Connect with us

Region

TUŽILAŠTVO FORMIRALO PREDMET nakon prijema na VMA dvanaestoro teško alkoholisane djece

Nakon saznanja iz medija da je tokom prošle noći u Vojnomedicinsku akademiju primljeno dvanaestoro djece u teškom alkoholisanom stanju, Više javno tužilaštvo formiralo je predmet radi utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja.

Kako se navodi u saopštenju, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović naložio je da se identifikuju odgovorni i da se u saradnji sa policijom utvrde okolnosti ovog slučaja.

Nakon toga, dodaje se, biće donesena odluka o kvalifikaciji krivičnog djela i procesuiranju učinilaca.

O ishodu prikupljenih obavješenja Više javno tužilaštvo će blagovremeno obavijestiti javnost, zaključuje se u saopštenju.

Doktor Hitne pomoći VMA, primarijus dr Ivan Leković rekao je da zabrinjava broj primnjenih alkoholisanih lica kojih je bilo 26, a posebno je zabrinjavajuće što su od toga dvanaestoro bila djeca mlađa od 15 godina.

“Oni su bili u teškom alkoholisanom stanju do čak 2,8 promila alkohola. To je ozbiljno stanje. Zabrinjava činjenica da maloljetna lica dolaze u tako teškom stanju “rekao je doktor Leković.

RTRS

Region

STIŽU SLIKE IZ LEPOSAVIĆA! Srbi razvili TROBOJKU, proslavljaju Svetog Vasilija (FOTO)

U Leposaviću danas se obilježava opštinska i hramovna slava Sveti Vasilije Ostroški, pri čemu veliki broj vjernika nosi srpsku zastavu.

Građani su razvili veliku srpsku trobojku i u koloni prošetali gradskim ulicama.

Okupljeni su nosili ikone Svetog Vasilija, a mnogi su obukli tradicionalnu odjeću.

U petak je ilegalno izabrani gradonačelnik opštine Leposavić Ljuljzim Hetemi zabranio da se u toj opštini postave srpske zastave za praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Hetemi je jedan od četvorice takozvanih gradonačelnika koji su na tu funkciju postavljeni nakon lokalnih izbora održanih u aprilu prošle godine, a koje su bojkotovali Srbi.

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača od ukupno 45.950 upisanih i od tada se na čelu četiri opštine na sjeveru KiM – Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, i u kojima Srbi čine 95 stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.

Nastavi čitati

Region

DINAR IZBAČEN IZ UPOTREBE! Na Kosmetu od danas transakcije samo u EVRIMA

Istekao je prelazni period koji je takozvana centralna banka u Prištini odredila za početak primjene uredbe kojom se zabranjuje upotreba dinara na Kosovu i Metohiji.

U Prištini su najavili da će od danas biti preduzete mjere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra, prenosi RTK.

U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mjere, ali su građani informisani o primjeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Komercijalne banke koje posluju na KiM dobile su instrukcije da otvore nove filijale na sjeveru.

Kako je saopštila tzv. CBK, poslije 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gdje u pokrajini moraju da se obavljaju u evrima.

– Druge valute osim evra, mogu da se koriste kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti – navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, upitan prije nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da je tzv. CBK ta koja odlučuje o takvim pitanjima, a ne izvršna vlast.

Uredba tzv. CBK o zabrani upotrebe dinara u gotovinskim transakcijama na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara.

Iz vlade u Prištini tada su pozvali centralnu banku da dozvoli tranzitni period za građane koji koriste dinare kako bi se prilagodili novim propisima.

U Briselu će sljedeće nedjelje biti održana sedma po redu runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje će, kako je najavio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, glavna tema ponovo biti “jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski platni promet na Kosovu i Metohiji”.

Petković je istakao da odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji ugrožava opstanak srpskog naroda u pokrajini i dovodi u pitanje funkcionisanje i postojanje svih srpskih institucija.

– Ovo će biti sedmi po redu sastanak u Briselu povodom odluke Prištine da ukine dinar na Kosovu i Metohiji, ali su nažalost svi dosadašnji sastanci pokazali da ne postoji realan pristup, ali ni politička volja Prištine da se ovaj problem riješi – naglasio je Petković.

Dodao je da je Beograd do sada iznio niz konkretnih prijedloga, koje je druga strana odbila i da je sva odgovornost za rješavanje ove situacije na Prištini, koja je i jedini krivac za izazivanje krize.

RTS

Nastavi čitati

Region

MEDOJEVIĆ “Spajić ZABIJA NOŽ U LEĐA SRBIJI, Srbima i SPC”

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi glasanjem za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, izjavio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

– Spajić, koji je u Crnu Goru došao preko SPC, koga niko u Crnoj Gori nije znao, sada zabija nož u leđa Srbiji, srpskom narodu i SPC glasanjem za rezoluciju čiji je jedini cilj da nametnu kolektivnu istorijsku odgovornost srpskom narodu i SPC za zločine u Srebrenici – naveo je Medojević u pisanoj izjavi.

On smatra da jedini racionalan politički odgovor Srba u Crnoj Gori otkazivanje povjerenja Vladi.

Spajić je juče u Skupštini tokom premijerskog sata saopštio da će njegova Vlada podržati predloženu rezoluciju o Srebrenici.

Nastavi čitati

Aktuelno