na samom ulazu u Koncertnu dvoranu. Sav prihod od donacija biće upućen za liječenje najugroženijih pacijenata. Koncert se organizuje u saradnji sa Udruženjem oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske – saopštili su organizatori.

Pored mogućnosti donacije na licu mjesta svi koji žele mogu svoju donaciju uplatiti i na žiro računa Udruženja – broj: 567 162 19000025 83 otvoren kod Atos banke.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVI KUTAK ZA MALIŠANE! Uskoro novo dječije igralište u naselju Paprikovac

Mališani u naselju Paprikovac dobiće novo dječije igralište u stambenom bloku na uglu ulica Vojvođanske i Ranka Šipke.

U tom pravcu, Grad Banja Luka raspisao je tender za izbor izvođača radova na izgradnji budućeg novog mjesta za igru mališana u ovom dijelu Banje Luke.

Tako će najmlađi sugrađani na Paprikovcu dobiti uređen kutak za igru sa ljuljaškama, klackalicama, njihalicama, toboganima…

Iz Odjeljenja za komunalne poslove podsjećaju da je u proteklom periodu Banja Luka dobila više dječijih igrališta, kako u gradskim tako i u prigradskim i seoskim naseljima. Osim što je u našem gradu izgrađeno i najveće dječije igralište u Parku „Mladen Stojanović“ koje se prostire na površini od 1.500 kvadratnih metara, na ovoj lokaciji obnovljeno je i postojeće igralište koje je obogaćeno dodatnim sadržajima za igru i zajedno sa novim igralištem čini jednu cjelinu.

Ističu da su nova dječija igrališta izgrađena i u naseljima: Kočićev vijenac, Bulevar, Kuljani, Trla, Obilićevo, Drakulić, Centar, Petrićevac, Šargovac, Dragočaj, Starčevica, Racune, Ramići, Mišin Han i Bronzani Majdan.

Ove godine fokus je i na rekonstrukciji postojećih igrališta u onim naseljama gdje su igrališta dotrajala. Tako je u planu rekonstrukcija igrališta u ulicama: Carice Milice, Srđe Zlopogleđe, Save Ljuboje, Tarasa Ševčenka, ali i igrališta u Lorkinom naselju, te naseljima Borik i Centar.

Nastavi čitati

Banjaluka

„DANI RUSIJE U SRPSKOJ“ počinju danas u Banjaluci

Festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj” počinje danas u Banjaluci s ciljem proširenja saradnje Rusije i Srpske.

Cilj Festivala, koji će trajati do ponedjeljka, 20. maja, jeste da predstavi dostignuća u oblasti kulture, nauke i obrazovanja, istorije, duhovnog i moralnog vaspitanja i iskustva u jačanju nacionalnog jedinstva u višenacionalnoj i multireligioznoj Ruskoj Federaciji, najavili su organizatori.

Festival organizuje Književno udruženje “Susret” Trebinje, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Predstavništva Srpske u Ruskoj Federaciji, Ambasade Rusije u BiH, Fondacije za podršku javnoj diplomatiji “A.M. Gorčakov” i Ruskog doma u Beogradu.

U okviru festivala danas će biti organizovana jednodnevna međunarodna konferencija “Rusko-srpski odnosi u kontekstu formiranja multipolarnog svjetskog poretka: iskustvo i perspektive”, uz podršku Fonda za podršku javnoj diplomatiji “A.M Gorčakov”.

Na konferenciji će biti razmotreni rusko-srpski odnosi na ekspertskom nivou i uzajamno djelovanje u svjetlu savremene transformacije međunarodnog sistema i globalnih političkih potresa, naveli su organizatori.

Biće predstavljen alternativni ekspertski pogled na ulogu Rusije i mjesto Balkana u kontekstu formiranja novog multipolarnog svjetskog poretka, a izlagaće poznati ruski i balkanski stručnjaci, predstavnici istraživačkih centara, vladinih i nevladinih organizacija i medija.

Učesnici konferencije biće mladi stručnjaci iz oblasti međunarodnih odnosa, politike, ekonomije, istorije Balkana, predstavnici organizacija koje se bave međunarodnim aktivnostima i pitanjima javne diplomatije, lokalnih vlasti i vladinih agencija, studenti i profesori specijalizovanih fakulteta.

U okviru festivala “Dani Rusije u Republici Srpskoj” u prostorijama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, sutra će biti predstavljene mogućnosti obrazovnog, istraživačkog i inovacionog sistema Rusije u okviru tematskog bloka “Javna diplomatija, nauka i obrazovanje u Ruskoj Federaciji: mogućnosti“.

Organizatori su za ponedjeljak, 20. maj, najavili i okrugli sto “Dijalog kultura: iskustvo zajedničkog života naroda Rusije i Republike Srpske” na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Cilj tog skupa je, između ostalog, predstavljanje kulture i tradicije naroda Ruske Federacije, kao i pozitivno iskustvo u oblasti jačanja međunacionalnih i međuvjerskih odnosa u Rusiji.

Predviđeno je i predavanje o srpsko-ruskim duhovnim vezama u Kulturnom centru Banski dvor u 20.00 časova.

U programu festivala učestvovaće vodeći ruski stručnjaci u svojim oblastima i zvaničnici državnih organa na saveznom i regionalnom nivou, kao što su Ministarstvo za nacionalnu politiku, spoljne odnose, štampu i informisanje Čečenske Republike, Društvena komora Tatarstana, Federalna agencija za nacionalna pitanja Rusije, Federalna državna budžetska ustanova “Dom naroda Rusije”, kao i Dom prijateljstva naroda Tatarstana.

Učesnici će biti i predstavnici istaknute organizacije iz oblasti obrazovanja, nauke, kulture i javne diplomatije, kao što su Fond za podršku javnoj diplomatiji “A.M. Gorčakov”, Moskovski državni institut za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Rusije, različiti instituti i istraživački centri Ruske akademije nauka, Fakultet svjetske politike Moskovskog državnog univerziteta “M.V. Lomonosov”.

Osim njih, učestvovaće i predstavnici Centra za mediteranske studije Nacionalnog istraživačkog univerziteta “Visoka škola za ekonomiju”, Sjevernokavkaskog federalnog univerziteta, Centra za naučnu diplomatiju i napredne akademske inicijative, Balkanskog kluba Naučnog studentskog društva Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose.

Učestvovaće i predstavnici Fakulteta za međunarodne odnose i Centra za balkanske studije Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, Tulskog državnog pedagoškog univerziteta “L.N. Tolstoj”, Permskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta, kao i volonterskog kluba “Svemirska porodica” pri Muzeju kosmonautike u Moskvi.

Među učesnicima će biti i predstavnici Evroazijske društvene komore, inženjerske kompanije “Loret” u oblasti razvoja inovativne opreme i tehnologija, Državni institut za ruski jezik “A.S. Puškin”, Rusko-balkanskog centra za poslovnu saradnju i kulturu i Centra za međunarodnu saradnju “Rusko-balkanski dijalog”.

Nastavi čitati

Aktuelno