Connect with us

Banjaluka

GRADONAČELNIK NA ZBORU GRAĐANA U ČESMI! “Česma je za nas oduvijek pobjedničko naselje”

Na večerašnjem zboru građana u Česmi vladalo je veliko interesovanje, a iskazana je i ogromna podrška svim prezentovanim projektima koje će grad Banjaluka realizovati u ovoj godini.

-Česma je za nas oduvijek pobjedničko naselje, jer su priželjkivali upravo one promjene koje su dobili našim dolaskom na vlast u Banjaluci kao što su most, glavna saobraćajnica, voda, rasvjeta, ali i besplatna legalizacija, građevinske dozvole, povoljniji privatni vrtići, besplatni udžbenici, besplatni placevi i još mnogo toga, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

-Radićemo mnogo toga, te mi je drago da je odziv mještana zaista veliki, to govori da žele da čuju šta su naši planovi. Izvjesno je i realno da ćemo most u Česmi završiti u ljeto ove godine, to je maksimalna dinamika koju možemo da postignemo. Sa druge strane, očekujemo da u martu krenemo sa izgradnjom saobraćajnice. Ovo radimo sa kanalizacijom, dvostranim trotoarom, svom potrebnom infrastrukturom.Mještani imaju zahtjev da prpdužimo dionicu za 800 metara, želim pozitivno da im odgovorim na to – kazao je gradonačelnik.

Dodao je da, pored osnovnh životnih stvari, želja gradske administracije jeste da u Česmi poboljšaju kvalitet života.

-Uredićemo šetališta na ušću Vrbanje u Vrbas sa brojnim sadržajima za rekreaciju i uživanje. Gradićemo i javnu rasvjetu kroz naselje Mađir, od novog mosta u Trapistima prema Česmi. Dodatno, sa sveštenimkom smo razgovarali o potrebama crkve, a prioritet je obnova fasade i crkvene sale, te i to planiramo da obezbijedimo. Povećaćemo i broj linija kada je riječ o polascima javnog prevoza, obezbijedićmo besplatan javni prevoz za penzionere, za ostale povoljniji – dodao je on.

Mještanin ovog naselja, Drena Škorić zahvalila je gradonačelniku i njegovom timu na dolasku kao i želji da predstave sve ono što će u ovom naselju biti urađeno.

-Daju sve od sebe da se ovo naselje počne graditi. Ovaj odziv govori da su građani zaintereseovani za sve što ćemo da čujemo večeras – kazala je ova mještanka.

Banjaluka

PENZIONERI ODUŠEVLJENI Banjaluka jedini grad sa BESPLATNIM JAVNIM PREVOZOM

Banjaluka je jedini grad u Bosni i Hercegovini u kome penzioneri i svi oni stariji od 65 godina imaju besplatan javni prevoz.

Bilo je ovo obećanje gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića u kampanji za izbore 2020. godine koje je sada postalo i realnost.

Pitali smo banjalučke penzionere, na jednoj od dodjeli karata, šta misle o ovoj mjeri i da li će im koristiti.

-O kako da ne, pa ovo je bar 30 KM uštede i to svaki mjesec. Ne moram razmišljati kuda ću i kako ću, sad znam da gdje god idem imam plaćen prevoz. Čak idem i do Toplica, do plaže, idem svagdje, sad imam vremena, hvala gradonačelniku, osevapio se – rekla je Nada, koja živi u Lazarevu.

Jedan od mješta Lazareva, iskreno kaže da mu sada ostane novca za neke druge stavri, a i za uživanje, pa ode do Vrbasa i popije pivo.

-Uživam iskreno, idem kada hoću gdje hoću. Da ne pričam da je ovo 300 KM na godišnjem nivou ušteda. Volim da pecam, da idem svagdje, više nemam snage baš da vozim biciklo, zato je ova karta odličan potez. Neka neko konačno misli i na nas stare – reko je Rajko.

Milena i Zorica kažu da im prevoz puno znači i da su jedva dočekale da dođu po svoju kartu i skinu jednu brigu sa svojih misli, a to je kako svaki mjesec izdvojiti novac za javni prevoz.

Nastavi čitati

Banjaluka

PLJUŠTE POZITIVNE REAKCIJE Obnovljen najstariji objekat u gradu, Banjaluka dobija kulturni centar

Oronula kuća u centru Banjaluke, koja je predstavljala opasnost po prolaznike, postaje jedan od najljepštih objekata u Gradu.

Pohvale stižu na sve strane, a gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković ne krije zadovoljstvo jer je upravo on bio inicijator ove ideje.

-Obnovili smo najstariji objekat u centru našeg grada. Ovo će biti prvi kulturni centar u Banjaluci nakon jednog vijeka.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, kazavši kako će upravo kuća Milanovića biti objekat koji će uskoro postati i novo mjesto kulture u srcu grada.

-Naša djela govore za nas. Ovako mi volimo našu Banjaluku – rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, obnovom kuće Milanovića, Banjaluka će dobiti i prvi kulturni centar nakon više od jednog vijeka, te se uporedo sa obnovom objekta aktivno radi i na razvoju koncepta nove ustanove kulture.

Ovaj objekat površine oko 2.500 kvadratnih metara biće na raspolaganju svim umjetnicima i kreativcima.

Na četiri etaže biće dostupno četiri različita sadržaja, te će u novom kulturnom centru mjesta biti za sve one koji se bave muzikom, likovnom umjetnošću, filmom, multimedijom i drugim kreativnim aktivnostima.

Gradonačelnik je ranije naglasio i ti kako će ovaj prostor upotpuniti i nadograditi kapacitete kojim trenutno raspolaže Banski dvor, te istakao da će po završetku radova kuća Milanovića postati mjesto koje će biti ponos svih građana Banje Luke.

Ovaj projekat Grad realizuje u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

NA RADOST MALIŠANA Banjaluka dobija 10 novih dječijih igrališta

U okviru izgradnje novih mjesta za veselu i bezbjednu igru najmlađih sugrađana, biće izgrađeno i dječije igralište u naselju Novoselija.

Za izgradnju ovog mjesta za igru najmlađih na lokaciji u blizini područne škole „Milan Rakić“, Grad Banja Luka je raspisao tender za izbor izvođača radova.

Tako će mališani u ovom dijelu Banje Luke dobiti ljuljaške, klackalice, njihalice, tobogane…

Naime, u toku je izgradnja novih mjesta za igru i druženje naših najmlađih sugrađana u naseljima Česma i Rosulje.

-Mališani naselja Rosulje uskoro će dobiti kutak za igru i druženje. Počeli smo sa izgradnjom dječijeg igrališta u ovom naselju, a uporedo, teku radovi na izgradnji dječijeg igrališta u naselju Česma. Tokom godine Banja Luka će postati bogatija za desetine novih igrališta – najavio je nedavno gradonačelnik Draško Stanivuković.

Uz izgradnju novih, ove godine fokus je i na rekonstrukciji postojećih igrališta u onim naseljama gdje su igrališta dotrajala. Tako je prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove planirana rekonstrukcija igrališta u ulicama: Carice Milice, Srđe Zlopogleđe, Save Ljuboje, Tarasa Ševčenka, ali i igrališta u Lorkinom naselju, te naseljima Borik i Centar

Nastavi čitati

Aktuelno