Connect with us

Zanimljivosti

RAZGOVOR TELEFONOM DUŽI OD JEDNOG MINUTA dovodi do zagrijevanja mozga

Specijalista radiologije i kvantne medicine dr Vladimir Sinicki izjavio je danas da i dalje važe isti podaci do kojih se svojevremeno došlo istraživanjem sprovedenim u Americi da se, ako neko sate provodi razgovarajući mobilnim telefonom, rizik od dobijanja neke vrste kancera, posebno kancera možda, povećava za 50 odsto.

Sinicki je rekao da smo sada izloženiji zračenju ne samo mobilnih telefona, već i svih drugih aparata.

“Moje istraživanje u ordinaciji je pokazalo da svaki razgovor telefonom preko jednog minuta izuzetno štetno deluje na organizam i dovodi do postepenog zagrevanja mozga”, naveo je on.

Sinicki kaže da je potrebno da, u momentu kada se osoba javlja na telefon, telefon ne bude blizu glave jer su tu najjača zračenja, da se ograniče pozovi na jedan minut i da se, ako je moguće, koriste slušalice, kako bismo se što više zaštitili od zračenja.

Matematičar i stručnjak za informacione tehnologije prof. dr Petar Kočović rekao je, govoreći o 6G mreži, da je za nju, pošto je frekvenca u milimetaraskom domenu, potreban povećan broj baznih stanica i da postoji mogućnost da svaki mobilni telefon bude bazna stanica sa mogućnošću da prenese podatak na drugi telefon.

“Bez obzira što su Japanci, Amerikanci i Kinezi najavili puštanje eksperimentalne faze 6G mreže, oni sada rade eksperimente na velikoj količini uređaja koji nisu samo mobilni telefoni, nego su i uređaji iz kategorije vještačke inteligencije, s obzirom da je 5G napravljen i za te potrebe”, naveo je Kočović

Objasnio je da su prvobitne mreže od 1 do 4 G bile u radio spektru, da je u mikrotalasni prebačena 5G mreža, pa su se tu vodile polemike dok nije skroz prebačena prema radio spektru, a da sada 6G mreža treba da ide i do tri teraherca, što znači da će biti u infracrvenom domenu.

Dodao je da je sve trenutno u eskperimentalnoj fazi.

Zanimljivosti

PRONAĐENA OLUPINA BRODA stara više od 3.000 godina!

Olupina broda stara više od 3.000 godina sa netaknutim teretom pronađena je kod sjeverne obale Izraela, a predmeti sa mis

Olupinu broda i dijelove njegovog tereta, na dubini od oko dva kilometra, na dnu Sredozemnog mora, otkrila je kompanija “Energean”, koja posluje u blizini Izraela.

Istraživanje koje je sprovela kompanija otkrilo je brodski teret od stotina amfora, bokala sa dvostrukom ručkom u kojima se skladištila roba poput vina ili maslinovog ulja tokom bronzanog doba.

„Izgleda da je brod potonuo zbog oluje ili zbog piratskog napada – što je bila uobičajena stvar u kasnom bronzanom dobu“, rekao je Jakob Šarvit, šef Pomorske jedinice Izraelske uprave za antikvitete.

Olupina je pronađena prošle godine na 90 kilometara od obale sjevernog Izraela, a zvaničnici su procijenili da datira iz 14. ili 13. vijeka prije nove ere.

Stara više od tri milenijuma, datira iz vremena kada je pomorska trgovina počela da cvjeta tokom bronzanog doba.

Tim kompanije “Energean” koji je istraživao more pronašao je brojne vrčeve nagomilane na morskom dnu, rekao je direktor Organizacije za životnu sredinu Karnit Bahartan.

„Kada smo im (vlastima zaduženim za antikvitete) poslali slike, ispostavilo se da je to senzacionalno otkriće, daleko iznad onoga što smo mogli da zamislimo“, rekao je Bahartan.

Šarvit je dodao da je lokacija nalaza otkrila da su drevni pomorci mogli da se kreću bez uvida u bilo koju obalu, vjerovatno koristeći položaj zvijezda i Sunca.

„Ovo je otkriće svjetske klase koje mijenja istoriju“, naglasio je Bahartan.

“Energean” je izveo operaciju vađenja nekih od predmeta, koji će uskoro biti predstavljeni javnosti.

(RTS)

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Ne trpe samo gume: Kako da zaštitite svoj automobil tokom vrućina

Toplota postaje veliki problem za vlasnike automobila ljeti jer utiče na performanse automobila i kamiona.

Toplota može imati izuzetno negativan uticaj na vaš motor, klima uređaj, gume i druge dijelove automobila ili kamiona.

Ovaj vodič koji donosi “Fuel and Friction” će vam pružiti uvid u potrebne rutine održavanja koje trebate slijediti prije nego što krenete na put i otkriti koji dijelovi su najosjetljiviji na toplotu.

Motorno ulje

Toplota smanjuje viskoznost motornog ulja, čineći nekad gusto motorno ulje tanjim.

Ovo može biti čest uzrok kvarova motora ljeti.

Najbolje je promijeniti motorno ulje prije ljeta. Osigurajte da zamijenite manje viskozno ulje s viskoznijim alternativama.

Napunite ga do oznake “MAX” kako biste uživali u stalnoj zaštiti tokom ljeta.

Gume

Gume takođe doživljavaju toplotnu ekspanziju tokom ljetnih mjeseci.

Kada se zagriju i prošire, dolazi do povećavanja pritiska u gumi.

Ako vozač ne prati stalno pritisak u gumama, ona može nabubriti i pući na cesti.

Akumulator

Tokom ljeta, ekstremna toplota utiče na akumulatore automobila i kamiona zaustavljajući ionske reakcije unutar akumulatora.

Posljedica zaustavljanja ionskih reakcija je da akumulator više ne može stvoriti dovoljno struje za pokretanje automobila.

Toplota u kombinaciji s opterećenjem ventilatora i klima uređaja može privremeno ili trajno onesposobiti akumulator.

Sistemi hlađenja

Sistemi hlađenja su opterećeni tokom ljetnih mjeseci.

Razlog je taj što ovi sistemi moraju raditi dodatno naporno kako bi održali ispravnu temperaturu automobila.

Za održavanje temperature motora, sistemi hlađenja zavise o antifrizu. Međutim, pri ekstremnim temperaturama mogu zakazati zbog pregrijavanja, prenosi N1.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

“CARSTVO VJEČNE TAME”: Roboti otkrili misteriozno biće u morskim dubinama (VIDEO)

Istraživači sa Instituta za istraživanje akvarijuma u ​​zalivu Monterej identifikovali su novu vrstu dubokomorskih lignji koristeći snimke koje su načinili podvodni roboti 2015. godine.

Duboko more, “carstvo vječne tame”, ostaje jedna od najvećih misterija na Zemlji. To je mjesto gdje se život prilagodio na izvanredne načine i gdje se sa svakim istraživanjem dolazi do novih otkrića.

Jedno takvo otkriće, kako piše “earth.com”, a za koje je zaslužan Institut za istraživanje akvarijuma u ​​zalivu Monterej, nedavno je izašlo na vidjelo, dajući pri tome i novi uvid u reproduktivno ponašanje dubokomorskih lignji.

U mračnim dubinama Meksičkog Kalifornijskog zaliva, vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) snimilo je izuzetan prizor: majku lignju koja nježno drži skup neobično velikih jaja.

Ovo zapažanje izazvalo je veliko uzbuđenje među istraživačkim timom.

“Duboko more je najveći životni prostor na Zemlji i ostalo je još mnogo toga da se u njemu otkrije. Naš neočekivani susret sa lignjom koja se brinula o ogromnim jajima privukao je pažnju svih u kontrolnoj sobi broda”, prisjeća se viši naučnik MBARI Stiven Hedok, koji je vodio ekspediciju.

Zaintrigiran tim prizorom, tim istraživača krenuo je u dalje istraživanje.

Njihova analiza sugeriše da ova lignja može predstavljati ranije nepoznatu vrstu u porodici Gonatidae.

Ono što ovo otkriće čini posebno fascinantnim je sama veličina jaja lignje, iznosi otprilike 11.6 milimetara u prečniku.

U pitanju su dvostruko veća jaja od onih uočenih kod drugih dubokomorskih lignji. Lignja koja je snimljena je takođe nosila mnogo manje jaja, oko 30 do 40, u poređenju sa hiljadama koje su nosile druge vrste.

Dok je majčinska briga uobičajena među hobotnicama, to je rijetka pojava kod lignji. Većina vrsta lignji ili pričvršćuje svoja jaja za morsko dno ili ih oslobađa dok pluta.

Ove strategije zahtjevaju minimalan napor od majke, ali ostavljaju jaja na milost i nemilost grabljivicama.

Novootkrivena lignja je, međutim, nježna majka koja nosi i štiti svoja jajašca dok se ne izlegu, žrtvujući tako sopstvenu ishranu, ali na kraju i svoj život.

“Ona neće jesti dok nosi jaja i na kraju će umrijeti pošto joj se jaja izlegu. Ali njena žrtva povećava šanse da će njeno potomstvo preživjeti”, kažu istraživači, prenosi “Luftika”.

Nastavi čitati

Aktuelno