Connect with us

Društvo

SLIJEDI LI NAM SKUPLJA VODA? Računi bi mogli biti veći

Računi za vodu u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske mogli bi biti uvećani, jer u komunalnim preduzećima tvrde da ih je rast najniže plate gurnuo u finansijske probleme koje će fakturisati građanima kroz poskupljenje usluga.

Pojedina vodovodna preduzeća već su podnijela zahtjev za podizanje cijena nadležnim lokalnim upravama, ali i oni koji to nisu uradili planiraju da posegnu za tom nepopularnom mjerom već u narednim sedmicama.

Kako kažu poskupljenje je neizbježno, jer su porasli i troškovi poslovanja iz više razloga.

Direktor srbačkog “Vodovoda” Dražen Stojković kaže da su tokom 2023. godine podigli cijenu vode za deset odsto fizičkim licima i pet odsto pravnim licima, dok u ovoj godini planiraju poskupljenje od osam odsto za sve.

– Iz tekućih sredstava, odnosno sa postojećom cijenom vode ne možemo isfinansirati sve obaveze. Oko 30 naših radnika je u decembru 2023. godine imalo startnu platu nižu od 900 KM, tako da za sve njih moramo povećati plate. To je dodatni trošak pa smo uputili zahtjev opštini da nam bude odobreno poskupljenje usluga – kazao je Stojković.

Novi udar na novčanike, ukoliko odbornici daju zeleno svjetlo, očekuje i stanovnike Gradiške, kojima bi račun za vodu mogao biti veći za 1-2 KM.

Direktor tamošnjeg “Vodovoda” Sandro Zeničanin ističe da su sva komunalna preduzeća suočena sa problemima i da će gotovo svi biti prinuđeni da zatraže izmjene cjenovnika u nekom iznosu.

– Plan je da povećamo cijenu fiksnog iznosa na računu koji se odnosi na održavanje i to za 1.20 KM po domaćinstvu, a rast cijena vode po potrošnji za sada ne planiramo. Cijena vode po kubiku u Gradiški nije podizana od 2018. godine, dok je fiksni dio posljednji put povećan 2022. godine i to je tada bilo za jednu KM – rekao je Zeničanin i dodao da gradskim čelnicima još nisu predali zahtjev, ali tvrdi da će to pitanje biti na dnevnom redu Skupštine već na narednom zasjedanju.

Objašnjavajući razloge za poskupljenje Zeničanin kaže da oni leže u povećanim troškovima za električnu energiju, gorivo, sirovine, Glas Srpske.

– Da bi sistem funkcionisao, taj fiksni dio mora biti povećan. Imamo ogroman sistem za održavanje sa priključnom mrežom dužom od 1.000 kilometara sa četiri visinske zone snabdijevanja. Puno je objekata i na vodovodnom i na kanalizacionom sistemu, sve to zahtijeva novac za održavanje i dalja ulaganja. Plus oko 10 odsto zaposlenih je bilo na granici zarade tih 900 KM, koliko sada iznosi minimalac, ali ćemo tu razliku nadoknaditi iz tekućih sredstava – pojasnio je Zeničanin.

Veće troškove imaju i u čelinačkom “Vodovodu”, ali odluku o poskupljenju još nisu donijeli.

– Rast najniže plate nam je povećao troškove namijenjene za isplatu zarada radnicama za oko 60.000 KM, ali analiziramo situaciju, još ne znamo šta ćemo – rekao je direktor “Vodovoda” u Čelincu Miloš Zeljić.

Poskupljenje najavljuju i u JKP “Izvor” iz Foče, čiji direktor Milan Grujičić tvrdi da građani ove opštine plaćaju najjeftiniju vodu u Srpskoj.

– Cijena vode u Foči nije mijenjana od 2013. godine i iznosi 60 KM po kubiku plus 25 feninga za kanalizaciju. Tada je minimalna plata u Srpskoj iznosila 350 KM, a sada 900 KM i to ne možemo izdržati.

Neophodno je da dođe do poskupljenja i to u značajnom odstotku, budući da nije bilo poskupljenja 11 godina. Predložićemo da bude na nivou cijena koje plaćaju potrošači u Istočnom Sarajevu, a to je 1.10 KM po kubiku vode i 41 fening za kanalizaciju, ali koliko i šta će nam Skupština odobriti, ne znam. Sve od njih zavisi – kazao je Grujičić i naglasio da najnižu platu u ovom preduzeću primaju 34 radnika, od ukupno 43 zaposlenih, piše Glas Srpske.

I u banjalučkom vodovodu ranije su istakli da je, usljed rasta minimalca, neophodno povećanje cijena usluga.

Glas Srpske

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo oblačno sa pljuskovima, POPODNE RAZVEDRAVANJE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se u prvom dijelu dana očekuju lokalno slabi pljuskovi, a poslije podne razvedravanje, te sunčano i toplo vrijeme.

Ujutro će biti umjereno do pretežno oblačno, ponegdje je moguća magla ili niska oblačnost, a na zapadu kiša ili pljusak koji će se zatim premiještati ka istoku i slabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U drugom dijelu dana očekuje se razvedravanje uz manju oblačnost i toplije. Slaba kiša je moguća samo još ponegdje na istoku.

Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadni, na planinama i u Hercegovini pojačan.

Jutarnja temperatura vazduha od 12 do 17 u višim predjelima od devet, a najviša dnevna od 22 do 29, u višim predjelima od 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

U ovoj OSNOVNOJ ŠKOLI upisana su samo 3 PRVAČIĆA

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, upisana su tri prvačića, dva manje nego prošle godine.

Direktor škole Andrea Krnetić Grbić rekla je da u ovoj školskoj godini nastavu u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” pohađaju 64 učenika

Prema njenim riječima, deveti razred završava sedam učenika.

Nastavi čitati

Društvo

ZA DJEČJU PROSLAVU POTROŠE JEDNU PLATU! Zbog rođendana se roditelji hvataju za glavu

Sendviči, grickalice, torta i hrpa djece u dnevnom boravku – tako su nekad izgledali dječji rođendani. Međutim, nepisano pravilo je postalo da se oni sada raskošno poslavljaju u igraonicama, zbog čega roditelji moraju izdvojiti i do 1.000 KM.

Nekada bi se djeca nakon torte razbježala po dvorištu, a s prvim mrakom proslava bi bila gotova. Sada se proslava rođendana ne može ni zamisliti bez igraonice, animatora, tematske zabave, pozivnica, kostima, odgovarajućih salveta, ali i još mnogo toga.

Srpskainfo je istražila kako se kreću cijene i koliko novca je potrebno odvojiti za dječiji rođendan.

Dragana P. iz Banjaluke kaže da je za proslavu rođendana svog mališana, prije nekoliko dana izdvojila više od 800 KM.

– Na rođendanu je bilo oko 30 djece i 15 odraslih. Torta od oko 50 komada je koštala 150 KM, zakup igraonice 200 KM, klovn 70 KM, meza oko 150 KM, a grickalice 30 KM. Piće nas je izašlo oko 200 KM – rekla je ova majka. Istakla je da tome treba dodati i cijenu pice. Naime, oni su kupili tri i izdvojili 45 KM. Objasnila je da je sam zakup igraonice 180 KM do 15 djece, preko tog broja djece cijena zakupa je 200 KM.

-Kada se sve sabere i stavi na papir, vidi se da nas je rođendan mnogo koštao – rekla je ona.

Starija djeca, veći troškovi

Slično iskustvo dijeli i Milica R. iz Banjaluke koja kaže da su proslave do petog rođendana nekako i podnošljive.

– Što su djeca starija i troškovi su veći. Samo zakup igraonice se kreće od 150 KM do 300 KM. Neke igraonice imaju i pakete, pa nude svoje meze, grickali i sokove, ali to nikako nije isplativo. Mi obično nakupujemo porodične pice, a cijena jedne je sada oko 25 KM – rekla je Milica. U zadnje dvije godine, kako kaže, nevjerovatno je skočila i cijena torti. Tako one sa fondanom i igračkicama koje lijepo izgledaju i za fotografisanje nema ispod 130 KM, dok su one sa šlagom nešto povoljnije.

-Za stariju djecu, sada se obično organizuju tematski rođendani, neke igre u kojima svi učestvuju. Postoje laser tag igraonice, kao i škole sporta koje organizuju „sportske rođendane“ i to je ubjedljivo najskuplje. Mi smo to jednom i nikada više – istakla je Milica.

Naglasila je da sada rođendan ne može proći bez 500 KM, a i to je minimum minimuma.

-Sada djeca hoće i tetu što oslikava lice, a to se dodatno plaća i prošle godine nas je rođendan sa svim tim izašao 700 KM. Zanimljivo je pomenuti da ni pokloni nisu kao nekada čokolade i plišane mede – rekla je ova majka.

Cijene torti

U Kozarskoj Dubici je za tortu sa fondanom u prosjeku po kilogramu potrebno odvojiti 35 KM, a sa šlagom oko 25 KM po kilogramu.

-Cijena se uređuje po količini ukrasa i vrsti torte, tačnije sastojaka koji idu u nju. Najčešće se kupuju torte sa fondanom u količinu od 3-4 kg, a likove prate trenutne aktuelne crtiće, to se svaki čas mijenja – rekla je ona.

Rođendan u dvorištu

Radeći na ovoj temi, ekipa Srpskinfo je saznala da roditelji sve češće zovu i Hidrometeorološki zavod RS (HMZ) da ih pitaju za vrijeme, jer se mnogi odlučuju za proslavu tokom ljetnjih mjeseci u parku ili dvorištu.

To nam je potvrdila i Jelena S. iz Banjaluke, koja je nećaki organizovala rođendan u dvorištu.

-Roditelji moje nećakinje (moja snaja i brat) su teška srca odlučili da našoj djevojčici ne slave rođendan, jer im se to nikako nije moglo uklopiti u kućni budžet. Onda smo se nas dvije tetke organizovale i napravile smo djevojčici rođendan u dvorištu naše kuće (srećom bilo je lijepo vrijeme). Curica već ima u dvorištu ljuljašku, trampolinu, tobogan… Mi smo napravile tortu u kućnoj radinosti i sve ostalo oganizovale, proizvod je bio “top”, a sve je koštalo oko 200 KM – rekla je ova ponosna tetka.

Prednost ovakvih rođendana je, kako kaže, i to što na ovaj način niste vremenski ograničeni, dok se u igraonici može biti svega tri sata.

-Kao mama sam dječje rođendane slavila prije 20-tak godina i moram reći da je u to vrijeme sve bilo i bolje i jeftinije. Igronice su bile veće, bolje provjetrene, imale su animatore i boravak nije bio vremenski ograničen, pa bi klinci ostajali na rođendanu satima. Danas je za proslavu dječjeg rođendana u igraonici potrebno i do 1.000 KM – rekla je ona.

Psiholozi smatraju da megalomanskim proslavama dječjih rođendana roditelji više dokazuju i ostvaruju sebe i svoje neostvarene snove nego li je to samoj djeci zaista neko veliko veselje.

Nastavi čitati

Aktuelno