Connect with us

Svijet

UMJETNA INTELIGENCIJA ULAZI U ŠKOLE, roditelji brinu! “Izgleda kao SCENA IZ HORORA”

Od 2019. godine učenici osnovne škole Jinhua Xiaoshun u istočnoj Kini nisu započinjali nastavu otvaranjem udžbenika, već stavljanjem traka za glavu na glavu.

Trake za glavu razvila je nova kompanija BrainCo Inc. iz Somervillea, SAD, i koriste tri elektrode – jednu na čelu i dvije iza ušiju – da otkriju električnu aktivnost u mozgu i pošalju podatke na nastavnikov kompjuter. Softver generiše upozorenja u realnom vremenu o nivoima pažnje učenika i pruža analizu na kraju svake lekcije.

Pilot projekat, osmišljen da pomogne nastavnicima da prate i poboljšaju pažnju učenika, nudi uvid u bum veštačke inteligencije u učionicama širom Kine. Nastavnici kažu da bilježe pozitivne rezultate otkako su počeli koristiti umjetnu inteligenciju u svojim učionicama, piše Wall Street Journal.


“Nastavnici jasno znaju ko je uključen, a ko nije. To im koristi,” kaže Max Newlon iz start-up BrainCo Inc.
Međutim, otkako se društvenim mrežama proširio snimak male kineske djece u učionici, mnogi su izrazili svoje negodovanje.

“Ovo je zadiranje u privatnost, želim da moje dijete bude dijete”, “Nisam siguran zašto to rade”, “Izgleda kao početna scena sci-fi horora”, “Ovo je prokletstvo. Djeca gube kreativnost i nevinost. Ako odrastaju okruženi robotima, i ona će se jednog dana pretvoriti u njih”, neka su mišljenja.

Treba napomenuti da se u Kini ovaj eksperiment provodi uz dozvolu roditelja. I kažu da vide poboljšanu disciplinu i fokus kod djece.

Svijet

RASTU TENZIJE! Tusk poručio da Poljska NASTAVLJA JAČANJE istočne granice

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da Poljska nastavlja jačanje istočne granice, pošto se zemlja suočava sa rastućim “hibridnim ratom” u vezi sa ilegalnom migracijom iz Bjelorusije.

Tusk nije iznio detalje o planiranim akcijama, niti o sredstvima koja će biti izdvojena, ali je rekao da, kada je u pitanju bezbjednost Poljske, “neće biti ograničenja”.

“Poljsko-bjeloruska granica je jedinstveno mjesto zbog pritiska ilegalne migracije. U stvari, imamo posla sa napredujućim hibridnim ratom”, rekao je premijer tokom obilaska granice i susreta sa vojnicima i stražarima.
On je dodao da nema sumnje da “zemlja sa sve agresivnijim namjerama prema Poljskoj, kao što je Bjelorusija, učestvuje u organizovanju ove prakse na poljskoj granici”.

Tusk je rekao da će nova utvrđenja biti duž “cijele istočne granice” i da bi mogla da zahvate i Ukrajinu i Rusiju, ali nije iznio detalje.

Prethodna vlada Poljske i EU optužili su Bjelorusiju 2021. godine da je organizovala protok migranata da bi izvršila pritisak na Uniju zbog sankcija koje je Brisel uveo Minsku. Bjelorusija je negirala optužbe.
Od tada su nastavljeni pokušaji prelaska granice, a brojevi variraju u zavisnosti od vremenskih prilika. Poljski graničari navode da se trenutno dnevno dešava oko 300 pokušaja ilegalnog prelaska.

Prethodna Vlada podigla je ogradu na poljsko-bjeloruskoj granici u dužini od preko 180 kilometara i visine 5,5 metara da bi se zaštitila od ilegalnih migracija. Zaštita je dopunjena sistemom kamera i senzora koji nadgledaju granicu.

Nastavi čitati

Svijet

SVEMU PRETHODIO INCIDENT! Sa Evrovizije izbačen predstavnik Holandije

Holandski umjetnik Just Klejn neće učestvovati u velikom finalu ovogodišnjeg takmičenja za Pjesmu Evrovizije.

Švedska policija je istražila pritužbu žene članice produkcijske ekipe nakon incidenta poslije njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak uveče.

“Želimo da jasno stavimo do znanja da, suprotno nekim medijskim izvještajima i spekulacijama na društvenim mrežama, ovaj incident nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju na našem događaju i posvećeni smo obezbeđivanju bezbjednog radnog okruženja za svo osoblje na takmičenju. U svjetlu ovoga, ponašanje Just Klejna prema članu tima smatra se kršenjem pravila takmičenja”, navodi EBU.

Pjesme Evrovizije sada će se nastaviti sa 25 pjesama koje učestvuju u finalu.

Nastavi čitati

Svijet

VEČERAS FINALE EVROVIZIJE! Mjere bezbjednosti podignute na maksimum

Švedski grad Malme, domaćin ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, priprema se za večerašnje veliko finale u kojem će učestvovati 26 takmičara uz pojačane mjere bezbjednosti zbog protesta zbog učešća Izraela na toj manifestaciji.

Ovogodišnje 68. takmičenje prate protesti na ulicama Malmea na kojima se poziva da Izrael bude isključen sa Evrovizije zbog invazije na Pojas Gaze, prenosi Rojters.

Prema kladionicama, najveći favorit je predstavnik Hrvatske Bejbi Lazanja, čije je pravo ime Marko Purišić (28) sa pesmom “Rim Tim Tagi Dim”.

Izraelska pevačica Eden Golan (20) i njena pesma “Hurricane” takođe je, prema kladionicama, jedan od vodećih kandidata za pobjedu.

Na listi favorita su i Švajcarska, Francuska, Holandija, Italija, Ukrajina, Irska i Švedska. Srbiju predstavlja Teja Dora sa pesmom “Ramonda” i ona će, prema najavi, nastupiti pod rednim brojem 16.

Procjenjuje se da je takmičenje u Malmeu privuklo oko 100.000 posjetilaca.

Organizatori Evrovizije nisu ispunili pozive da se Izrael isključi zbog vojne operacije u Pojasu Gaze, navodeći da je takmičenje nepolitičko. Demonstranti su se žalili na dvostruke standarde jer je Rusiji bilo zabranjeno učešće na Evroviziji 2022. godine zbog napada na Ukrajinu, piše Tanjug.

Nastavi čitati

Aktuelno