Connect with us

Svijet

Srbija ČIM PRIJE mora da uđe u EU, u suprotnom IZGUBIĆEMO JE

Srbija mora što prije da uđe u Evropsku uniju, inače će Beograd izabrati saradnju sa drugim partnerima, a Brisel će izgubiti ovu zemlju, smatra mađarski premijer Viktor Orban.

“Moramo da završimo stari zadatak proširenja prije nego što krenemo u novo proširenje sa Ukrajinom. Ako ne integrišemo Srbiju što je prije moguće, izgubićemo je. Srbija ima druge opcije. Upravo je sklopila sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom”, rekao je mađarski premijer za austrijski list “Prese”, prenosi TASS.

Mađarski premijer je takođe nazvao proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana “glavnim prioritetom” Budimpešte tokom predsedavanja Savjetom Evropske unije, koje počinje 1. jula.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar trgovine NR Kine Vang Ventao potpisali su 17. oktobra 2023. godine u Pekingu sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

Svijet

PODIGNUTE OPTUŽNICE: Francuzi razotkrili švercere oružja iz BiH

Javno tužilaštvo u Lionu juče je podiglo optužnicu protiv sedam osoba, uglavnom državljana Bosne i Hercegovine i Francuske, koji se terete za šverc ratnog oružja sa Balkana.

Iako se ne precizira koliko je državljana BiH razotkriveno u ovoj velikoj akciji francuske policije, navodi se da su optuženi starosti od 27 do 42 godine, a otkriveni su i uhapšeni u dvije faze velike istrage.

Svi optuženi se terete za transport ratnog naoružanja između nekoliko balkanskih zemalja – Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore – i departmana Gornja Savoja u Francuskoj.

Kada bi došlo na odredište, oružje je preprodavano po cijelom regionu

Prema pisanju francuskih medija, klupko je počelo da se odmotava avgusta 2023. godine kada je u jednoj opštini Gornje Savoje uhapšen muškarac nakon što policiji nije dozvolio da pregleda gepek njegovog automobila. Međutim, nakon pribavljanja naloga, policija je u gepeku njegovog automobila pronašla kalašnjikov, municiju, kao i pet granata.

U međuvremenu policija sveobuhvatnom istragom dolazi do saznanja da oružje dolazi sa Balkana i da se radi o međunarodnoj trgovini.

Policija tada aktivira praćenje i nadzor osumnjičenih i otkriva da se šverc odvija isključivo drumskim putem, a oružje se krije i tajnim bunkerima kamiona, ili u gepeku automobila, ali svaki put u malim količinama kako bi bez problema prošli provjeru policije u slučaju da ih zaustavi.

Prema izvoru bliskom istrazi, ovo oružje se nabavlja širom Balkana, od lokala za svega 250 do 300 evra, ali se u Francuskoj preprodaje po desetostruko većoj cijeni, između 2.500 i 3.500 evra po komadu, pišu Nezavisne novine.

Istraga u ovom slučaju se nastavlja.

Nastavi čitati

Svijet

Američka podmornica uplovila u Gvantanamo, NA KUBI I RUSKI BRODOVI

Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vježbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv poslije vježbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je dio “rutinske lučke posjete” dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz komande.

Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu pretnja po SAD.

“To nije iznenađenje. Ranije smo vidjeli te vrste lučkih posjeta. Naravno, ozbiljno ih uzimamo u obzir, ali te vežbe ne predstavljaju prijetnju po SAD”, izjavila je u srijedu portparol Pentagona Sabrina Sing, prenosi Tanjug.

Ruski brodovi stigli su na Kubu manje od dve nedelje nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju kako bi zaštitila Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad.

Nastavi čitati

Svijet

REZULTATI ANKETE U FRANCUSKOJ ne idu u korist Makronu – evo kakav je njegov stav

Prema novoj anketi Instituta CSA, sprovedenoj za CNEVS, Europe 1 i JDD, 57 odsto francuskih birača željelo bi da Emanuel Makron, francuski predsjednik, podnese ostavku ako njegov tabor bude poražen na parlamentarnim izborima 30. juna i 7. jula.

Prema rezultatima istraživanja, 59 odsto žena i 55 procenata muškaraca podržava ovu ideju, a dispariteti su znatno veći prema različitim starosnim kategorijama.

Naime, 66 odsto ispitanika mlađih od 35 godina želi da predsjednik Francuske podnese ostavku u slučaju poraza predsjedničke većine na parlamentarnim izborima.
Broj raste za više od 10 procenata za one od 18 do 24 godina starosti na 78 odsto, ali opada sa godinama, završavajući na 47 odsto kod onih od 65 i više godina.

Što se tiče političkog aspekta, čini se da se anketirani birači partija na krajevima političkog spektra slažu u vezi s ovim pitanjem. Tako da 63 odsto onih koji su bliski lideru francuske ljevice Žan Luku Melanšonu potvrđuju ideju o ostavci Makrona u slučaju poraza predsjedničke većine na parlamentarnim izborima. Ovaj broj raste na čak 83 odsto za one koji tvrde da su dio Nacionalnog okupljanja.

I republikanski birači su na ovo pitanje odgovorili pretežno potvrdno, ali u nešto manjem broju – 56 odsto.

Sa druge strane, pristalice Socijalističke partije i Ekologa su manje skloni ostavci Makrona – 48, odnosno 47 procenata potvrđuje ovu ideju.

Ipak, i ti brojevi su zabrinjavajući za Makrona s obzirom na to da je ovo gotovo polovina biračkog tijela tih partija, prenosi Euronews.

Konačno, bez mnogo iznenađenja, 68 odsto pristalica Makronove Renesanse se protivi ostavci.

Rezultati izbora za Evropski parlament doveli su do kraha vlade Emanuela Makrona, s obzirom na to da je partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojila više nego duplo glasova u odnosu na Makronovu Renesansu.

Makron je ranije izjavio da neće podnijeti ostavku, bez obzira na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora u Francuskoj. On je kazao da “nije Nacionalno okupljanje to koje piše ustav”.

“Institucije su jasne, kao i mjesto predsjednika, bez obzira na rezultat”, rekao je Makron za francuski Figaro.

Nastavi čitati

Aktuelno