Connect with us

Društvo

PRAVIMO LI OD DJECE BAHATE “BOGOVE”! Sve više prijetnji po školama u BiH

Nakon što je u posljednjih nekoliko dana u BiH, ali i regionu, zabilježeno nekoliko prijetećih poruka i dojava o bombi u školama, naši sagovornici ističu da ovi događaji pale alarme, te da cio sistem mora više da se posveti radu sa djecom, od roditelja pa sve do obrazovnih ustanova, te da smo, kako kažu, generalno propustili jednu ozbiljnu lekciju u vaspitanju djece.

Naime, kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao Vladimir Vasić, sociolog, u vaspitanju djece u današnje vrijeme previše se ide u pravcu povlađivanja.

“Malo smo se zanijeli u onom pravcu da djeca imaju pravo, da djeca imaju zaštitu, sve to stoji, i naravno da treba da imaju pravo, ali djeca moraju da imaju obavezu. Mi smo u pretjeranoj ljubavi prema djeci previdjeli da djeci treba autoritet sa mnogo ljubavi”, kazao je Vasić.
Kako je rekao, prije svega treba vratiti autoritet roditeljima, ali i autoritet vaspitno-obrazovnim ustanovama, jer sadašnja pretjerana drskost djece je samo posljedica u lancu vaspitanja i naravno, kako ističe Vasić, djeca su kolateralna šteta sistema u kojem mi danas živimo.

“Sada je totalni liberalizam, gdje je sve slobodno, sve je dozvoljeno djeci, ali to im sve ne koristi, te samim ti moramo obuzdati roditelje, jer sada imamo situacije da roditelji vaspitavaju ‘male bogove’, da vaspitavaju nedodirljive pojedinice, kojima nastavnik ne smije dati slabu ocjenu, ne smije se izreći neka kazna, a na taj način pravimo preduslov za ovo što nam se danas dešava”, kazao je Vasić i istakao da pretjerana blagonaklonost prema djeci dovodi do situacija koje su sada.

“S druge strane, ono što je jako opasno za našu djecu je to ko su im uzori. Vidimo da djeca danas žive u eri društvenih mreža, TikToka, Instagrama, i da se putem mreža nekontrolisano kao autoriteti, kao uzori, nameću ljudi sa upitnom prošlošću, kriminalci, rijaliti format, te samim tim djeca samo kopiraju”, kazao je Vasić.

Istakao je da primarni zadatak roditelja, ali i škola, mora biti vaspitanje djece jer, kako kaže, sve što se sada dešava, kada đaci šalju prijeteće poruke, donose noževe u škole, vuče temelje iz porodice.

“Sigurno je da bismo mogli da krivimo i sistem, i obrazovni sistem, ali sve kreće od porodice”, izričit je Vasić.

Kako je rekao, profesori i nastavnici su izgubili tradicionalnu vrijednost koju su ranije imali, te kako kaže, u ovom degradiranom sistemu vrijednosti to dolazi na naplatu.

“Zato su potrebne sistemske promjene koje je teško sprovesti na našim prostorima”, zaključio je Vasić.

Aleksandar Milić, psiholog, ističe da su ovakva dešavanja alarm za cijelo društvo te, kako kaže, zatajile su aktivnosti u školama i dodaje da uglavnom prevladavaju regresivne mjere, što kod djece izaziva otpor prema školama.

“U praksi imam djecu iz osnovne škole kada ih upućuju na dijagnostiku kod psihologa, psihijatra, a to je posljedica stalnih kažnjavanja, stalnih zapisivanja, stalnih gušenja”, kazao je Milić i dodao da se vrlo malo ističu pozitivne karakteristike djece.

“Ne može se kritikom i pasivnošću ništa postići. Škola nam je postala rizik kao izvor takvih ponašanja i otuda reakcije prema školi”, pojašnjava Milić i ističe da se očigledno ne radi u školama dovoljno.

“Djeci treba pomoći, jer mislim da smo kao društvo svi zakazali”, dodaje Milić i ističe da su djeca u ovakom sistemu sve više ugrožena i nesigurna.

Društvo

RAST VRŠNJAČKOG NASILJA ZA 27 ODSTO: Pet školaraca zadobilo teške povrede, jednog vršnjaci seksualno uznemiravali

U posljednjih pet godina bilježi se konstantan rast vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj, a samo u prošloj godini evidentiran je 61 slučaj, što je porast od preko 27 odsto u odnosu na godinu ranije.

Među maloljetnim žrtvama, 37 su bili učenici osnovne i 38 srednje škole.

Prema podacima MUP-a RS, prilikom vršnjačkog nasilja je pet maloljetnika zadobilo teže, a 47 lakše povrede, dok je 13 maloljetnika pretrpjelo psihičku bol. Pored toga, jedan maloljetnik je seksualno uznemiravan.

“U 2023. godini kao posljedica fizičkog nasilja, izvršena su 34 krivična djela što je porast od oko 26 odsto, a koja su počinila 48 maloljetnika nad svojih 40 vršnjaka. Tu spadaju pet krivičnih djela teška tjelesna povreda, 17 tjelesnih povreda, dva nasilnička ponašanja, jedno polno nasilje i devet ostalih krivičnih djela”, navodi se u izvještaju MUP-a RS za prošlu godinu.

Vršnjačko nasilje su počinila 92 maloljetnika (više za 24,3%), od kojih su 83 dječaka i devet djevojčica. Nasilje je izvršeno nad 75 vršnjaka (više za 25%), od kojih je 58 muškog i 17 ženskog pola.

“Povećanje prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u zadnjih pet godina je rezultat rada policije kroz preventivne kampanje koje su usmjerene na prevenciju društveno neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja i promociju pozitivnih stilova života mladih, koje MUP sprovodi u saradnji sa drugim subjektima u čijoj je nadležnosti zaštita djece i mladih, kao i samostalno”, ocjenjuju iz MUP-a RS.

Nastavi čitati

Društvo

S prosječnom platom u Srpskoj može da se PREŽIVI JEDVA POLA MJESECA

Sindikalna potrošačka korpa za mjesec april 2024. godine iznosi 2.613,11 KM i prosječna plata je pokriva sa 53,58 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.185 KM.

Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 650 KM, za prevoz 226 KM, nabavka odjeće i obuće koštala je 203 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva u aprilu mjesecu bilo potrebno izdvojiti 146 KM.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u aprilu mjesecu 2024. godine iznosi 1.400 KM i veća je za šest KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u martu mjesecu.

Najviša prosječna plata u Republici Srpskoj u aprilu mjesecu 2024. godine isplaćena je u oblasti finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.806 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 1.107 KM.

Niske prosječne plate u aprilu mjesecu 2024. godine primili su radnici zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.139 KM, oblasti saobraćaja i skladištenja 1.150 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.200 KM.

Nastavi čitati

Društvo

PRIMJENITE KAZNE IZ POSTOJEĆIH ZAKONA: Hitno reagovati zbog ubijanja žena

Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da se preduzmu hitni koraci ka suzbijanju negativnog trenda porasta ubistava žena u našoj državi, na način da se primijene postojeće zakonske norme, istakla je za “Nezavisne novine” pravnica Izabela Marković.

Inače, Markovićeva je na Pravnom fakultetu u Banjaluci nedavno odbranila master rad “Femicid – rodno zasnovano ubistvo žena”, koji je prvi stručni i naučni rad napisan o ovoj temi u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, u kojem se prvi put definiše femicid, kao takav, nije prošao u dalju proceduru, odlučili smo da provjerimo u kom pravcu je sada najbolje ići, te da li je potrebno uvoditi promjene u postojeće zakone.

Markovićeva podsjeća da naš Krivični zakonik propisuje krivično djelo teškog ubistva, iz kojeg možemo vidjeti da postoji mogućnost da se lišenje života žene, koje je motivisano mizoginijom ili nekim drugim sličnim razlozima, podvede pod ovo krivično djelo.

“Propisana je kazna zatvora najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Dakle, naš pravni okvir pruža adekvatnu zaštitu, međutim, u praksi to i nije slučaj”, ističe Markovićeva i dodaje da je postojeći krivičnopravni okvir adekvatan, ali problem nastaje u njegovoj primjeni.

“Analiza sudske prakse koju sam izvršila za potrebe izrade svog naučnog rada je pokazala da su mnogi slučajevi u kojima je žena ubijena iz bezobzirne osvete ili ljubomore, ili zato što je napustila učinioca djela, pravno kvalifikovani kao krivično djelo ubistvo, a ne kao teško ubistvo. U njihovim obrazloženjima se te činjenice ne vrednuju na adekvatan način prilikom odmjeravanja kazne, a u rijetkim slučajevima kada je primijenjena kvalifikacija teškog ubistva, izrečene su kazne bliže posebnom minimumu propisane kazne. To pokazuje da pravosudna zajednica još nema senzibilitet prema ovom obliku ubistva”, naglašava Markovićeva.

Prema njenim riječima, dok se u javnosti vodi polemika da li je femicid udar na tradicionalnu porodicu i na jezik, iza zatvorenih vrata se dešavaju monstruozni zločini širom naše države.

“Mislim da je krajnje vrijeme da pojedinci shvate da je potrebno da nam svima zajednički cilj bude iskorjenjivanje nasilja, te da trebamo zajednički insistirati na traženju adekvatnog odgovora na ovaj fenomen kroz reakciju nadležnih institucija”, istakla je Markovićeva.

Kako kaže, navedeni nacrt zakona je u javnosti naišao na osudu određenog broja udruženja, koja su svojom peticijom dovela do toga da se sa predloženim tekstom ne nastavi procedura usvajanja.

“Nakon što se to desilo, pojavile su se informacije da određena udruženja, koja su navedena kao potpisnici, tvrde da nikada nisu potpisali tu peticiju, odnosno da nisu znali šta tačno potpisuju. Smatram da je sljedeći korak da se ispita da li je neko zloupotrijebio ili falsifikovao potpise i pečate spornih udruženja, te, ako jeste, da se ta lica procesuiraju”, istakla je Markovićeva.

Podsjećamo, samo u ovom mjesecu su na stravičan način ubijene tri žene u BiH. Tako je 8. maja Refik Mujedinović (69) sjekirom ubio suprugu Halidu Mujedinović (63) iz Gradačca. Nakon toga je 14. maja Radomir Andrić (69) pištoljem usmrtio suprugu Milevu (61) kod Foče, a poslije samo nekoliko dana još jedan strašan zločin je zaprepastio sve, kada je Mujaga Čičkušić sjekirom ubio suprugu Amelu i dvoje djece. U sva tri slučaja, počinioci su izvršili samoubistvo.

Nastavi čitati

Aktuelno