Connect with us

Društvo

ŠULIĆ NE ODUSTAJE OD BORBE SA PEKARIMA ” Razlike u cijeni hljeba su bez osnova”

Hljeb u Banjaluci skuplji je i do 70 feninga u odnosu na ostale krajeve Republike Srpske. Nastavićemo pregovore sa pekarima, ali uporedo idemo u donošenje dvije uredbe da bismo uveli red u cijene osnovnih životnih namirnica, rekao je u intervjuu “Glasu Srpske ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić.

Pojasnio je da će uskoro, i to u prvoj polovini marta, donijeti uredbu kojom će ograničiti cijenu osnovnog hljeba, ali i da planiraju izmjene propisa kada je riječ o ostalim osnovnim životnim namirnicama.

– Ta uredba će biti dorađena, odnosno na listi će se naći još neki artikli na koje je marža ograničena – rekao je Šulić, koji se osvrnuo i na oblast turizma te podsjetio da u republičkom budžetu za ovu godinu trenutno nije predviđen novac za turističke vaučere, ali da će razgovarati sa nadležnima da bi ta pogodnost opet bila dostupna građanima Srpske.

GLAS: Kako komentarišete ponašanje pekara, s obzirom na to da nisu pristali na dogovor o cijeni hljeba?

ŠULIĆ: Nismo našli zajedničko rješenje ali smo vidjeli da su pekari spremni da nastavimo razgovore. Mi ćemo se kretati u zacrtanim zakonskim okvirima, što se tiče određenih uredbi i cijene hljeba, ali ćemo nastaviti da pregovaramo sa predstavnicima pekarske industrije. Cijena hljeba u Banjaluci i banjalučkoj regiji je 60-70 feninga viša u odnosu na druge krajeve Srpske. Nastavićemo da radimo ono što je u našoj nadležnosti, ali ne odustajemo ni od razgovora. Nadam se da ćemo u narednim sedmicama ponovo razgovarati da bismo našli neko kompromisno rješenje.

GLAS: Za kojim sve izmjenama propisa poseže resor trgovine, kada je u pitanju uredba koja se tiče ograničavanja marže na osnovne životne namirnice?

ŠULIĆ: Ova uredba će biti dorađena sa još nekim artiklima, a dodatno će pojasniti i koji su tačno artikli obuhvaćeni. Na primjer za ulje, znaće se tačno koje ulje pripada uredbi, jer do sada je bilo konfuzije na terenu kad je u pitanju primjena same uredbe. Na taj način želimo dodatno da pojasnimo sve te stvari. Pokušavamo da nađemo i način da se u tu uredbu, na zahtjev potrošača, ubacimo i meso. Velike količine mesa se, nažalost, u BiH i Srpsku i dalje uvozi sa strane, tako da postoji tu dosta proceduralnih grešaka i prostora za manipulaciju. Ali, pokušaćemo. Ono što je definitivno i što treba često da ističemo jeste to da je Srpska i sa ovim cijenama, bez dodatnih aktivnosti Vlade, najjeftinija. I u BiH, i u regionu.

GLAS: Da li će turistički vaučeri ove godine biti u opticaju?

ŠULIĆ: Razgovarali smo sa Udruženjem hotelijera, prvenstveno sa malim hotelijerima, koji su iznijeli važnost primjene turističkih vaučera u Srpskoj. Trenutno nisu stavljeni u budžet kao kategorija, ali ćemo u nekom narednom periodu razgovarati o mogućnostima, da li u ovoj ili sljedećoj godini, da turistički vaučeri budu vraćeni. Sektor turizma se oporavio. Iza nas je rekordna godina bez turističkih vaučera. Sigurno je da bi ukupan broj noćenja bio i veći, ali aktivnosti ministarstva ne vežu se samo za vaučere. Oni su usmjereni i na promociju, dolazak novih gostiju, rad na zakonodavnim okvirima koji će olakšati poslovanje turističke zajednice i to je evidentirano kroz rast broja noćenja od skoro osam odsto i broja dolazaka od skoro deset odsto u prethodnoj godini.

GLAS: Kako ocjenjujete sajam turizma, koji je održan u Beogradu, a na kojem se predstavila i Srpska?

ŠULIĆ: Srpska je prvi put bila na jednom mjestu, svih deset izlagača, i to u “Ulici Republike Srpske” koja se prostirala na 500 kvadratnih metara sajma. Prvi put je štand Republike Srpske posjetio sami državni vrh Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, koji je bio tamo na danu otvaranja. Radili smo dosta sa tur-operaterima, turistički radnici koji su radili promocije svojih turističkih destinacija imali su izuzetno posjećene štandove. Imali smo dosta bilateralnih sastanaka, ja sam se sastao sa ministrom turizma Crne Gore, takođe i sa ministrom turizma Srbije. Intenzivirali smo i saradnju sa grčkom turističkom organizacijom, a šlagvort na sve je sastanak sa ministrom ekonomije i turizma jedne egzotične zemlje – Sao Tome i Principe. Više od 45.000 posjetilaca je bilo na samom sajmu, a mnogi od njih su bili i na našem štandu, tako da možemo zaključiti da smo uspješno obavili ovu sajamsku manifestaciju.

GLAS: Kakva su očekivanja od sajma turizma, koji u petak počinje u Banjaluci?

ŠULIĆ: Imam velika očekivanja od sajma turizma, koji se već četvrtu godinu zaredom održava u Srpskoj. Biće dosta izlagača iz regiona i svijeta. Očekujem veliki broj posjetilaca i siguran sam da će se iz godine u godinu sajam dodatno razvijati i da ćemo ga stavljati u rang, ako ne evropskih i svjetskih sajmova, onda svakako da bude jedan od najboljih regionalnih sajmova turizma.

Taksa

GLAS: Možete li izdvojiti joše neke od planova za naredni period?

ŠULIĆ: Pripremamo Zakon o boravišnoj taksi, koji će biti usvojen do polovine ove godine, a primjena bi trebalo da počne od 1. januara 2025. godine. Takođe su u pripremi razni pravilnici, načini na koji će biti definisana podzakonska akta koja su u saglasnosti sa radom ministarstva. Očekujemo sastanak sa rafterima o pripremi sezone za rafting, pripremu ljetne sezone na Jahorini. Ova sezona za nas je sezona zdravstvenog turizma. Radićemo niz promotivnih aktivnosti sa Ministarstvom zdravlja na privlačenju turista koji dolaze ovdje iz zdravstvenih razloga. Aktivno ćemo učestvovati i na forumima, jedan od prvih je “Jahorina ekonomski forum”, koji će u fokusu imati digitalizaciju turizma. Očekujemo da ćemo u ovoj godini implementirati centralni informacioni sistem.
Glas Srpske

Društvo

ZASTRAŠUJUĆA ČINJENICA! Srpska tri decenije bez imunologa, uskoro dobija dva

Republika Srpska već tri decenije nema niti jednog imunuloga zbog čega je otežano liječenje pacijenata koji boluju od autoimunih bolesti. Međutim, nadležni uvjeravaju da će se trenutno stanje ubrzo promijeniti.

Neke od pomenutih bolesti su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus, Hronova bolest, multipla skleroza, dijabetes tip 1, Hašimoto sindrom, reumatska polimialgija, psorijaza, celijaklija, Sjögrenov sindrom, autoimuni hepatitis i druge.

Direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić kaže kako će ova ustanova uskoro dobiti dva imunologa. Dva ljekara su, dodaje on, na specijalizaciji iz imunologije.

„Mi imamo specijalističku ambulantu za reumatologiju. Imamo reumatologa. Oblast imunologije bila je adekvatno i kvalitetno ‘pokrivena’. To nikada nije sporno. Mi mislimo da smo državetina, ali smo zapravo mali i tačno znamo šta nam treba. Nama treba svega par imunologa“, rekao je Đajić.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić kaže da ova visokoškolska ustanova radi na tome da dobije imunologe. On ističe da su dva ljekara koja su nedavno završila Medicinski fakultet izabrala upravo imunologiju kao specijalizaciju.

„U narednim godinama ćemo dobiti imunologa. Ipak, to nije pitanje za mene, nego za rukovodioce zdravstvenih ustanova. Zašto nemaju potrebu za imunolozima? Na medicinskom fakultetu imunolozi svakako trebaju. Izaći će klinička spacijalizacija i mi ćemo to imati, ali će za to trebati najmanje četiri godine“, kazao je Škrbić.

Predsjednica Saveza za rijetke bolesti Srpske Biljana Kotur kaže kako ne zna zašto Srpska nema imunologa, ali zna da ga mnogi pacijenti trebaju.

„Nekoliko puta su me kontaktirali i tražili imunologa, ali nisam mogla da im pomognem. Sigurno je da postoji potreba. Postoje rijetke imunološke bolesti zbog kojih bi nam trebao imunolog, ali ga nemamo“, rekla je Kotur.

Iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske ističu da zdravstene ustanove zapošljavaju radnike u skladu sa potrebama za određenim kadrom i mogućnostima, kao i da doktori imaju mogućnosti specijalizacije i supspecijalizacije.

„Pravilnikom o planu i programu specijalizacija i supspecijalizacija propisane su specijalizacije alergologija i klinička imunologija u trajanju od pet godina, kao i imunologija, takođe u trajanju od pet godina. Godišnjim planom specijalizacija i supspecijalizacija za 2022. godinu odobrene su dvije specijalizacije iz imunologije za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske“, kažu iz resora zdravstva.

Ukoliko se neki pregled ne može obaviti u Republici Srpskoj, osiguranici imaju mogućnost da se, na prijedlog Univerzitetskog-kliničkog centra, liječe u zdravstvenim ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond ima potpisan ugovor, kao što je slučaj sa Srbijom. U tom slučaju neophodan je prijedlog UKC RS koji razmatra i stručna komisija Fonda i osiguranik sa rješenjem Fonda ima mogućnost da se liječi u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Ukoliko je oslobođen plaćanja participacije sa rješenjem Fonda ne plaća, a ukoliko je riječ o kategoriji koja nije oslobođena plaćanja participacije, učestvuje u troškovima liječenja deset odsto, piše MojaHercegovina.

Nastavi čitati

Društvo

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE SRPSKE IMA PLAN! “Posao za 27.000 radnika”

Sa biroa u ovoj godini, prema planovima republičkog Zavoda za zapošljavanje, biće zaposleno oko 27.000 lica, dok, s druge strane, poslodavci tvrde da Srpska nema toliko stvarno nezaposlenih građana.

U objavljenom nacrtu plana o smjernicama politike tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za 2024. godinu navedeno je da će se Zavod na zapošljavanje RS u ovoj godini fokusirati na programe usmjerene na zapošljavanje nezaposlenih lica u privredi i privatnom sektoru kao i na zapošljavanje teško zapošljivih i ranjivih kategorija nezaposlenih.

– Posebna pažnja biće posvećena pripremama za dolazeći program “Garancija za mlade” čiji pilot projekat se očekuje u 2026. godini na području filijale Prijedor, kao i zapošljavanju ciljnih grupa u skladu sa zahtjevima Svjetske banke kroz “Drugi projekat podrške zapošljavanju” čija je vrijednost u Srpskoj za period 2023 – 2026. godine 14 miliona evra – navedeno je u pomenutom dokumentu.

U istom dokumentu navedeno je i da je posredničkom funkcijom Zavoda za zapošljavanje i mjerama aktivne politike planirano u ovoj godini zapošljavanje 27.000 nezaposlenih širom Srpske.

– Nastavićemo sa prilagođavanjem svoje usluge korisnicima u skladu sa promjenama na tržištu rada, raspoloživosti (ne)kvalifikovane radne snage i neophodnostima usklađivanja kompetencija nezaposlenih sa potrebama tržišta rada – stoji u planovima republičkog Zavoda za zapošljavanje.

Osim toga, navode da će raditi na unapređenju funkcije posredovanja u zapošljavanju putem platforme “Berza rada”, na kojoj mogućnost registracije imaju poslodavci i nezaposlena lica, ali i lica koja traže promjenu zaposlenja.

– Poslodavci imaju mogućnost objave oglasa, a nezaposlena lica mogućnost da objave biografiju koju mogu pregledati samo registrovani poslodavci koji mogu direktno kontaktirati sa nezaposlenim licima ili putem nadležnog biroa i na taj način bi funkcionisalo onlajn posredovanje – navodi Zavod za zapošljavanje.

S druge strane, u Uniji poslodavaca RS tvrde da evidencija Zavoda za zapošljavanje ne prikazuje realno stanje o pitanju nezaposlenih u Srpskoj.

– To su vjerovatno ljudi koji sami dolaze i odlaze sa biroa. Evidentno je da Zavod za zapošljavanje u svojim aktivnostima briše dio onih ljudi sa biroa koji, realno, i ne treba da budu na evidenciji. Ti brojevi o kojima oni govore su nerealni. Nema toliko nezaposlenih u Srpskoj koliko oni navode. Ne znam gdje vide 27.000 nezaposlenih – upitao je potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

On je za “Glas Srpske” naglasio da bi Zavod za zapošljavanje trebalo da se fokusira na spisak ljudi na biroima u Srpskoj, odnosno da taj spisak detaljno prekontroliše.

– Taj spisak potrebno je očistiti od neaktivnih tražilaca posla. Takođe, oni treba da se počnu baviti prekvalifikacijama radnika iz niskoakumulativnih grana privrede u zanimanja koje su bolje plaćena. Jedan od primjera je i prekvalifikacija obućara u zavarivače. Dva najvažnija zadatka Zavoda za zapošljavanje RS su prekvalifikacija i čišćenje spiskova lica koja su na birou – zaključio je Trivić.

Statistika
Sa evidencija zavoda za zapošljavanje Srpske, FBiH te Brčko distrikta u 2023. godini zaposlena su 99.004 lica.

– Broj zaposlenih sa evidencije u odnosu na 2022. godinu manji je za 13.755 lica ili 12,2 odsto – navedeno je u nacrtu plana o smjernicama politike tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za 2024. godinu.

U FBiH su u 2023. godini zaposlena 75.252 lica, što je za devet odsto manje u odnosu na 2022, dok je u Republici Srpskoj zaposleno 22.187 lica ili 18,3 odsto manje u odnosu na godinu ranije. U Brčko distriktu BiH lani je zaposleno 1.565 lica sa biroa, što je za 22,7 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno sa mjestimičnom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) će u većini krajeva biti pretežno oblačno, ponegdje sa kišom.

Ujutro će biti magle po kotlinama i uz rijeke, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku i sjeveroistoku tokom dana biće uglavnom sunčano, a u južnim predjelima mogući su pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren, istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini uglavnom južnih smjerova.

Jutarnja temperatura vazduha biće do sedam do 13, u višim predjelima od četiri, a najviša dnevna od 20 do 25, u višim predjelima od 14 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Aktuelno