Connect with us

Hronika

NOVA SRAMOTA! Sud u Doboju za mučenje Srba presudio samo 12 mjeseci zatvora

Zvjersko premlaćivanje i mučenje Srba za vrijeme proteklog građanskog rata u BiH kažnjivo je s godinu dana zatvora.
Tako je, barem, odlučio Okružni sud u Doboju u predmetu koji se vodio protiv Harisa Skelića, bivšeg pripadnika 102. brigade HVO, koji je bio optužen za fizičko zlostavljanje srpskih zarobljenika i civila u Derventi 1992. godine.

Nakon što je postigao nagodbu s tužilaštvom, Skelić je osuđen na godinu dana zatvora, a budući da mu se u izrečenu presudu uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru, Skelić je već od danas, praktično, slobodan čovjek.

Nakaradna presuda
Ovakva odluka nadležnog suda izazvala je ogorčenje među članovima udruženja koja okupljaju srpske žrtve iz proteklog građanskog rata u BiH, a iz nadležnih institucija Republike Srpske poručuju da će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se presuda protiv Skelića koriguje i na taj način, kako kažu, ispuni makar djelić pravde prema stradalim Srbima u Derventi.
– Ako je cilj bio samo formalno donošenje presude, onda nema potrebe da se takve presude donose i da se nastavi s ponižavanjem žrtava. U razgovoru s nekim od žrtava dobio sam informacije da mnogi od njih nisu ni imali priliku da daju svoj iskaz, a neki koji su i davali izjave nisu uzimani u razmatranje – kaže za Srpskainfo Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.
Između ostalog, Nuždić ističe da je, osim sramotno niske kazne, odšteta za žrtve torture isto tako ponižavajuća imajući u vidu da se za neke od prekršaja, kako navodi, prema Zakonu o javnom redu i miru izriču slične kazne, a kamoli za nanošenje muka i tortura u derventskim logorima.

– Ostaje nada da će udruženja podnijeti prigovore Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, kao i da će biti uvažena, te da će ova nakaradna presuda biti poništena i donesena odgovarajuća za zločine kakve je počinio ovaj zločinac – ističe Nuždić.
Naime, Skelić se optužnicom teretio da je kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane od maja do juna 1992. u logorima “Rabić” i “Polje” fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

Sud je presudom, između ostalog, obavezao Skelića i da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva isplati po 2.500 KM četvorici oštećenih lica!

Za rubriku “Vjerovali ili ne”
Presuda Skeliću, inače, predstavlja samo posljednju u nizu skandaloznih odluka pravosudnih institucija na nivou BiH kad su u pitanju zločini počinjeni nad Srbima u proteklom građanskom ratu.

Prije nekoliko mjeseci Sud BiH je, tako, od bilo kakve odgovornosti oslobodio Ramiza Drekovića, ratnog komandanta Četvrtog korpusa tzv. Armije RBiH za zločine nad srpskom djecom i civilima u Kalinoviku.
Isto tako, krajem maja prošle godine Sud BiH od bilo kakve odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u sarajevskom naselju Hrasnica oslobodio je i Senada Gadžu i druge optužene u tom predmetu, a na isti način oslobođeni su i Edhem Godinjak i drugi optuženi za stravične zločine nad Srbima u Trnovu.

Odgovornosti za zločin nad zarobljenim, a zatim i zvjerski ubijenim pripadnicima JNA u sarajevskom Velikom parku krajem 2022. godine oslobođeni su i visoki ratni funkcioneri bošnjačkog MUP, Dragan Vikić i Jusuf Pušina, gdje tužilaštvo, navodno, takođe nije dokazalo njihovu komandnu odgovornost nad ubicama.

U rubriku “vjerovali ili ne” može se svrstati i obrazloženje oslobađajuće presude koja je izrečena Aganu Ramiću za fizičko zlostavljanje srpskog dječaka u okolini Konjica 1992. godine.

U isto vrijeme, optuženim Srbima za slične slučajeve pred Sudom BiH izriču se drakonske kazne.

Hronika

BEBA IZ BRČKOG VRAĆENA MAJCI! Evo za šta se tereti otac otmičar

Osmomjesečna beba iz Bijele kod Brčkog, koju je prije šest dana potivpravno oduzeo njen otac M. M. vraćena je majci.

Kako je saopšteno iz Tužilašta Brčko, nakon višednevnog intenzivnog postupanja organa gonjenja Brčko distrikta BiH i uspješnje saradnje s INTERPOL-om i nadležnim organima Srbije, osumnjičeni otac djeteta vratio je djevojčicu koju je 7. maja, uz pomoć njegovih roditelja, protivpravno oduzeo od njene majke.

On je dijete vratio nakon što je suočen s posljedicama krivičnog gonjenja zbog nasilja u porodici i oduzimanja djeteta, a istragom su obuhvaćeni i njegovi roditelji.

M.M. se sumnjiči da je 6. maja, u mjestu Bijela, u kući u kojoj živi sa vanbrančnom suprugom i njihovim zajedničkim djetetom najprije izvršio nasilje nad suprugom.

Kako se sumnja nakon kraće verbalne rasprave sa suprugom, fizički je napao na način da joj je rukama i nogama zadao više udaraca po glavi i tijelu, usljed čega je zadobila lake povrede. Tom prilikom uputio joj je i pogrdne riječi i prijetnje da je treba ubiti, nakon čega je u dva navrata krenuo da je napadne čakijom, u čemu ga je spriječio njegov otac.

– Istragu nasilja u porodici, Tužilaštvo je proširilo i na raniji period tokom kojeg je M.M. suprugu fizički i psihički zlostavljao, tako što joj je upućivao ozbiljne prijetnje da će ubiti nju i porodicu i da dijete neće nikada dobiti. Ozbiljnost prijetnji osumnjičeni je naročito ispoljio 6. i 7. maja, kada je nakon nasilja nad suprugom, u namjeri da oštećenoj uskrate pravo da bude sa svojim djetetom, bez njenog znanja i odobrenja, u dogovoru sa svojim roditeljima, djevojčicu uzeo iz njene porodične kuće i odvezao na područje susjedne Srbije – navode iz Tužilaštva.

Kako dodaju nakon višednevnog intenzivnog postupanja Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH, u okviru kojeg je odmah uspostavljena operativna saradnja s INTERPOL-om i nadležnim organima Republike Srbije, osumnjičeni je s oduzetim djetetom ubrzo lociran na području te zemlje.

– Suočen s posljedicama istrage, u okviru koje je po preduzimanju hitnih radnji krivičnog gonjenja, slijedilo raspisivanje međunarodne potjernice, osumnjičeni je djevojčicu, posredstvom njegovih roditelja, vratio njenoj majci. Iako su ovim činom djelimično ublažene posljedice njegovog protivpravnog postupka, Tužilaštvo i policija nastavljaju istragu protiv M.M. zbog krivičnih djela nasilje u porodici i oduzimanje djeteta. Istragom Tužilaštva i dalje su istovremeno obuhvaćeni i njegovi roditelji, kao saizvršioci krivičnog djela oduzimanja djeteta – navode iz Tužilaštva.

Nezavisne

Nastavi čitati

Uncategorized

“SLUŠAJ ME KU*VO, JE*O TE ALEN ŠERANIĆ, koji te je doveo, zna on dobro ko je TIJANA KNEŽEVIĆ” (FOTO)

Fizički obračun dvije medicinske sestre u prijedorskom Domu za stara lica prema policijskoj izjavi Silvane Marič započeo je tako što ju je Tijana prvo verbalno provocirala riječima “Slušaj me kur*o, je*o te Alen Šeranić koji te je doveo, pozdravi ga od mene, zna on dobro ko je Tijana Knežević”, a potom je fizički napala i počela da je davi.

“MAKLJAŽA” U PRIJEDORU! Potukle se sestre u Domu za stara lica, REAGOVALA I POLICIJA I HITNA (FOTO)

Radnici Doma nisu prisustvovali samoj tuči, ali su čuli jasne udarce i zapomaganja, a prema izjavama svjedoka Tijana je ta koja je prošla sa povredama.
Ipak Marićeva tvrdi drugačije te je navela da ona predstavlja smetnju Kneževićevoj koja želi njeno radno mjesto nadzorne sestre.
“Doktorica me molila da ostanem na psihijatriji, onda sam joj rekla da ću potpisati na svoju odgovornost i ići na kućno liječenje jer sam samohrana majka”, izjavila je Silvana nakon pregleda na psihijatriji.

 

Ovo nipošto nije prvi skandal Silvane Marić, ali ni o njenoj koleginici Tijani radne kolege nemaju lijepo mišljenje, te jedna od njih tvrdi da je Knežević alkoholičarka.

“Ja radim preko 20 godina u toj ustanovi ne zna se koja gora. Ova ne da na sebe, postavljena za nadzornu sestru, ova druga Tijana teška alkoholičarka, makla ženu kojoj otac poginuo u ratu i koja radila 25 godina i postavljena, nijedna nije ok. Ovu Becner je*avao 5 godina, tukli se nema šta nisu radili, ovu sad dovela nova uprava. Većeg zla nema, nijedna ne valja, ta mala je alkoholičarka, ova neki vrh glumi pa kad se spoje. I jedna i druga su vraćene na posao od ponedjeljka, a šta drugo… Je*o ih konj i onaj ko ih je doveo.

Dom za stara lica u Prijedoru, njegova uprava i Ministarstvo svakako bi trebalo da se pozabave činjenicom da na ovako osjetljivo mjesto zapošljavaju u najmanju ruku degutantan kadar, od kojih neki prema vlastitom priznanju imaju psihičkih problema, drugi problem sa alkoholom, a prema našim saznanjima i šefica računovodstva koja je skupa sa bivšim direktorom učestvovala u kriminalnim radnjama, a i dalje je zaposlena ima spornu diplomu privatnog fakulteta.

Nastavi čitati

Hronika

BORBA ZA ŽIVOT DJEČAKA (10)! Sumnja se da je svemu “kumovao” TikTok izazov

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć na Novom Beogradu, teško je povrijeđen dječak (10), a ljekari u Urgentnom centru sada mu se bore za život.

Prema riječima očevidaca, djeca iz kraja su se često igrala u toj ulici.

Prodavačica iz butika kaže da postoji mogućnost da je u pitanju bio opasni TikTok izazov. Sumnje da je to u pitanju podgrijeva način ponašanja grupe dječaka sa kojom je u društvu bio dječak koji je nažalost udaren kolima.

Nesreća na Novom Beogradu se dogodila tako što su se djeca igrala na način da su pretrčavali ulicu lijevo – desno. Poslije kraće međusobne prepirke, dječak (10) je uzeo od druga 200 dinara, a zatim pokušao da pobjegne trotinetom. U tom trenutku naišlo je vozilo “pežo”, kojim je upravljala žena i udarilo dječaka.

Pojavom TikToka na našim prostorima, krenuo je niz opasnih izazova, a među njima i jedan gdje djeca bacaju sitan predmet na put, a zatim kada vide da dolaze kola istrčavaju ispred njih pod izgovorom da hoće da dohvate bačeni predmet.

Slična situacija se desila u Novom Sadu
Takva jedna strašna situacija desila se u Novom Sadu prošle godine, u blizini novosadske osnovne škole. Upućeno je upozorenje roditeljima, a čitav slučaj prijavljen policiji.

Takođe, još jedan TikTok izazov postojao je prije par godina, gdje su učenici osnovnih škola u Srbiji, pretrčavali ulicu kada se upali crveno svetlo za pješake, a zeleno za vozače, i na taj način ugrožavali sopstvene živote.

Nastavi čitati

Aktuelno