Connect with us

Zanimljivosti

“KAO DA BJEŽE IZ MORA”: Snimak jata riba preplavio mreže

Čudan fenomen snimljen je na Filipinima u jutarnjim časovima 7. januara.

Početkom januara dogodio se neobičan događaj na Filipinima, na ostrvu Sarangani, kada je na stotine, možda i hiljade, riba krenulo ka kopnu, kao da “bježe iz mora”, piše “Lakalle Blu Radio”. Snimak sa društvene mreže “TikTok” preplavio je društvene mreže i izazvao je brojne komentare.

Na početku snimka vide se zbunjeni kupači koji u prvom momentu ni ne znaju šta se dešava, nisu sigurni šta vide u plićaku. Neki mještani ovakav prizor tumače kao blagoslov, dok drugi smatraju da su ovo loši znaci koji simbolizuju neku katastrofu u najavi.

Naučnici ovu pojavu objašnjavaju naglom promjenom okeanskih struja, promjenom temperature vode ili podvodnim seizmičkim poremećajima. Zvaničnih informacija stručnjaka o ovom događaju nema.

Zanimljivosti

PRIZOR KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA! Festival ledenih figura u srcu Bajkala (FOTO)

Ostrvo Oljhon, koje se nalazi u samom srcu jezera Bajkal ovih dana je u centru pažnje – na njegovim zaleđenim obalama organizovan je jedinstveni Međunarodni Festival ledenih figura, koji odiše kulturom i koloritom ove ruske regije.

Međunarodni festival ledenih figura “Olkhon Ice Fest – 2024” je jedna od najvećih atrakcija Bajkala u zimskom periodu. Ova jedinstvena manifestacija je ove godine okupila čak 13 nevjerovatno talentovanih umjetnika koji su kreirali na desetine figura koristeći zaleđene bajkalske talase.

Na više od hiljadu metara, duž obale ovog bajkalskog ostrva, umjetnici su koristeći jedinstvenu tehnologiju “oživjeli” junake ruskih narodnih bajki, narodnih vjerovanja i životinjskog svijeta. Svaka od ledenih figura isklesana je u zaleđenim talasima, te se poputno stapa sa pejzažom.

Foto: Sputnjik

U večernjim satima, kada se mrkli mrak nadvije nad mističnim Bajkalom, ledene figure postaju još ljepše, zahvaljujući posebnom osvjetljenju u različitim bojama. Tada je pred ledenim likovima tek nemoguće ostati ravnodušan, premda svjetlost koja se prelama kroz svaku od njih, obasjavajući čitavo ostrvo.

Festival ledenih figura je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija

Festival ledenih figura, koji se organizuje na Bajkalu, je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u ovo doba godine. Tradicionalno se on organizuje u drugoj polovini februara i traje sve do polovine marta. Prošle godine, festival je posjetilo čak 37.000 turista iz svih krajeva svijeta.

U sklopu festivala, ove godine je organizovan i veliki broj kulturnih manifestacija. Posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa kulturom naroda sa sjevera Rusije, poslušaju tradicionalnu muziku i prisustvuju magičnim ritualima koji su dio viševijekovne istorije.

RT Balkan

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Ovo je NAJBOGATIJI ALBANAC na Balkanu! U Beogradu kupio vilu od 4 miliona evra

Balkan je domaćin nevjerovatnim pričama, a jedna od najnovijih koja plijeni pažnju javnosti je priča o Šenki Maslaniju, poznatijem kao Šenki Versaće.
Ovaj Albanac iz Sjeverne Makedonije postao je prepoznatljiv zbog toga da sve što radi je pod okriljem prepoznatljivog brenda “Versaće”

Naime, Šenki Versaće, postao je zanimljiv javnosti zbog neobičnog načina života koji redovno dijeli na društvenim mrežama. Šenki Maslani, kako mu je pravo ime, živi u raskoši, a njegov luksuzni način života uključuje automobile, vile, skupu odjeću i vlastiti kafić, sve obilježeno prepoznatljivim motivima brenda “Versaće”.

Šenki Versaće je i otac troje djece kojima nesebično pruža sve privilegije svog bogatstva.

Njegov dom, od namještaja do posteljine, odiše prepoznatljivim stilom brenda “Versaće”.
Sagradio kuću posvećenu brendu “Versaće”
Živi u selu Aračinova, blizu Skoplja, gdje je izgradio kuću koja je u potpunosti posvećena brendu “Versace”. Njegova odjeća, nakit i svakodnevni predmeti, poput čaša i tanjira, svi nose oznaku ovog prestižnog modnog brenda

Na pitanje odakle mu toliki novac, Šenki kaže da zarađuje od prodaje automobila na svom velikom auto placu, ističući da se time bavi već godinama. Svaki od njegovih automobila personaliziran je prema njegovom ukusu, s prepoznatljivim uzorcima brenda “Versaće”.

Pored toga, Šenki Versaće otvorio je kafić u svom rodnom gradu, čiji je enterijer takođe ukrašen motivima brenda “Versaće”. Nameštaj iz različitih dijelova svijeta, skupocjene zavjese i jelovnik prilagođen brendu stvaraju luksuzno iskustvo za posjetioce, prenosi crna-hronika.info.

Kuću u Beogradu platio 4 miliona evra
Svojom strašću prema brendu “Versace” i beskompromisnim životnim stilom, Šenki Maslani postao je jedan od najbogatijih Albanaca na Balkanu. Njegova ljubav prema luksuzu očituje se ne samo u automobilima, vilama i odjeći, već i u sitnicama poput papuča koje plaća 540 eura ili donjeg rublja koje košta 188 eura.

Uprkos nevjerici mnogih, Šenki Versaće tvrdi da je sve što posjeduje rezultat godina rada i truda te da je ponosan na svoj uspijeh. Svoj dom u Beogradu, za koji je platio 4 miliona eura, smatra mjestom gdje će uživati u ljepoti prirode Srbije, ali i organizirati najluksuznije zabave.

Ovaj balkanski milioner intrigira javnost svojim nevjerojatnim životnim stilom, istovremeno izazivajući različite reakcije među ljudima koji prate njegovu priču na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

PET JASNIH ZNAKOVA DA NISTE ZALJUBLJENI, već ste vezani za svoju traumu

Traumatsko vezivanje je veza koja nastaje iz izdaje, opasnosti, kao i ponašanje vruće-hladno.

Osjećate se zavisnim od osobe koja vas je povrijedila i osjećate se prinuđenim da tražite njeno odobravanje i fa pošto-poto održite vezu. To je zato što vas traumatska veza sa narcisom ili na neki drugi način toksičnom osobom podstiče da pazite na svoj osećaj preživljavanja, a ne na svoj najbolji interes.

Možete se plašiti odmazde od toksične osobe ili imati nezdravu zavisnost od njih zbog načina na koji vas je bombardovala ljubavlju, da bi se potom povukla od vas. Tokom cijele veze, uslovljeni ste da vjerujete da vam je je ta toksična osoba neophodna.

Evo pet znakova na koje morate da pazite da biste znali da niste zaljubljeni, već ste zapravo samo vezani za svoju traumu.

1. Znate da su varljivi i podmukli, ali izgleda kao da ne možete da ih ostavite.
Možda ste racionalna, pronicljiva osoba koja prozire sve umne igre ove osobe i pokušava da manipuliše vama. Možda vrlo dobro znate da ste nepravedno maltretirani. Možda čak i imate nerešenu ljutnju i ogorčenost prema ovoj osobi jer vas je zlostavljala. Ipak, kad god pokušate da odete, ova otrovna osoba vam baci nekoliko mrvica naklonosti i vi ste više nego voljni da je pomiješate sa cijelom veknom hljeba. Kad god su ljubazni, sumnjate u sebe. Natjerani ste da vjerujete da oni zaista žele najbolje za vas, čak i dok su zauzeti služenjem sopstvenom interesu.

2. Činite sve da imugodite i opraštate greške, čak i kada vam zauzvrat ne daju ništa osim bola.
Uprkos činjenici da vas je ta osoba terorisala iznova i iznova, izgubili ste razumijevanje za stvarnost. Povređuju vas, iznova i iznova, ali vi ste uvijek spremni i voljni da ih povratite u svoj život na prvi znak njihovog kajanja ili nagoveštaj njihove pažnje. Kao žaba u vodi koja polako ključa, navikli ste na vrućinu do tačke u kojoj je postala smrtonosna. Nalazite sebe kako hodate po ljusci jajeta, pokušavajući da se sagnete unazad da biste zadovoljili njihove potrebe, a zanemarujući svoje.

Branite ih pred drugima, čak i kada vaši voljeni pokušavaju da vam daju zdravu smjernicu o tome ko je ta osoba zaista i štetu koju ti nanosi. Vaši voljeni mogu da vide koliko vas ta osoba iscrpljuje, fizički i psihički. Ipak, niste sasvim spremni da se suočite s istinom. Posvećeni ste ulaganju u lažnu sliku ove nezdrave osobe, umesto da se suočite s prirodom njihovog pravog ja.

3. Osjećate se zavisnim od te osobe i gubite mnogo više nego što dobijate.
Razvijate zavisnost od ove osobe koja nije samo psihološka već i biohemijska i fiziološka. Vaše tijelo, um i duh vape za njima; cijeli vaš svijet počinje da se vrti oko njih. Gubite san, vrijeme, beskrajne količine energije, nebrojene sate i obilne dane – objašnjavajući im sebe, pokušavajući da ih natjerate da vide vašu perspektivu, pokušavajući da ih natjerate da vam uzvrate naporima, ili čak samo da prestanu da vas povređuju .

Trošite ogromne količine emocionalnog truda pokušavajući da ovu osobu učinite pristojnim ljudskim bićem – umjesto da priznate da se možda nikada neće promijeniti. Razvijate hiperfokus na ono što se može učiniti da biste ih umirili, a odustaćete od onoga što treba da se uradi za vašu osnovnu brigu o sebi.

4. Dovedeni ste na ivicu samouništenja.
Toksični ljudi vas tjeraju da se uništite – to je kao psihološko ubistvo golim rukama. Priroda traumatske veze je u tome što osobu čini nesposobnom da jasno vidi stvarnost ili sebe. Kada ste u vezi sa toksičnom traumom, pogođeno je vaše samopouzdanje, a osjećaj za posredovanje opada.

Samosabotaža postaje automatski refleks – podsvesno ste programirani da sebi nanesete štetu jer ste bili uslovljeni da verujete da niste vredni sigurnosti ili mira. Osećate se zarobljenim i razvijate osećaj naučene bespomoćnosti. Čak i ako imate druge izbore i opcije, osećate se nesposobnim ili nespremnim da ih prihvatite ukoliko to znači da treba da presečete vezu s osobom za koju ste vezani.

5. Zaboravljate svoju vrijednost i spremni ste da snizite svoje standarde za toksičnu osobu pred sobom, iznova i iznova.
Tamo gde ste se nekada osjećali puni samopouzdannja i bili čvrsto ubjeđeni u svoje vrijednosti, ova osoba vas je natjerala da vjerujete da niste vredni pažnje, naklonosti ili poštovanja. Ubedila vas je da niste dovoljni i da morate da se borite za njihovo odobarvanje. Naterani ste da se osećate nevidljivo, gurnuti ste da se takmičite sa drugima da biste dobili potvrdu voljene osobe. Kao rezultat toga, snižavate svoje standarde i očekivanja za ono što čini zdrav odnos.

Nastavi čitati

Aktuelno