Connect with us

Hronika

PREDMET PRED ZASTAROM, TUMARA IZIGRAVA SUD: Izdata naredba za raspisivanje potjernice za “banjalučkim gorštakom”

Osnovni sud Banjaluka ponovo je danas izdao naredbu za raspisivanje potjernice za Banjalučaninom Slavišom Tumarom (40) i odredio mu pritvor jer se ni danas nije pojavio na zakazanom ročištu po optužbi za krivično djelo proganjanje.

Tumara od juna 2021. godine kada je započeo glavni pretres, dakle već skoro tri godine, ignoriše sud, ne odaziva se na sudske pozive i skriva od sudskih policajaca koji su najmanje deset puta dolazili na adresu gdje živi kako bi ga sproveli na suđenje, ali bezuspješno.

S obzirom na to da je optužen za djelo koje je počinjeno 2018. godine, kao i da se tereti za krivično djelo proganjanje (iz člana 144. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika RS), a za koje je zaprijećena kazna do tri godine, u ovom predmetu uskoro nastupa zastara.

Podsjećamo, Tumaru su, po ranijoj potjernici, 14. februara ove godine uhapsili pripadnici PU Banjaluka i Žandarmerije u stanu u Ulici Kralja Alfonsa u Banjaluci zajedno sa još četiri člana njegove porodice – roditeljima i dvije sestre. Međutim, nakon toga je odveden na Psihijatriju i nije mu određen pritvor. Ubrzo je pušten ali mu se ponovo gubi svaki trag.

Porodica je uhapšena zbog sumnje da su ga godinama skrivali u stanu odakle navodno uopšte nije izlazio niti komunicirao sa spoljnim svijetom, a s obzirom na to da se sumnja da je živio u necivilizovanim uslovima, prozvan je “banjalučkim gorštakom”.

Optužnica Tumaru tereti da je tokom 2018. godine proganjao i u stopu uhodio svoju bivšu djevojku S.Š.

“Gotovo svakodnevno ju je pratio i kretao se u njenoj blizini, sačekivao je u vremenu kada se vraća sa posla, sjedeći u banci do njenog nailaska. Potom je kretao za njom…”, piše, između ostalog, u optužnici.

Zbog straha i uznemirenosti, ona je bila prinuđena da traži pomoć brata, koji je dolazio po nju na posao i dovodio je kući.

Mondo

Hronika

UŽAS U MARIBORU! Dijete upalo u šaht, NIJE MU BILO SPASA!

Jedno dijete je nastradalo kada je upalo u šaht u gradu u Sloveniji.

Policijska uprava Maribor juče je oko 22 sata obaviještena o nesreći u okolini Markovaca u kojoj je dijete upalo u šaht.

Dijete je odmah prevezeno helikopterom u bolnicu.
Uprkos medicinskoj pomoći, dijete je nažalost preminulo, pišu Slovenske novice.

U međuvremenu, mariborska policija nastavlja istragu o okolnostima koje su dovele do incidenta.

Nastavi čitati

Hronika

JEZIV UDES u centru Trebinja, jedna osoba SMRTNO STRADALA (FOTO)

Jedna osoba poginula je u saobraćajnoj nezgodi koja se desika u Trebinju, potvrđeno je za ATV.

“Dana 18.05.2024. godine u 15:32 časova PS Trebinje prijavljeno je da se desila saobraćajna nezgoda u ulili Vuka Mićunovića i da je učestvovalo jedno vozilo “opel korsa”. U toku je uviđaj, a prema trenutnim informacija jedno lice je smrtno stradalo”, rečeno je za ATV iz PU Trebinje.

Nastavi čitati

Hronika

JEZIVO NASILJE U BEOGRADU! Maloljetnog sina vezivao lancima i gumama

U prostorijama Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu u prisustvu branioca saslušan A.Ć. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nasilje u porodici.

On je je u Zemunu, u kraćem vremenskom periodu, kako je saopšteno, do 16. maja ove godine svom maloljetnom sinu lancem i gumama vezivao noge i ruke, kako bi ga spriječio da napusti kuću.

Treća osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo Trećem osnovnom sudu u Beogradu da prema osumnjičenom odredi pritvor.

Podsjećamo, još jedan muškarac juče je uhapšen u Beogradu zbog nasilja u porodici, ali ovog puta nad suprugom.

Žena I.J. iz Beograda pretrpjela je, u ponedeljak uveče, jezivo nasilje i to samo nekoliko koraka od stana u kom živi, piše Republika.

Nastavi čitati

Aktuelno