Connect with us

Politika

NOVALIĆ NEĆE U ZATVOR! Kaže da ima “NEODLOŽNIH OBAVEZA”

Sud BiH još uvijek nije odlučio o molbi advokata presuđenog Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH, koji je u aferi “Respiratori” osuđen na četiri godine zatvora.

Njegovi advokati, podsjećamo, zatražili su odgađanje izvršenja kazne zatvora, koja je prema referentnom aktu Suda planirana za 6. mart. Naime, Novalić je u zatvor trebao još 29. februara, međutim referentni akt primio je kasnije, kako bi barem sedam dana odgodio put za Vojkoviće.

“Privatne obaveze”
Prema informacijama “Avaza”, Sud BiH sutra će odlučiti o njegovoj molbi, a Novalić je između ostalog u zahtjevu da mu se odgodio izvršavanje kazne naveo da “ima nezavršenih privatnih poslova u porodičnoj kompaniji, koji su neodloživi”?!

Osim toga, Novalićevi advokati u zahtjevu su naveli da će iskoristiti pravo da traže od Predsjedništva BiH da pomiluje osuđenog Novalića.

Međutim, sve je urađeno s ciljem da Novalić uopšte ne kroči nogom u Vojkoviće.

Kako saznaje pomenuti portal, Novalić je od advokata tražio da iskoriste sve pravne lijekove kako bi što duže ostao na slobodi.

To je vidljivo i iz molbe koja je poslana Sudu BiH. Prema izvorima iz ove pravosudne institucije Novalić u zahtjevu za odgađanjem izvršenja kazne naveo da će tražiti od Predsjedništva BiH i pravo na pomilovanje.

Mišljenje Suda BiH
Zahtjev za pomilovanje biće podnesen Ministarstvu pravde, koje će zatim tražiti mišljenje od Suda BiH, da bi zatim kompletna dokumentacija bila poslana Predsjedništvu BiH na izjašnjenje.

Do sada Predsjedništvo BiH nije se bavilo pomilovanjem optuženih za visoku korupciju, pa je teško očekivati da se Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović upuste u ovu vrstu avanture.

Osim toga, ono što je “Avaz” najavio prije mjesec dana, Novalićevi advokati uputiće vrlo brzo i apelaciju Ustavnom sudu BiH, kako bi ukazali na “povredu prava” na postupak koji je vođen pred Sudom BiH.

Politika

VUČIĆ I DODIK “Rezolucija o Srebrenici imaće KATASTROFALNE POSLJEDICE po odnose u BiH”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarali su o odnosima Srbije i Srpske i reakciji cjelokupnog srpskog naroda na moguće izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, pri čemu je Dodik upozorio Vučića da će donošenje te rezolucije imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH.

Vučić je obavijestio Dodika o naporima koje Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti.

Istovremeno, Dodik je informisao Vučića o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Srpske.

– Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. jun u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze – navedeno je na “Instagramu” Vučića.

U tekstu se dodaje da će se Srbija i Republika Srpska 23. maja /kada se očekuje glasanje o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN/, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda.

Srna

Nastavi čitati

Politika

OBJAVLJEN SPISAK GRADOVA KOJI ĆE ZA IZBORE IMATI SKENERE! Na spisku nema ni Banjaluke ni Prijedora!

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar ove godine, a ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekat, provešće se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Obrazlažući ovu odluku, iz Centralne izborne komisije BiH, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta.

“Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača”, pojasnili su iz CIK-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Delegacije Evropske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN-a.

Pored ove teme, iz CIK BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za učešće na lokalnim izborima, prenose Nezavisne.

“Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća ističe 25. maja u 16 časova”, napominju iz CIK-a.

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata dosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

“Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidovanje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina”, navode iz CIK-a BiH.

Kažu da su do današnjeg dana tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno da su osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište CIK-a BiH.

“CIK BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2024. godine”, dodali su.

Podsjećaju da se prijava za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose isključivo elektronski, putem online portala CIK BiH “e-izbori”, ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave lično u sjedište CIK-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

“Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stav (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke)”, naveli su iz Komisije.

Ova stavka je posebno važna zbog Srpske demokratske stranke (SDS), koja se prijavila na izbore, ali kojoj je bankovni račun ugašen zbog američkih sankcija.

Zbog toga, njihov nastup pod imenom SDS je neizvjestan.

Nastavi čitati

Politika

ONLAJN PRIJAVU za izbore do sada napravilo 290 STRANAKA I NEZAVISNIH KANDIDATA

Centralnoj izbornoj komisiji BiH je do danas 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori, saopšteno je iz CIK BiH.

Zahtjeve je podnijelo 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidovanje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe 24.05.2024. godine u 16:00 časova, podsjećaju u CIK-u.

“Do danas su tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno osim elektronskog slanja prijave izvršili su obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Centralna izborna komisija BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2024. godine”, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Podsjećaju da jse prijava za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose se isključivo elektronski, putem online portala Centralne izborne komisije BiH „e-izbori“. Pristup online portalu se ostvaruje korištenjem bilo kojeg internet-pretraživača koristeći adresu izbornog portala Centralne izborne komisije BiH ( https://eizbori.izbori.ba).

Nagalašavaju da prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj o prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stav (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke).

“Ističemo da prijava podnešena elektronskim putem ne oslobađa političke subjekte obaveze da originalne dokumente dostave lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Ul. Danijela Ozme 7, Sarajevo) prije isteka roka za podnošenje prijava”, saopšteno je iz CIK BiH.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća da državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori do 23.07.2024 do 24:00 časova.

Detaljne informacije o postupku elektronske registracije birača iz inostranstva Centralna izborna komisija BiH je objavila u Video vodiču za elektronsku prijavu birača izvan BiH koji je dostupan na videu:

Do danas portalu e-Izbori pristupilo je i otvorilo nalog 1.219 korisnika. Obrađene su 623 prijave od čega 526 birača ispunjava uslove za upis u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH, dok 97 birača ima nedostatak u prijavi te su obavješteni da otklone nedostatke.

“Na kraju podsjećamo da raseljene osobe unutar BiH, ukoliko žele izvršiti promjenu biračke opcije za Lokalne izbore 2024. godine, potrebno je da podnesu zahtjev nadležnom opštinskom/gradskom centru za birački spisak do 23.07.2024. godine”, podsjećaju u CIK.

Nastavi čitati

Aktuelno