Connect with us

Banjaluka

BANJALUKA JE ZA BEOGRAĐANE TOP DESTINACIJA! Raznovrsna i bogata ponuda privlači turiste

Turistička organizacija grada Banjaluka predstavila je na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu svoju raznovrsnu i bogatu turističku ponudu, za koju vlada veliko interesovanje, rekao je Srni samostalni stručni saradnik gradske Turističke organizacije Mladen Šukalo.

Šukalo je naveo da Turistika organizacija Banjaluka već tradiconalno učestvuje na sajmu turizma u Beogradu, koji je jedan od najvećih regionalnih sajmova turizma, a ove godine ima svoj samostalni štand.

“Predstavili smo turisitčku ponudu i potencijale grada Banjaluka i mogu reći da vlada veliko interesovanje za našu destinaciju”, istakao je Šukalo.

On je ukazao da je jako bitno da Turistička organizacija Banjaluka uspostavi kontakte sa tur operatorima, organizatorima putovanja, gdje se praktično promoviše grad Banjaluka i inicira da se Banjaluka kao turistička destinacija nađe u njihovim programima putovanja.

“Beogradski sajam jedan je od sajmova gdje dolazi najviše posjetilaca u cijelom regionu i sigurno da je to prilika i za kontakte sa klijentima i informisanje građana Beograda i Srbije o našoj destinaciji”, rekao je Šukalo.

On je naglasio da je fokus turističke ponude Banjaluke razgledanje grada, upoznavanje sa najvećim znamenitostima kao što je Tvrđava Kastel, uži centar, izleti kao u Trapistički samostan, spomenici, poznato izletište Banj brdo, gdje se nalazi i panoramska tačka, jedan od najljepših pogleda.

Prema njegovim riječima, tu je i etno-selo Ljubačevo, svojevsrni muzej na otvorenom sa više od 40 tradicionalnih objekata i više od 6.000 eksponata, zatim Krupa na Vrbasu, manastir Krupa, slapovi, vodenice, manastir Gomionica.

Šukalo je izdvojo i animacije koje se uz pomoć kulturno-umjentičkog društva organizuju u potkozarskom selu Piskavica, gdje gosti i turisti mogu da upoznaju lokalni kulturni identitet.

On je ukazao da je Banjaluka jedan od gradova sa možda najvećim brojem događaja u BiH, a ne samo u Republici Srpskoj, što takođe privlači mnoge posjetioce.

“Tu su i određene aktivnosti, posebno tokom ljetnjih mjeseci, kao što su, prije svega, aktivnosti na divljim vodama, rafting kao najatraktivniji. Promovišemo i nadolazeće novo, već treće po redu, Svjetsko prvenstvo u raftingu koje će biti održano u Banjaluci u maju”, rekao je Šukalo.

On je ukazao i na druge aktivnosti na otvorenom, kao što su pješačenje, biciklizam, paraglajding, ali i vožnja i upoznavanje grada sa rijeke Vrbas putem jedinstvenog i autentičnog čamca “dajaka”.

Šukalo je rekao da, nažalost, Banjaluka nema dovoljo kapaciteta za ozbiljni razvoj kongresnog turizma, ali da se nada da će se to promijeniti izgradnjom i otvaranjem Kongresnog centra u sklopu aneksa hotela “Palas”.

On je napomenuo da se na određenim nivoima dešavaju kongresi i drugi sastanci, a kada Banjaluka poveća svoje kapacitete, onda se može govoriti i o nekom ozbiljnijem razvoju “majs turizma”, odnosno poslovnog turizma u Banjaluci.

Turistička ponuda Republike Srpske ove godine je prvi put na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu objedinjena na jednoj lokaciji, odnosno 10 izlagača iz Srpske na prostoru od 326 metara kvadratnih predstavili su ljepote i ponudu Republike svim posjetiocima Beogradskog sajma.

Banjaluka

GRADONAČELNIK BODRIO “BORAC”! Uprkos porazu TITULA JE NAŠA (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković večeras je bodrio Borac.
-Uprkos porazu, osvojio je titulu, ostvario najveći napredak i sve Banjalučane učinio ponosnim. Aj Borac, napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ ODGOVORIO ŠOBOTU “On priča o parkingu, neka pogleda UKC”

Šobot bi da se bavi saobraćajem u gradu, a nisu za mandat riješili problem parkiranja na UKC-u.

Rekao je ovo Bojan Kresojević, gradski menadžer komentarišući izjavu dr Nikole Šobota da je potrebno riješiti problem putne infrastrukture i gužve u gradu.

“Dr Šobot nije vidio da je skupštinska većina glasala protiv: saobraćajnice u Debeljacima, Motikama, Česmi, Priječanima, Kuljanima i Šargovcu. U junu mjesecu će biti 4 godine od početka izgradnje garaže na UKC-u, gdje za jedan mandat nisu bili sposobni da izgrade parking garažu ni za više od 50 miliona KM. Kada ne mogu riješiti saobraćajni problem da jednom hektaru za četiri godine, kako misli riješiti za cijeli grad površine 130.000 hektara? Za razliku od rukovodstva dr Šobota aktuelna gradska administracija će za manje od 50 miliona KM realizovati sve kapitalne projekte i to za period kraći od 4 godine”, naveo je Kresojević u objavi na fejsbuku.

Nastavi čitati

Banjaluka

OVOG VIKENDA SJAJNA ZABAVA U BANJALUCI! Već sutra se pridružite karnevalskoj žurci na otvorenom

Pripreme za treće izdanje Međunarodnog banjalučkog karnevala su u završnoj fazi, a već od sutra svi posjetioci moći će uživati u sjajnoj zabavi na ulicama Banje Luke.

Pridružite se i već sutra, 24. maja od 19.30 časova budite dio karnevalske žurke na otvorenom. Okupljanje je predviđeno kod govornice na Trgu Krajine, a potom će se karnevalisti kretati kroz Gajevu i Gospodsku ulicu prema „Parkiću“, gdje sve posjetioce očekuje fenomenalna zabava uz nastupe di-džejeva.

Svakako ne zaboravite da je centralni događaj ovogodišnjeg karnevala zakazan za subotu, 25. maj sa početkom u 18.00 časova. Velika karnevalska povorka kretaće se od Narodnog pozorišta Republike Srpske prema Trgu Krajine, gdje vas ove godine očekuje pravi spektakl uz plesačice brazilske sambe i performans „Mirror Crew“. Nakon nastupa karnevalskih grupa uslijediće i koncert grupe „Cubalkanika“.

Nedjelja, 26. maj rezervisana je za dječiji karneval, koji će biti održan kod fontane u Parku „Mladen Stojanović“ sa početkom u 11.00 časova. Preko 600 naših mališana obučenih u kreativne kostime zasigurno će učiniti da i ovo proljeće bude nezaboravno.

Pridružite se jer sve posjetioce ovog vikenda očekuje mnogo smijeha, druženja, pjesme i dobre zabave, a ljepota,raznolikost i šarolikost plesnih kostima svakako će uljepšati ovu jedinstvenu turističku manifestaciju.

Izložba karnevalskih fotografija u Staklencu

Osim toga ove godine u Muzičkom paviljonu „Staklenac“ u subotu, 25. maja u 17.00 časova biće organizovana i izložba karnevalskih fotografija slovenačkog fotografa Janka Levaniča iz Ptuja.

Naime, Levanič je godinama fotografisao karnevalske grupe iz Ptuja na njihovim nastupima širom Evrope, te će na izložbi predstaviti 14 etnografskih maski iz Ptuja, kao i zanimljive karnevalske fotografije.

Nastavi čitati

Aktuelno