Connect with us

Politika

NEUPOTREBLJIVE SOFTVERE INSTUTUCIJE PLATILE 22 miliona KM! Ko će odgovarati za pljačku građana?

Još oko dvije sedmice je ostalo Ministarstvu komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH da pripremi informaciju o tome koje institucije nisu stavile u funkciju softvere, koji su iz budžeta plaćeni više od 22 miliona maraka.

Za sada se ne za koga su kupljena ova softverska rješenja koja ili nisu ispravna ili ih nadležni ne znaju koristiti… Kada to bude poznato, opozicija najavljuje krivične prijave protiv odgovornih osoba.

Od 44 posmatrane institucije Bosne i Hercegovine, čak 26 je imalo poteškoća u pripremi i planiranju softverskih rješenja za podršku poslovanju, navodi se u izvještaju Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Revizori su utvrdili da su institucije kasnile ili uopšte nisu uspjele obezbijediti opremu, propise ili neophodne podatke kako bi nabavljeni softveri radili ono za šta su plaćeni, iako pojedine institucije već deset godina pokušavaju da osposobe kupljene softvere.

“Sve što je nabavljeno iz Savjeta ministara je uredno plaćeno. To što je plaćeno nije iskorišteno. Neko je napravio malverzaciju”, kazao je Darko Babalj, poslanik SDS u PD PS BiH.

Za sada se ne zna obim ovog problema, da li su plaćeni softveri neispravni ili ih institucije ne znaju koristiti, te koje su to institucije…

Više informacija mogli bismo saznati sredinom marta, jer je Savjet ministara, na inicijativu poslanika SDS-a Darka Babalja, zadužio ministra Edina Fortu da istraži nalaze iz revizorskog izvještaja.

Nakon što bude dostavljen ovaj izvještaj iz Ministarstva komunikacija i transporta, Babalj najavljuje podnošenje krivičnih prijava…

“Kada smo razgovarali i otvorili ovu temu softvera, prema mojim informacijama i SIPA se uključila. Apelujem da se pravosudne institucije uključe jer ovo je jedan od pljački naroda”, dodaje Babalj.

Urednik portala Pratimo tendere Slobodan Golubović kaže da često vide problematične postupke javnih nabavki softvera za institucije, gdje se jasno vide nerealno visoke cijene, pogodovanje jednom ponuđaču i nabavke softvera upitnog kvaliteta.

A zbog toga što mnoge institucije nemaju traženi softver, odnosno zbog toga što nisu u funkciji, revizori navode da trpe građani i poslovni subjekti kojima takva situacija stvara dodatne troškove i otežava poslovanje, dok je usporen razvoj e-uprave i značajno smanjena učinkovitost bh institucija.

(BN) Foto: Fokus/Arhiv

Uncategorized

ĐAJIĆA VREBAJU “BANDE GRUZIJANACA”! Trivić je dobra, neće protiv nje, a penzionerima bi nabavio BEŠUMNE AUTOBUSE

Odakle početi i gdje završiti krajnje neprijatno i na momente smiješno gostovanje Vlade Đajića u emisiji Telering kod Mate Đakovića. Doktor je na prvi pogled došao spreman ali pomućenog uma, što je njegovo već uobičajeno stanje.

Kao i svaki put do sada Đajić se bavio isključivo likom i djelom gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, njegovim frizerima, fotografima, ali nije mogao da izbjegne svoju omiljenu temu “sahranjivanje para” u temelje kao i pokušaj da se javnosti prikaže kao vrstan građevinac.
Pokazujući sliku plaže Vrućica koju je uradio upravo Stanivuković, Đajić je kazao kako se to ne radi tako, nego se sve prvo fino izbetonira, pa se stave pločice, što implicira da bi Đaja “hladno” zabetonirao i sam izvor.

Pored svega Đaja se posvetio i “pljuvanju” besplatnih karata za penzionere te je rekao da će im on nabaviti bešumne autobuse (znajući njega, vjerovatno bešumno voze u vječnost).
Psovki i lapsusa nije nedostajalo pa je tako hotel “Bosna” nazvao hotelom “Boska”,Gajevu ulicu je preimenovao u Grčku, takođe je izjavio da je Draško “masakrirao” čistačice u GU, za Dijanu Cvijić je umjesto piše rekao piša, zatim je najavio da ima ponudu za posao u Saudijskoj Arabiji (želimo mu srećan put), da ne zna da li je neko na UKC-u umro zbog kiseonika iako je direktor iste ustanove koja je prema zvaničnim podacima imala najveću smrtnost kovid pacijenata. Ipak sve to je samo početak, jer nakon toga Đajić je pokazao elementarno nepoznavanje srpske istorije te optužio Stanivukovića da je izdajnik zbog gradnje spomenika Kralju Tvrtku I Kotromaniću i spomenik Kulinu Banu, te je umjesto toga predložio gradnju spomenika Gavrilu Principu.
Inače Đajić je posebnu pažnju posvetio i “sahrani miliona” pod zemlju što je njegova uža specijalnost uzevši u obzir 42 miliona KM koje je sahranio u nikad gotovu garažu UKC-a.
Direktoru, poslaniku i predsjedniku GrO SNSD Banjaluka je posebno zasmetalo pisanje našeg portala o njegovim nekretninama te mu se ovom prilikom zahvaljujemo na odličnoj reklami ispritanoj na kvalitetnom papiru (što nije ni čudo, jer je štampanje letaka, plakata i tranpsarenata takođe jedan od njegovih poslova), a pri čemu je reako da smo mu na vrat navukli “Gruzijske bande”.


Optužio je Đajić Draška i za koncerte te pitao odakle pare iako je sve transparentno, ali nije odgovorio na pitanje čijim parama on finansira Breskvice, kotlićijade, Rade Manojlović i ostale pjevaljke.
Pokazavši fotografiju Stanivukovića iz Grčke upitao je građane žele li da “ta ekipa” vodi grad ili da to rade stučni ljudi koji imaju fakultete  (uglavnom kupljene) poput Čurle, Kike i ostalih.
Da nije smiješno bilo bi tužno, gledati doktora koji se zapetljao u sopstvene opsesije kao pile u kučine, dok za sve ono što je naveo nikada nije podnio nijednu krivičnu prijavu, nego je odgovor bio tako narod priča.
E, pa doktore isti taj narod priča i da ste pod uticajem opijata, da ne znate šta govorite, da ste nebrojeno puta zloupotrijebili položaj i “zgrnuli” milione na UKC-u na nelegalan način. Sve to narod priča, ali za razliku od vas “tužibaba” Stanivuković za svaku podnesenu tužbu ima argumente.
Interesantno je da je Đajić branio NF Jelene Trivić rekavši samo kako ona nema pravi tim oko sebe (poredeći je valjda sa sobom), tako da je na taj način još jednom otkrio neskrivene simpatije i simbiozno djelovanje.

Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

ĐAJIĆ “Ja nisam političar, meni to što sam predsjednik GrO SNSD Banjaluka, POSLANIK, DIREKTOR, ništa ne znači”

Vidno nervozan sa bar 50 fotografija objekta svoje opsesije gradonačelnika Draška Stanivukovića predsjednik GrO SNSD Banjaluka gostovao je u emisiji Telering kod Mate Đakovića, te izjavio je da on nije političar i da ništa ne znači to što je narodni poslanik, direktor UKC-a i predsjednik GrO SNSD Banjaluka.
-Nisam se kandidovao zato što moram da završim ono što sam započeo na Kliničkom centru, rekao je Đajić, misleći valjda na garažu koju gradi več četiri godine i gdje je “stukao” 42 miliona maraka, ali kraj gradnje se ne nazire.
-Da nije mene pacijenti bi se liječili kao ranije, rekao je Đajić. Mnogu bi rekli da su građani ranije imali bolji tretman jer su bar imali gazu i sapun, što sada nemaju.
Banjaluka 24

Nastavi čitati

Politika

TADIĆ PORUČIO ŠMITU! “U BiH se barem zna šta je starije, KOKOŠKA ILI JAJE”

Nakon novih izjava Kristijana Šmita da je Republika Srpska dio Dejtonskog sporazuma, a sam Šmit garant njenog opstanka, pravnik Ognjen Tadić poručuje da se u BiH barem zna šta je starije, kokoška ili jaje.

“Republika Srpska nastala 9. januara 1992, a BiH 1. marta 1992., a FBiH 30.3.1994. Dejtonski mirovni sporazum zaključen 21.11.1995. godine. Kako može postojanje Srpske ili FBiH da zavisi od dokumenta koji zavisi od njihovih potpisa?”, poručio je Tadić na društvenoj mreži Iks.

Nastavi čitati

Aktuelno