Connect with us

Svijet

NAKON 30 GODINA PAO SNIJEG U PAKISTANU! Poginulo 35 ljudi

Najmanje 35 osoba je poginulo, a nekoliko desetina je povrijeđeno kada su Pakistan pogodile ledena kiša i neočekivane snježne padavine.

Među poginulima je 22 djece, od kojih su neka stradala u klizištima koja su zatrpala njihove domove, saopštile su vlasti za upravljanje u vanrednim situacijama.

Ekstremne vremenske prilike pogodile su sjeverne i zapadne regione Pakistana, zatrpavši puteve i oštetivši stotine kuća. Stručnjake je iznenadio snijeg jer je Pakistan u martu obično vlažan, prenosi BBC.

Muštak Ali Šah, bivši direktor meteorološkog odjeljenja zemlje, pripisao je neobične uslove klimatskim promjenama. Dodao je da slabo nevrijeme sa gradom koje traje “nekoliko trenutaka” ne bi bilo toliko iznenađujuće, ali je neobično da to traje više od 30 minuta.

Hadžit Šah, stanovnik okruga Kirk u sjeverozapadnoj provinciji Hajber Pahtunhva, rekao je da je samo jednom doživio snijeg u svom kraju.

“Koliko se sjećam, bilo je slabih snježnih padavina nekoliko minuta prije otprilike 25 ili 30 godina”, rekao je on za BBC.

Obilne kiše potpuno su uništile najmanje 150 kuća i djelimično oštetile 500 kuća, uglavnom u Hajber Pahtunkvi i jugozapadnoj provinciji Beludžistan, saopštile su vlasti. U pojedinim okruzima više dana je potpuno isključena struja.

Pokrajinska vlada Hajber Pahtunkve obezbijedila je pomoć pogođenim oblastima i najavila finansijsku pomoć povrijeđenima i porodicama poginulih.

Pakistansko meteorološko odjeljenje je u svojoj nedjeljnoj prognozi saopštilo da se u većem dijelu ove nedjelje očekuje “uglavnom hladno i suvo vrijeme”, iako bi u nekim dijelovima Beludžistana i Kašmira trebalo da očekuju “snježne padavine iznad brda”.

Svijet

Nevjerovatan obrt u slučaju Alme koja se utopila sa djecom: LUTKA PROMIJENILA TOK ISTRAGE

Teorija po kojoj su Alma Arazi (39) i njeno troje djece skočili sa starog ili novog mosta na Bojani, u albanskom gradu Skadar, prilikom čega su okončali svoje živote, trenutno nije zadovoljavajuća za skadarsku policiju i tužilaštvo jer se sumnja da je samoubistvo izvršeno ispod mosta, a ne preko mosta.

Istraga je došla do ovog novog obrta nakon što je pronađena lutka za koju se sumnja da je pripadala jednoj od njenih kćerki, a koju je lokalna policija Skadra pronašla ispod novog mosta na Bojani. Lutka je promijenila tok istrage za policijske snage iz sela Daragjat, gdje je pronađena njena devetogodišnja kćerka.

Na kraju novog mosta, tačnije u podnožju mosta na Bojani, na mjestu sa šljunkom i drvećem i žbunjem, operativci su pronašli lutku, koju je zaplijenilo tužilaštvo i odnijelo na DNK da utvrdi da li je pripadala utopljenoj djeci Alme Arazi.

Tijela nađena na maloj udaljenosti

Samo nekoliko metara dalje, tijelo osmogodišnje djevojčice je pronađeno među borovima, dok je tijelo trećeg djeteta, četvorogodišnjeg dječaka, pronađeno nedaleko od borova, na udaljenosti od oko dva-tri kilometra i oko 35 kilometara odatle ispred sela Pentar, u vodama Crne Gore nađeno je i tijelo majke Alme Arazi, prenosi Blic.

Trag da je Alma Arazi mogla skočiti sa starog ili novog mosta na Bojani za sada je odbačen za policiju i tužilaštvo zbog lutke pronađene na obali Bojane ispod novog mosta.

Rekonstrukcija događaja

Ono što se sumnja je da je Alma Arazi, nakon što je popila kafu sa rođakom svog supruga, prešla preko starog mosta na Bojani i nastavila prema novom mostu, a potom sjela na kraj ovog mosta, na terenu koji nije baš lak za prilaz i odatle je, kako se sumnja, počinila teško djelo tako što se utopila sa svoje troje djece, za koji se pretpostavlja da se dogodio oko 22.00 časa 2. aprila.

U blizini mjesta gdje je lutka pronađena, došao je i ministar unutrašnjih poslova Taulant Bala koji je dao izjavu dajući vijest o pronalasku drugog tijela. Do sada nema svjedoka koji je video tridesetdevetogodišnju ženu i njeno troje djece kako hodaju po mostu ili čak sjede ispod novog mosta na Bojani, ili trenutak kada je ona okončala svoj i život svoje djece.

Sada se očekuje da će eksperti ispitati DNK tragove na pronađenoj lutki.

Tužilaštvo i policija nastavljaju istragu radi potpunog rasvetljavanja ovog događaja zbog kojeg je Ergis Arazi, suprug 39-godišnje žene, priveden i tereti se zbog krivičnog djela “navođenje na samoubistvo” uslijed nasilja u porodici — što su on i njegov brat negirali — za razliku od Almine sestre koja ju je optužila za porodično nasilje i izdaju.

Nastavi čitati

Svijet

Borićemo se i ako Amerika PREKINE VOJNU POMOĆ

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael ima dovoljno snage da se sam bori u slučaju mogućeg prekida vojne pomoći iz SAD.

“Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami. Borićemo se zubima i noktima ako budemo morali”, rekao je Netanjahu u obraćanju naciji putem video-veze.

Netanjahuov savjetnik Dmitrij Gendelman naveo je juče da Izrael žali što nije dobio podršku za isporuku oružja od svog “najbližeg saveznika” SAD dok traje izraelska operacija u gradu Rafa u Pojasu Gaze.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost za komunikacije DŽon Kirbi istakao je da se administracija američkog predsjednika DŽozefa Bajdena nada da neće morati da donosi odluke o isporuci oružja Izraelu, ali da će to morati da uradi ako Izrael uđe u Rafu.

Izrael je u ponedjeljak, 6. maja, započeo vojnu operaciju u istočnim dijelovima Rafe i preuzeo kontrolu na graničnom prelazu Rafa na granici sa Egiptom.

Odluka je donesena uprkos tome što je palestinski pokret Hamas pristao na uslove sporazuma o prekidu vatre koji su predložili Egipat i Katar. Netanjahu je sporazum nazvao neprihvatljivim. Vjeruje se da se u Rafi nalazi više od milion ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

ŠOK U JAPANU: U hljebu nađeni dijelovi tijela pacova

Oko 104.000 pakovanja hljeba povučeno je iz prodaje u Japanu nakon što su u dva pakovanja nađeni dijelovi tijela pacova, saopštio je proizvođač hljeba “Pasko Šikišima”.

Kompanija je u srijedu potvrdila da je pokrenuta istraga jer su u dva pakovanja hljeba nađeni dijelovi tijela pacova, prenosi Japan Tajms.

“Želimo duboko da se izvinimo zbog izazivanja neprilika našim mušterijama i klijentima”, navedeno je u saopštenju kompanije.

Dodaje se će do završetka istrage biti obustavljena proizvodnja.

Nastavi čitati

Aktuelno